Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er vanskelig å si at han er utilregnelig når massakren var planlagt

Debatten rundt James Holmes sin tilregnelighet etter Batman-skytingen er i gang i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå nesten to uker siden James Holms skal ha gått inn i en kino i Aurora i Colorado og drept 12 mennesker og skadd flere titalls andre personer.

Den amerikanske pressen har ved flere anledninger stilt spørsmål ved gjerningsmannens psykiske helse. Både den første og den angre gangen han har møtt i retten etter skytingen har han virket omtåket og forvirret.

Selv hevder han at han ikke husker noe av massakren under Batman-premieren i Aurora.

Fikk behandling Holmes skal ha fått behandling for en schizofreni-lidelse av en psykiater på universitetet i Colorado. Han sendte før massakren en notatblokk med tegninger og detaljer rundt massakren til den samme psykiateren.

Det er blant annet denne notatblokka som gjør at eksperter konkluderer med at massakren var planlagt. Det har satt i gang en debatt i USA om tilregneligheten til Holmes, der mange av argumentene er svært like de nordmenn har sett i debatten om tilregneligheten til den norske massemorderen Anders Behring Breivik.

- Når det er bevis for at handlingene var planlagt, så er det vanskelig for forsvaret å argumentere for at Holmes var tilregnelig, sier Sam Kamin, jusprofessor ved universitetet i Denver, til nyhetsbyrået AP.

Men han legger til at det er mange ting som vil komme til overflaten i løpet av sakens gang, det viktigste blir vurderingen av Holms sin mentale helse.

Siktelsen Flere har også fortalt at de er redde for at Holmes spiller utilregnelig for å slippe strengeste straff.

Under rettsmøtet i går ble det kjent at Holmes er siktet for 12 drap og 116 drapsforsøk etter kino-massakren. Maksimumsstraffen for drap i Colorado er å bli dømt til døden. Minimumsstraffen er livstid i fengsel, ifølge AP.

Dødsdommen blir imidlertid sjeldent brukt i Colorado. Bare en person har blitt dømt til døden siden 1977.

Nå er spørsmålet om Holmes har en psykisk lidelse? Om han har det, hvilken rolle den spilte i massakren som endte med at 12 ble drept og 58 skadd?

Under hans første dag i retten var det tv-kameraer i rettssalen, under det andre ønsket derimot Holms sine forsvarere at kameraene ikke skulle være rettet mot den drapssiktede mannen.

Dette begrunnet de med at mediedekningen kunne bidra til at Holms ikke får en rettferdig rettssak.

Da Holmes ble arrestert fortalte han politiet at han var «Jokeren», en fiktiv karakter i Batman-universiet. Politiet fortalte The Assosciated Press søndag at de hadde funnet en Batman-maske inne i Holmes leilighet.

Avvist at skytterklubb En eier av en skytebane, Glenn Rotkovich, har forklart at Holmes søkte om medlemsskap 25. juni, men at søknaden ble avvist etter at Rotkovich hørte telefonsvareren hans. Våpnene Holmes hadde, ble kjøpt lovllig.

- Meldingen på telefonsvareren var gryntende, i beste fall bisarr, sier Rotkovich.

Batman-skyteren har tidligere lagt ut bilde av seg sjøl med puppemodell på nettet.

Mannen skal også ha bodd i småbyen Riverside litt lenger nord langs USAs vestkyst, før han flyttet til leiligheten i Aurora rundt mai 2011. Denne leiligheten ligger rundt åtte kilometer fra Century 16-kinoen der massakren fant sted.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media