Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er vanskelig å akseptere at jeg skal leve slik bare fordi jeg gjorde jobben min

Mannen som ledet etterforskningen av Maddie-saken er i en bitter strid med Maddies foreldre.

OMSTRIDT: Goncalo Amaral (58), mannen som ledet den tidlige etterforskningen av forsvinningen som har opptatt Europa i snart sju år, har det vanskelig etter at han ble tatt av saken. Foto: Per Lars Tonstad / Dagbladet
OMSTRIDT: Goncalo Amaral (58), mannen som ledet den tidlige etterforskningen av forsvinningen som har opptatt Europa i snart sju år, har det vanskelig etter at han ble tatt av saken. Foto: Per Lars Tonstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LISBOA (Dagbladet): Goncalo Amaral (54) er mannen som ledet den tidlige etterforskningen av forsvinningen av Madeleine McCann-saken, forsvinningen som har opptatt Europa i snart sju år. Han er på mange måter McCann-foreldrenes verste fiende.

- Det er vanskelig å akseptere at jeg skal leve slik bare fordi jeg gjorde jobben min, sier Amaral til Dagbladet.

• Les hele intervjuet med Goncalo Amaral på Dagbladet Pluss. Der forteller han hva han tror har skjedd med den lille jenta, og forteller åpent om den bitre striden med Maddies foreldre.

- Lever fra hånd til munn Amaral møter Dagbladet til et eksklusivt intervju i Lisboa, noen timer før han møtte i retten for å imøtegå et krav om 10 millioner kroner i erstatning fra Gerry og Kate McCann, Madeleines foreldre.

Konflikten mellom Amaral og McCanns preget lenge dekningen i britiske medier. McCann-paret har fått flere millioner kroner i erstatning, og flere beklagelser, fra britisk presse for dekningen av Maddie-saken. Rettssaken som nå er i gang har sitt utspring i at Amaral i 2008 ga ut boka «Maddie: A verdade de mentira» (Sannheten om løgnen), der han gjennomgikk bevisene i saken og uttalte at mistanken burde rettes mot foreldrene til Madeleine McCann.

Boka solgte i rekordopplag og ble oversatt til åtte språk før Gerry og Kate McCann fikk den stoppet i 2010, via en domstol i Portugal. De hevdet at boka krenket deres ære og ødela for arbeidet med å finne Madeleine. Høyesterett i Portugal opphevet dommen og boka er igjen på markedet. I boka gjennomgår Amaral bevisene og sporene som han hevder peker mot foreldrene.

Erstatningskravet fra McCann behandles nå av en domstol i Lisboa. Inntil saken er avgjort, fryses Amarals midler og han får bare disponere nok penger til å overleve.

- Jeg kan ikke disponere midler fra boksalget. Jeg jobber litt som juridisk rådgiver for et firma. Men jeg får bare penger slik at jeg kan overleve. Jeg bor i min fars leilighet i Portugal, sier Goncalo Amaral.

- For mye politikk Amaral er oppgitt over alle ryktene og teoriene rundt Maddies skjebne.

- I denne saken har det vært for mye politikk, og for lite politi, sier Amaral, som har hatt svært tunge år etter at han forlot politiet.

Han innkalte Gerry og Kate McCann til avhør som mistenkte høsten 2007. De fikk forlate politistasjonen, to dager etter reiste de hjem til England.

SVÆRT KRITISKE: Kate og Gerry McCann har gått til sak mot den tidligere etterforskeren. De er svært kritiske til påstander han har framsatt i boka si. Foto: AFP / NTB scanpix
SVÆRT KRITISKE: Kate og Gerry McCann har gått til sak mot den tidligere etterforskeren. De er svært kritiske til påstander han har framsatt i boka si. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Kort tid etter ble den omstridte etterforskeren tatt av saken. Det skjedde etter politisk kontakt på høyeste nivå i England og Portugal.

- Innbruddstyver De siste dagene har Scotland Yard offentliggjort materiale som peker mot at Madeleine forsvant under et innbrudd som mislyktes. Politiet ønsker opplysninger om tre ukjente menn.

- Den teorien ble tidlig lagt bort av oss, sier Amaral til Dagbladet.

- Ikke noe tydet på et innbrudd i leiligheten. Alt var ryddig, ikke en ting var flyttet på. Tyver går etter penger og verdigjenstander, de er ikke ute etter ei tre år gammel jente. Kunne Madeleine virkelig ha skremt dem? Ingen ting i verden tyder på det, mener han.

Dagbladet har kontaktet McCann-parets portugisiske advokat Isabel Duarte via hennes sekretær, og lest opp Amarals synspunkter. Duarte ønsket ikke å kommentere disse.

Dagbladet har også søkt Madeleine's Fund for en kommentar på e-post og på telefon. Henvendelsene er ikke besvart.


• Les hele intervjuet med Goncalo Amaral på Dagbladet Pluss.? Der forteller han hva han tror har skjedd med den lille jenta, og forteller åpent om den bitre striden med Maddies foreldre.?

I STORMEN: Goncalo Amaral var svært omstridt da han ledet etterforskningen. Foto: Reuters / NTB scanpix
I STORMEN: Goncalo Amaral var svært omstridt da han ledet etterforskningen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media