- Det er vanskelig. Det plager meg virkelig

I 20 år kjempet Bent Høie innbitt mot avkriminalisering av narkotikabruk. Så kom møtene med dem som rammes av dagens politikk.

SNUDDE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kjempet lenge mot avkriminalisering av narkotikabruk. Denne våren skal han kjempe gjennom reformen som kan endre hvordan samfunnet ser på rusavhengige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNUDDE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kjempet lenge mot avkriminalisering av narkotikabruk. Denne våren skal han kjempe gjennom reformen som kan endre hvordan samfunnet ser på rusavhengige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et stort paradoks at vi har brukt straff i tiår etter tiår og samtidig sett at det ikke har noen effekt. Vi har bare fortsatt å øke straffene - som ikke virker - og brukt mer og mer av det, sier en oppgitt Bent Høie.

Og fortsetter nærmest matt:

- Samtidig har utbredelsen og bruken av narkotika økt.

Bent Høie har midt i en pågående pandemi funnet plass i kalenderen til å snakke om noe som ligger hans hjerte nær: regjeringens rusreform.

Den blir presentert av regjeringen fredag, og Høie vil holde på detaljene fram til hele regjeringens forslag legges fram.

Men hovedformålet er klart: Avkriminalisere mindre narkotikalovbrudd. Bruk, kjøp, besittelse eller oppbevaring av mindre mengder narkotika til eget bruk skal ikke lenger straffes.

Ingen argumenter igjen

Reformen er blitt feiret - med rette - som Venstres store seier i regjeringsforhandlingene. Trine Skei Grandes hjertebarn.

Men reformen har mange fødeforeldre.

Høie kjempet mot rusreform gjennom 20 år. Så snudde han i 2016. Som helseminister og nestleder i Høyre gikk han mot partiets politikk og inn for avkriminalisering. Debatten i partiet vant han og Høyre gikk derfor til valg i 2017 på rusreform.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer