- Det er uverdig å gjøre forsøk på å slå politisk mynt på denne saken

Politiadvokat Yngve Skovly krever beklagelse av Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Det vakte i går oppsikt da Frp-nestor Carl I. Hagen på sin Facebook-side skrev at den rødgrønne regjeringen hadde Anja Weløy Aarseths liv på samvittigheten.

Politiadvokat Yngve Skovly opplyser til Dagbladet at han nå krever en unnskyldning fra Carl I. Hagen.

- Vi har fått med oss disse uttalelsene. Det er uverdig å gjøre forsøk på å slå politisk mynt på denne saken, sier Skovly til Dagbladet.

Hans beskjed til Hagen er klar: Si unnskyld.

- Rette vedkommende bør være så stor at han gir en unnskyldning til familien, sier Skovly.

Skovly påpeker at 23-årigen etter alt å dømme ville vært på frifot på drapstidspunktet uavhengig av saksgangen i tidligere straffeforhold.

- Partipolitisk debatt Carl I. Hagen vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet, men sier til NRK at han ikke vil følge oppfordringen fra Skovly om å be om unnskyldning.

- Han ønsker bare å komme på banen i den partipolitiske debatten om kriminalpolitikk og han får selvsagt ingen unnskyldning for at jeg som politiker kommer med uttalelser, sier Carl I. Hagen.

- Hvis familien selv føler seg støtt over mine uttalelser, i tillegg til den massive mediedekningen når jeg har tatt en kriminalpolitisk debatt, så vil jeg be familien om unnskyldning, sier Hagen til NRK.

Men Frp-veteranen går langt i å sette spørsmålstegn ved politiadvokatens motiv for å kreve en unnskyldning for Facebook-utspillet.

 KREVER UNNSKYLDNING:  Politiadvokat Yngve Skovly. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KREVER UNNSKYLDNING: Politiadvokat Yngve Skovly. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Dette er en politimann som snakker på vegne av seg selv. Hvilken partipolitisk tilknytning eller hva han stemmer kommer jo da øyeblikkelig inn i bildet. For da ønsker han bare å komme på banen i den partipolitiske, kriminalpolitiske debatten, sier han til NRK.

Slettet Hagen slettet etter innspill fra partikollegaer innlegget etter en halvtime. Opprinnelig var innlegget, som ble postet seint onsdag kveld, formulert slik:

«Hører på NRK TV at den siktede i Anja-saken er tidligere straffedømt, senest i januar i år. Hvorfor i alle verden satt han ikke inne. Hadde vii hatt en skikjelig regjering med nok fengselplasser og skikkelige dommer ville han sittet inne og Anja ville vært i live. Det rødgrønne flertallet har Anjas død på sin samvittighet. Jeg gremmes !» 

- Jeg ble opprørt da jeg hørte på NRK Kveldsnytt i går at den pågrepne og siktede mannen var domfelt for alvorlig kriminalitet seinest i januar, forklarte Hagen til Dagbladet.

Spissformulering - Dermed var det to muligheter for at han gikk løs: enten at han sto i soningskø eller at han har fått en altfor mild dom. Jeg ser at det var en uheldig spissformulering, som ble skrevet i affekt

Kritikken mot det han kaller de rødgrønnes «snillistiske kriminalpolitikk» stor han inne for.

Bistandsadvokat Einar Råen ønsker ikke å kommentere Hagens utspill.