Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er vanskelig å tro at vi faktisk ser på en asteroide

NASA oppdaget uvanlig asteroide med seks haler.

SEKS HALER: - Det er vanskelig å tro at vi faktisk ser på en asteroide, sier David Jewitt ved University of California i Los Angeles, om den nyoppdagede asteroiden med seks haler. Illustrasjon: NASA
SEKS HALER: - Det er vanskelig å tro at vi faktisk ser på en asteroide, sier David Jewitt ved University of California i Los Angeles, om den nyoppdagede asteroiden med seks haler. Illustrasjon: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På bilder tatt med NASAs Hubble-teleskop i september i år fikk astronomene plutselig øye på en uvanlig asteroide med seks kometlignende haler lysende ned fra kroppen.

- Vi ble bokstavelig talt målløse da vi så den, sier David Jewitt ved University of California i Los Angeles til NASAs nettsider.

Han leder forskningsteamet bak en studie publisert i novemberutgaven av Astrophysical Journal Letters.

- Det som er enda mer utrolig, er at strukturen på halen endret seg dramatisk i løpet av bare 13 dager, ettersom den spyr ut støv. Det overrasket oss også. Det er vanskelig å tro at vi faktisk ser på en asteroide, sier han.

Som en vannspreder Den uvanlige asteroiden sender ut støv i seks haler, omtrent som en vannspreder. I fem måneder har den periodisk sendt ut støvstråler, og da forskerne rettet teleskopet mot den igjen 23. september hadde den forandret seg totalt siden 10. september.

- Vi ble helt slått ut, sier Jewitt.

Astronomene tror asteroiden kan ha rotert så fort at overflaten har begynt å falle fra hverandre. Støvhalene kan ikke være et resultat av et sammenstøt med en annen asteroide, tror de.

Asteroidens kjerne er 1400 meter bred og tusenvis av ganger mer massiv enn den observerte mengden støv den har kastet ut så langt.

- En av flere Det første detaljerte bildet av asteroiden, som har fått navnet P/2013 P5, ble tatt 10. september etter at en veldig lyssterk sterk asteroide ble oppdaget i slutten av august.

Jewitt tror støv som slenges ut på grunn av høy rotasjon er et vanlig fenomen, og tror det kan være en vanlig måte for små asteroider å dø ut på. Nå vil han prøve å måle hvor fort P/2013 P5 spinner, og hvis den fortsetter å kaste ut støv styrker det teorien, mener han.

- Dette er et utrolig objekt, og nesten helt sikkert den første av flere, sier Jewitt.

Så langt har bare en liten brøkdel av asteroidens masse, mellom 100 til 1000 tonn støv, blitt kastet ut i verdensrommet.

BLE OVERRASKET: Etter å ha sett en uvanlig sterk asteroide i august tok forskerne nærmere bilder av den i september. De ble overrasket da det viste seg at asteroiden sendte ut støv i seks kometlignende haler. Foto: NASA
BLE OVERRASKET: Etter å ha sett en uvanlig sterk asteroide i august tok forskerne nærmere bilder av den i september. De ble overrasket da det viste seg at asteroiden sendte ut støv i seks kometlignende haler. Foto: NASA Vis mer