KJEMPET SEG TILBAKE:  Gunhild Stordalen ble rammet av systemisk sklerodormi i fjor. Dette bildet er tatt under Holmenkollstafetten i år.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
KJEMPET SEG TILBAKE: Gunhild Stordalen ble rammet av systemisk sklerodormi i fjor. Dette bildet er tatt under Holmenkollstafetten i år. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

- Det er vanskelig å sette ord på. Man har fått livet i gave

Gunhild Stordalen har kjempet sitt livs kamp. Mandag åpner hun EAT-konferansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For Gunhild Stordalen har det vært ett mål hele veien - at hun skulle bli frisk nok til å stille på EAT-konferansen som starter mandag.

- Jeg lever for å jobbe. Jeg lever for disse tingene. Jeg våkner opp og tenker på EAT, og jeg legger meg og tenker på EAT, sier Gunhild Stordalen i et åpenhjertig intervju på NRK Dagsrevyen i kveld.

36-åringen ble i fjor diagnostisert med den livstruende sykdommen systemisk sklerdormi, en svært sjelden bindevevssykdom som angriper mange organer.

- Holdt på å miste alt I november ble Stordalen behandlet på et sykehus i Utrect i Nederland, som utfører en eksperimentell behandling hvor stamcellene tas ut av kroppen og fryses ned. I januar ble hun skrevet ut og startet med rehabiliteringen, og behandlingen ble beskrevet som vellykket.

- Det er vanskelig å sette ord på. Man har fått livet i gave. Jeg holdt på å miste alt. Jeg har fått en «ctrl-alt-delete» av systemet, og hittil virker det overraskende bra, sier Stordalen til NRK.

Rikshospitalet vil snart ta i bruk den samme behandlingen, noe Stordalen er svært glad for. 500 mennesker er rammet av systemisk sklerdormi her i landet.

- Det jeg lærte mest av den perioden jeg var syk var den tiden jeg brukte på å fortrenge at jeg var veldig, veldig syk. Så er det også erkjennelsen av sykdommen, og at prognosene er veldig dårlige. Man er villig til å prøve hva som helst, sier Stordalen til NRK.

Starter mandag EAT Stockholm Forum starter mandag 1. juni og varer i to dager. Dette er andre gang EAT arrangeres, med representanter fra hele verden som skal diskutere hvordan man bør gå fram de neste 35 årene for å sikre verdens befolkning tilgang på sunn, bærekraftig mat.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil begge være til stede på konferansen. Kronprinsessen skal også holde et innlegg.

Det er initiativtaker Gunhild Stordalen som står for åpningstalen mandag, mens blant andre Norges og Sveriges statsministre, Erna Solberg og Stephan Löfven, holder innlegg. Fra Norge kommer også Kjetil Siem og Jonas Gahr Støre (Ap).