Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det er utrolig hvordan et forbrent menneske kan se ut.»

HAAG: Folkemordtiltalte Slobodan Milosevic viste bilder av forkullede lik og avkappede hoder og anklaget NATO for krigsforbrytelser i sin forsvarstale i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er utrolig hvordan et forbrent menneske kan se ut, sa Milosevic (60) med innstudert bevegelse i stemmen og underbygde sin første forsvarstale ved FNs krigsforbryterdomstol i går med videoopptak og nærgående bilder av forkullede lik og avkappede hoder.

På hodet

Den anklagde satte seg i anklagerens sted i en fire timer lang velregissert forestilling der han viste fram bilder av likene av unge kvinner og gamle menn - alle angivelig myrdet av NATOs bomber.

- NATO traff bare sju jugoslaviske stridsvogner i løpet av 78 dagers bombing, men desto flere sykehus, helsestasjoner, barnehager og skoler. Med overlegg siktet NATO-bombeflyene på boligblokker og jernbanetog. Albanske konvoier ble bombet av NATO fordi de snudde og ville tilbake til sine landsbyer, i stedet for å flykte slik UCK-terroristene tvang dem til. NATOs mål for den verste aggresjonen i Europa siden andre verdenskrig, var å terrorisere og ødelegge hele den serbiske nasjon, hevdet Milosevic.

På denne måten snudde han seriene av grusomheter som aktoratet hadde listet opp i de to foregående dagene, fullstendig på hodet.

Demagogen spilte forfulgt uskyldighet. I egne øyne hadde bare gjennomført folkets vilje i en «heltemodig forsvarskamp mot albanske terrorister og verdens største militærmakt».

- Og nå skal jeg korsfestes fordi jeg har forsvart Serbia, tordnet han.

Spottet aktoratet

Han brukte pekefingeren, han banket neven i bordet foran seg for å understreke sine poenger. Han spottet aktoratet for ikke å ha annet på ham enn «fabrikkerte løgner».

- Aktor framstiller meg som et overmenneske, med en magisk gudelig kraft, slik jeg tilskrives skylda for alt som skjedde på Balkan. Aktoratet har all verdens ressurser til disposisjon for å demonisere meg. Hva har jeg? En offentlig telefonkiosk i fengslet.

Slobodan Milosevic oppførte seg som om han fortsatt var president. Han framførte sine salver på serbisk, henvendt til sine landsmenn som følger rettssaken i fjernsynet - ikke til en domstol som han hevdet blir finansiert av de samme saudiaraberne som gir penger til terrorister.

TOK OVER SOM AKTOR:- NATOs mål for den verste aggresjonen i Europa siden andre verdenskrig, var å terrorisere og ødelegge hele den serbiske nasjon, sa Slobodan Milosevic i sin fire timer lange forsvarstale i går.
Hele Norges coronakart