- Det er vår fordømte plikt å gjøre noe med antall partnerdrap

Per Sandberg (Frp) sier at det er på tide å handle.

HANDLING: 
Per Sandberg (Frp) sier at det er politikeres plikt å gjøre noe med drapsstatistikken. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HANDLING: Per Sandberg (Frp) sier at det er politikeres plikt å gjøre noe med drapsstatistikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hittil i år har det vært over dobbelt så mange partnerdrap som i fjor. Hele 15 av 28 drap framstår som partnerdrap.

Leder av Stortingets justiskomite Per Sandberg sier at hvis myndighetene ikke slår hardt ned på vold i nære relasjoner, så vil det bli mer av det.

-Vi er i en situasjon med flere og flere slike aker, og da er samfunnet på vei i feil retning. Tallene kan gå opp og ned fra år til år, men det er en negativ utvikling, og da er det vår fordømte plikt som politikere å gjøre alt vi kan for å stoppe det, sier Sandberg.

- Vi kan ikke gå inn i folks private sfære, men vi må gjøre det vi kan, legger han til.

Koordinator Han ønsker at alle politidisktrikt skal ha en familievoldskoordinator, noe han forteller at bare noen få politidistrikt har i dag.

- Det skyldes ressursene, om man virkelig må gjennomføre noe så må midlene øremerkes. Kanskje må det finansieres gjennom et spleiselag på tvers av departementene, sier Sandberg.

Han ønsker også en ordning for at de som flytter ut av en voldelig relasjon ikke må flytte tilbake av økonomiske årsaker.

- Mange vegrer seg for å anmelde og bryte ut av et forhold, økonomi er en av dem. Husbankene burde ha en egen plan for kvinner i en slik situasjon, så at de og barn ikke må flytte tilbake til den som utøver vold, sier Sandberg.

Handling Han understreker at det er viktig å vise handling.

- Det har vært utredninger og handlingsplaner på Stortinget i mine 16 år, nå er det på tide å vise handling, sier Sandberg.

Sandberg ønsker også at krisesenterene skal styrkes.

- Det er en betydelig jobb å gjøre der også, både med å forebygge, og å stoppe at ofre ender opp i samme hjem som voldsutøveren igjen, sier Sandberg.