- Det er vanskelig. Det plager meg virkelig

I 20 år kjempet Bent Høie innbitt mot avkriminalisering av narkotikabruk. Så kom møtene med dem som rammes av dagens politikk.

SNUDDE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kjempet lenge mot avkriminalisering av narkotikabruk. Denne våren skal han kjempe gjennom reformen som kan endre hvordan samfunnet ser på rusavhengige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNUDDE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kjempet lenge mot avkriminalisering av narkotikabruk. Denne våren skal han kjempe gjennom reformen som kan endre hvordan samfunnet ser på rusavhengige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et stort paradoks at vi har brukt straff i tiår etter tiår og samtidig sett at det ikke har noen effekt. Vi har bare fortsatt å øke straffene - som ikke virker - og brukt mer og mer av det, sier en oppgitt Bent Høie.

Og fortsetter nærmest matt:

- Samtidig har utbredelsen og bruken av narkotika økt.

Bent Høie har midt i en pågående pandemi funnet plass i kalenderen til å snakke om noe som ligger hans hjerte nær: regjeringens rusreform.

Den blir presentert av regjeringen fredag, og Høie vil holde på detaljene fram til hele regjeringens forslag legges fram.

Men hovedformålet er klart: Avkriminalisere mindre narkotikalovbrudd. Bruk, kjøp, besittelse eller oppbevaring av mindre mengder narkotika til eget bruk skal ikke lenger straffes.

Ingen argumenter igjen

Reformen er blitt feiret - med rette - som Venstres store seier i regjeringsforhandlingene. Trine Skei Grandes hjertebarn.

Men reformen har mange fødeforeldre.

Høie kjempet mot rusreform gjennom 20 år. Så snudde han i 2016. Som helseminister og nestleder i Høyre gikk han mot partiets politikk og inn for avkriminalisering. Debatten i partiet vant han og Høyre gikk derfor til valg i 2017 på rusreform.

- Det er ikke så veldig vanlig at politikere kommer til sånne erkjennelser, nei, ler Høie.

- Men det å aldri skifte mening er like urent som aldri å skifte undertøy. Det var en lang prosess for meg, men til slutt kom jeg til erkjennelsen av at jeg hadde tatt feil. Det var verken gode faglige eller politiske argumenter igjen for å stå for standpunktet jeg hadde hatt, sier Høie.

Som regjeringens rusutvalg skriver det:

«Den best tilgjengelige kunnskapen per i dag danner ikke grunnlag for noen sikker forventning om at avkriminalisering av brukere av narkotika vil føre til en nevneverdig økning i bruken av narkotika i befolkningen.»

Rammer de svakeste

Derfor plager det også Høie at politikerne - ham selv inkludert - i stedet har fortsatt å straffe.

- Det vanskeligste å tenke på er at rusavhengighet ikke rammer tilfeldig. Det vet vi. Ja, det finnes unntak, mennesker som har hatt en fantastisk fin barndom og alle muligheter i livet, som er blitt rusavhengige. Men de er unntakene.

- Hovedregelen er at rusavhengige ofte er utsatt for store overgrep, vold, manglende omsorg i barne- og ungdomsårene. Det verste å tenke på er at dette er barn og unge som er blitt utsatt for den mest alvorlige kriminaliteten et menneske kan bli utsatt for. I sine mest sårbare år. Så blir konsekvensen at de begynner å ruse seg. Så er samfunnets reaksjon å straffe dem for konsekvensen av de kriminelle handlingene de er blitt utsatt for. Det er det aller vanskeligste å tenke på med dagens system.

- Du bruker sterke ord?

- Ja, dette plager meg. Det er rusavhengige som sitter lenge i fengsel fordi de ikke har penger til å betale bøter. Det er pårørende som setter seg i gjeld og går over stupet økonomisk fordi de hele tiden prøver å holde barna sine unna fengsel, sier Høie.

Stoltenberg og Høie

«Hvis regjeringen drar dette i land kan det bli et av deres stolteste øyeblikk. Regjeringens rusreform kan bli dette århundrets hittil viktigste sosiale reform», skrev Dagbladet da rusutvalget la fram sin rapport og anbefalte avkriminalsering.

Arild Knutsen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk og sto i debatter mot Bent Høie i over ti år.

Før Høie innrømmet at Knutsen hadde hatt rett.

- Nils Christie, Thorvald Stoltenberg og Bent Høie blir stående som tre søyler for en helt utrolig narkotikapolitisk utvikling i Norge. Norge har gått fra det ene ytterpunktet i verdenssammenheng til å bli et veldig progressivt og kunnskapsbasert, sier Knutsen, som ikke kan få rost Høie nok for hans personlige rolle.

SNUOPERASJONEN: Bent Høie som helseminister i 2016 frontet forslaget inn mot Høyres landsmøte som førte til at partiet snudde. Her med Kenneth Arctander Johansen, som Høie trekker fram som en av de viktigste personene bak endringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SNUOPERASJONEN: Bent Høie som helseminister i 2016 frontet forslaget inn mot Høyres landsmøte som førte til at partiet snudde. Her med Kenneth Arctander Johansen, som Høie trekker fram som en av de viktigste personene bak endringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Det er veldig flotte ord fra Arild, men jeg synes han er ekstremt beskjeden på egne vegne. Arild Knutsen og Kenneth Arctander Johansen har i den siste fasen spilt en ekstremt viktig rolle. Jeg er også enig i hans framheving av Thorvald Stoltenberg, men også Ninni. De to har hatt en vesentlig betydning for å skape det politiske klimaet som har vært nødvendig for at denne reformen skulle bli mulig. Min rolle har mer vært å være rett mann til rett tid, sier Høie beskjedent.

Fremskrittspartiet gikk enstemmig inn for to regjeringsplattformer med rusreform, men er ikke lenger bundet som opposisjonsparti.

- Det er altfor mange unge mennesker som løper rundt og tror at det nå skal bli fritt fram og at narkotika ikke er farlig. Avkriminalisering er en veldig dårlig idé, sa Siv Jensen til Dagbladet under Frp's landsmøte i høst.

- Er rusreformen også en veldig dårlig idé da?

- Ja, vi mener det, var Jensens konklusjon.

Ingen utvanning

Det er derfor naturlig for regjeringen å søke støtte i Stoltenbergs parti, som ledes av tidligere helseminister Jonas Gahr Støre.

- Det blir spennende, men jeg håper Stortinget kan møte denne saken med åpenhet. Rusreformen legges fram i et valgår og jeg håper partiene ikke tenker taktisk etter hvor de har velgere å hente. Det fortjener virkelig ikke dem denne saken handler om, de rusavhengige, sier Høie.

Høie avviser også «å vanne ut reformen» for eventuelt å få flere partier med på laget.

- Det må bli et reelt skifte. Kan vi få et bredt flertall for dette nå, håper jeg valgkampen kan handle om at partiene konkurrerer om hvem som kan etablere det beste hjelpetilbudet til rusavhengige, sier Høie.

- Hva med Arbeiderpartiet?

- Arbeiderpartiet er vesentlige og de har en arv å forvalte. Men de må gjøre seg opp sin egen mening.

Bent Høie har bare et halvt år igjen i politikken før han blir statsforvalter etter valget, selv om han holder muligheten åpen for å fortsette i regjering.

Da har han sittet som helseminister i åtte år og på Stortinget i 13 år før det.

- Lykkes vi med å få gjennom denne reformen er det noe av det jeg vil ha vært mest stolt over å ha bidratt til. Da jeg begynte å jobbe med denne saken tenkte jeg at det er noe som kommer til å bli husket lengst, sier Høie før han legger til:

- Men akkurat nå har kanskje corona endret noe på det bildet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer