- Det er utrolig tungt

Charlotte Marie Strømme (19) sendte melding til en av de overlevende som var savnet i Finnmarks-tragedien om at de måtte komme seg hjem.

<strong>I SORG:</strong> Charlotte Marie Strømme (19) sendte meldinger til en av de overlevende, og ble lettet da hun fikk svar om at hun var i god behold og trodde at resten også var i godbehold. Så kom sjokkmeldingene. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet
I SORG: Charlotte Marie Strømme (19) sendte meldinger til en av de overlevende, og ble lettet da hun fikk svar om at hun var i god behold og trodde at resten også var i godbehold. Så kom sjokkmeldingene. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMMERFEST (Dagbladet) - Det har ikke gått opp for meg ennå. Det er helt uvirkelig. Som noe man ser på film. Det er utrolig tungt, sier Charlotte Marie Strømme (19) til Dagbladet. Hun kjenner både de som omkom og de som overlevde de mange timene ute i kulda på Finnmarksvidda.

Hun sendte melding til en av de overlevende jentene torsdag kveld om at hun måtte komme seg ned av fjellet. 

- Jeg fikk svar klokka 5.50, og så meldinga da jeg sto opp. Hun fortalte at hun lå på sykehus, og det synes jeg var utrolig godt å høre. Jeg ble utrolig lettet og antok at de andre også var i god behold på sykehuset, sier Strømme.

Men etterhvert som meldingene kom om til slutt tre dødsfall kom sjokket.

- Gjorde det vi kunne Det var i går en minnestund for de avdøde i Hammerfest kirke, der flere titalls venner, bekjente og pårørende var tilstede. Blant annet holdt «Tommen» Hermo, far til avdøde Andreas Jensen Hermo, holdt en svært sterk appell.

- Vi gjorde det vi kunne. Det er en tung tid, sa han blant annet, og benyttet appellen til å be ungdommene kle seg godt og tenke seg om før de planla å legge ut på tur.

Han fortalte også at hans sønn hadde gått ut av snøhulen de hadde laget for å komme i ly, trolig på grunn av at det raskt blir varmt med flere mennesker inne i en slik snøhule.

<strong>OMKOM:</strong> Andreas Hermo. Foto: Privat
OMKOM: Andreas Hermo. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Tommen forteller om minnene, redningsaksjonen og sønnens siste ord.

Charlotte Marie Strømme mener ungdommene vil ta farens bønn om at man bør kle seg bedre til seg.

- Det var utrolig sterkt det han sa, og vi setter pris på det. Ulykken vil nok sette dype spor, og vi må prøve å ta lærdom fra det forferdelige, mener hun.

Etter minnestunden i kirka møtte flere hundre personer på rådhusplassen i Hammerfest for å minne de avdøde. Det var en sterk seanse der det ble spilt musikk, blant annet en norsk-samisk versjon av "Hjerteknuser".

Fikk vite det på radio 19-åringen forteller at man i den nærmeste kretsen rundt de avdøde føler seg dårlig behandlet av media, fordi de ikke fikk vite det før man enten leste det på nettet eller hørte det på radio.

- Til og med hun som lå på sykehuset og var blant de som var med på turen fikk ikke vite det før det sto i mediene. Jeg ble sjokkert og sendte henne en melding da det først sto at en hadde omkommet, og da sa hun at det var uavklart. Litt senere fortalte hun at hun hadde fått høre det samme. Det er ikke rett at media skal få vite sånt først, mener Strømme.

Hun forteller at venninna uttrykte at hun en stund fryktet for livet sitt da snøstormen herjet som verst.

<strong>OMKOM:</strong> Mats Larsen. Foto: Privat
OMKOM: Mats Larsen. Foto: Privat Vis mer

Det var minst en ytterligere person med på hytteturen ved Skaidi, men vedkomne skal ha vært for trøtt og sliten til å være med på turen.

Strømme ønsker ikke å uttale seg for mye av respekt for de pårørende, men ønsker å få fram de gode minnene og kritikken til media.

- Dette viser hvor sammensveisa Hammerfest egentlig er, og at vi tar vare på hverandre.

<strong>OMKOM:</strong> Stian Johansen. Foto: Privat
OMKOM: Stian Johansen. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer