«Det er utrolig mange fulle ungdommer som raver rundt her i natt. »

Ei stupfull tenåringsjente blir slept vekk fra Frognerparken etter årets natt- til-1.mai-fest. Helgefylla har kostet Ambulansetjenesten i Oslo nok en bomtur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka er 22.00 fredag kveld. Bjørn Bjelland (30) og Roger Bakke (36) har fått på seg de røde og signalgule dressene og sitter klare til utrykning i vaktstua ved legevakta i Oslo. På Tryvann er 5000 russ samlet til fest. Over 60 fartøyer med drøyt 6000 militære er i byen for å delta i NATO-øvelsen Blue Game. Ambulansetjenesten er forberedt på en travel natt.

- Været er også bra, så det er nok bare stille før stormen. I helgene er det alltid veldig mange oppdrag relatert til fyll, sier Bjelland.

Det kimer i alarmtelefonene. AMK-sentralen melder at en mann ligger nede i Sofienbergparken. I løpet av ett minutt er gutta på plass i ambulansen.

Mange bomturer

- Vil dere se virkelige traumer og vold, bør dere dra til Sør-Afrika, melder Bjelland mens han kjører mot Grünerløkka. Idet vi kommer fram, melder politiet på stedet at mannen er «bare full».

- Det blir forferdelig mange bomturer på grunn av fyll, men vi kan jo ikke la være å rykke ut. Hvis ingen hadde drukket, er det ikke tvil om at vi hadde hatt mindre å gjøre i helgene, sier Bjelland.

Knivstikking og død

Som regel er det to topper i løpet av ei helgevakt: Før midnatt når folk har drukket seg opp og skal inn på utestedene, og etter stengetid når folk møtes drita fulle i taxikøer og ute i gatene.

- De alvorlige voldsepisodene vi rykker ut på, innbefatter som regel minst en person som er påvirket. Vi har opplevd at folk er blitt både stukket med kniv og slått ned, og fått skader som de har dødd av, sier Bjelland. Etter ni år i Oslo-ambulansen har han lært seg å takle traumene.

- De verste opplevelsene glemmer man aldri, men man lærer seg å leve med dem. Heldigvis har vi et bra apparat for debrifing, sier 30-åringen.

Det skurrer igjen fra radioen Bakke har i brystlomma. Ei beruset ungjente har falt og slått hodet mot steinhellene i Frognerparken. Klokka er 00.30.

Blålysene blinker, men sirenene er tause idet gutta slår på flomlysene og kjører tvers gjennom parken. Plutselig melder AMK at tilstanden til jenta er forverret.

Mye fyll og bråk

Oppe ved fontenen er rundt 50 ungdommer samlet. Mange er synlig beruset. Ei jente på 16- 17 år sitter med hodet i fanget til en russegutt, mens to fra politiet prøver å få personaliene hennes. Bjelland og Bakke går bort. Idet de løfter på jentas hode, spyr hun rett foran beina på dem. De finner ingen synlige skader i hodet, og konstaterer at det ikke er deres jobb å få brakt henne hjem.

- Hun er sterkt beruset, men ikke mer enn det, sier Bakke. Ragnhild Ingeberg fra Røde Kors er ute som frivillig, og er fortvilet over alt spetakkelet.

- Det er utrolig mange fulle ungdommer som raver rundt her i natt. Første mai er det alltid fyll og bråk - overalt i byen, sukker Ingeberg.

Noen venner - med politiet i hælene - prøver å få slept jenta ut av parken og forhåpentligvis hjemover. Ambulansen kjører vekk fra stedet.

Ei hylende jente

Sju ambulanser og 14 ambulansepersonell er i beredskap denne natta. Når vi kommer tilbake i vaktstua, er alle inne. Det er overraskende lite å gjøre, og desto mer tid til å se reprisen av «Torsdagsklubben» på TV. Noen surfer på nettet, andre smådupper i en sofa. Ikke før klokka 01.30 kimer alarmen igjen. Denne gangen lyder meldinga: «meget beruset ungdom» ved Olaf Ryes Plass. Heller ikke denne ferden er kode 1: akutt. Etter å ha snodd ambulansen fram mellom trær og steiner, finner Bakke og Bjelland tre jenter sittende på en benk.

Den ene har hodet skjult i fanget på venninnen. Hun hylgråter og skriker etter faren sin. Bjelland prøver å få kontakt med henne, og blir møtt med et voldsomt raseri.

- La meg være, la meg gråte!!

Venninnene er fortvilet. De har prøvd å få henne med seg hjem i over en time, forteller at hun har hatt det stritt i det siste og sikkert har fått en reaksjon. Jenta stopper plutselig å gråte og melder klart og behersket at hun vil være i fred. Bjelland blir med ett brysk.

Misbruker nr. 113

- Nå må du ta deg sammen, og gjøre som venninnene dine sier. Du har til og med fått ambulanse hit. Nå får du bestille en drosje og komme deg hjem, sier han.

Venninnene takker for at de kom, men vel inne i ambulansen er Bakke mildt sagt frustrert.

- Folk ringer til 113 for den minste lille ting. Mobiltelefon er en uting, sukker han, før han melder tilbake til AMK.

- Det er bil 57. 21-årig dame var full og deprimert. Må komme seg hjem på egen hånd.

En full soldat

I løpet av den neste halvtimen rykker Bjelland og Bakke ut to ganger til såkalte livløse personer. Den ene ligger utenfor et utested i Universitetsgata. Den andre har flatet ut på Holbergs plass. Det siste tilfellet blir meldt å være så alvorlig at oppdraget krever full blålysutrykning. Begge gangene er utfallet det samme: Det var «bare» fyll.

- Det virker som om mange tror at vi kan drive å kjøre hjem fulle folk. Men så lenge folk er i stand til å ta vare på seg selv og ikke er skadet, må de ta ansvar for seg selv, sier Bakke.

Bjelland er like oppgitt: - Vi har ikke hatt en eneste person på båra i natt. Men se hvor mye beslag fylla legger på ambulansene!

Når klokka tikker mot 7 og vakta er over, konstaterer ambulansegutta at bare en av fylleutrykningene var nødvendig denne natta. Det var en fransk marinesoldat, som hadde falt og slått seg kraftig i bakhodet.

- Men tross alt har vi hatt flaks. Det har vært usedvanlig rolig til å være natt til 1. mai, sier Bakke.

NULL KONTAKT: Bjørn Bjelland (stående) og Roger Bakke prøver å få kontakt med jenta, men hun er ikke i stand til å gjøre rede for seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer