«Det er USA som rammes til sist»

Børsmeklerne i Teheran ser kursene stupe etter at atomsaken er sendt til FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEHERAN (Dagbladet.no): Børsen i Teheran var full av nysgjerrige mennesker i dag. Der tok det ikke lang tid før kursene begynte å peke nedover. Da Dagbladet.no besøkte lokalene i elleve-tida, iransk tid, var det mange bekymrede miner å skue.

- Det er ikke rart at kursene går ned i dag. Over hele verden går aksjemarkedet ned, sier børsmekleren Said.

- Men det er vel ikke rart om børsen i Teheran går mer ned enn andre børsen på grunn av atomsaken nå går til FNs sikkerhetsråd, lurer Dagbladet.no.

- Jo. Det kan kanskje hende det. Men jeg er sikker på at vi vil løse problemene. Om kort tid er børsen i full sving igjen, kommer det raskt fra Said.

Verden ikke viktig

Folk strømmer til. Alle vil vite hva Vesten synes om atomsaken. Om Muhammad-karikaturene som er publisert i Vesten. Til slutt blir det så kaotisk rundt Dagbladet.nos utsendte at vi blir oppfordret til å gå ut av børslokalene. Så fort vi er utenfor strømmer nye mennesker til.

- Markedet i dag er dårlig på grunn av atomsaken. Men jeg tror at børsen går bedre allerede i morgen. Alle iranere liker landet vårt, og vi kommer til å støtte opp om børsen, forteller den 39-årige ingeniøren Amir Hossein.

Han snakker veldig bra engelsk, med amerikansk aksent. Hossein har skreddersydd dress. Den tykke hårmanken er elegant kjemmet bakover med en god dose brylkrem. Skoene er nypussede og skinnende. Det hjertelige smilet hans likeså.

FOLKSOMT:  Børsen i Teheran var full av bekymrede iranere i går. Etter atombyrået IAEAs avgjørelse om å sende Iran-saken til FNs sikkerhetsråd, gikk Iran-børsens kurser strake veien nedover. Alle foto: Line Fransson
FOLKSOMT: Børsen i Teheran var full av bekymrede iranere i går. Etter atombyrået IAEAs avgjørelse om å sende Iran-saken til FNs sikkerhetsråd, gikk Iran-børsens kurser strake veien nedover. Alle foto: Line Fransson Vis mer

- Vi er ikke redde for at saken skal inn i Sikkerhetsrådet, fordi vi har retten på vår side. Dessuten er det ikke viktig hva verden mener og sier. Vi er en sterk nasjon som gjør akkurat det vi ønsker, sier han.

Olje-avhengige USA

En rekke skuelystne menn og kvinner hører nøye med på hva Hossein sier. Noen nikker seg enige, mens andre rister litt på hodet.

- Vi er klare for sanksjoner. Alle iranere er det. I starten kan sanksjonene skape vanskeligheter her i Iran, men til sist er det USA som må betale for sanksjonene. Vi har olje, og det har USA gjort seg totalt avhengige av, sier Hossein.

En annen mann trer fram i forsamlingen. Han er av en annen mening.

- Atomsaken er uheldig for oss iranere. Børsen går ned. Det kan bli aktuelt med sanksjoner. Jeg er veldig engstelig for dagens situasjon, sier den 27-årige aksjemekleren, som ikke ønsker å bli avbildet eller navngitt.

Forvrengt mediabilde

Overalt hvor Dagbladet.no beveger seg i Irans gater, blir vi stoppet av nysgjerrige mennesker. Mange lurer på hvorfor Vesten synes å ha så mye mot Iran.

- Vi er mer enn mullaher og prester. De er faktisk i et klart mindretall, sier en 28 år gammel doktorlærling.

Han sitter på den 120 år gamle kunstnerkaféen Naderi i Teherans gamle bydel. Sammen med kompisen diskuterer de Vestens bilde av Iran. Konklusjonen er at vestlig media viser et forvrengt bilde av Iran.

- Vær så snill og gjør noe med det. Vi er også en nasjon av frittenkende mennesker som ønsker å leve et liv i frihet og demokrati. Og vi gir oss ikke før vi har det, sier 28-åringene som i neste uke drar til Storbritannia som legelærlinger.

- Utdannelsen og kompetansen er bedre der. Men så fort vi er utlært, drar vi tilbake til Iran. Det er her vi hører hjemme, sier de, som gjerne vil være anonyme.

TRIST LESNING: Børsnoteringene på Teheranbørsen i går.
REDD FOR FRAMTIDA: Said (t.h) jobber som børsmekler i Teheran. - Jeg er redd for framtida. Likevel håper og tror jeg at problemene mellom Iran og verdenssamfunnet vil løse seg slik at børskurvene igjen går oppover, sier han.