VENTER PÅ TELEFON: 34-årige Guy Agmon jobber til daglig som prosjektsjef i et teknologifirma, men venter hver dag en telefon fra den israelske hæren. - Men jeg er ikke redd. Da drar jeg ut for å forsvare mitt land, sier Agmon.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VENTER PÅ TELEFON: 34-årige Guy Agmon jobber til daglig som prosjektsjef i et teknologifirma, men venter hver dag en telefon fra den israelske hæren. - Men jeg er ikke redd. Da drar jeg ut for å forsvare mitt land, sier Agmon. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

- Det er vår lille seier at vi kan være her på stranda og slappe av

Israelere stenger den vanskelige og voldelige virkeligheten ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Gradestokken viser langt over 30 grader. Det turkise og evigbølgende Middelhavet har en temperatur på 28 grader, og den mange kilometer lange stranda i Israels hovedstad Tel Aviv er full av israelere.

Det er omtrent umulig å skjønne at bombene dundrer i bakken i Gaza, 71 kilometer lenger sør. Så er også Tel Aviv kalt «Israels boble». Byen der innbyggerne lever sine liv langt unna den tilsynelatende evigvarende konflikten mellom israelere og palestinere.

Er ikke redde - At vi kan være her med venner og familie og slappe av, er vår lille seier. Det at vi kan komme hit hver dag, uten å være influert på noen måte, sier den 34-årige tobarnsfaren og prosjektsjefen Guy Agmon.

Tre småbarnsfamilier sitter i vannkanten og lar det behagelige vannet kjøle dem ned ørlite i den brennheite sola. Deres små barn plasker og ler like ved.

- Jeg ønsker å si at vi ikke ønsker å skade dem (palestinerne, journ.anm.). Situasjonen er umulig for dere og alle andre i verden å forstå. Dere har fredelige naboer som Sverige og Danmark. Vi har palestinerne, Egypt, Jordan ... Ingen kan forstå denne galskapen i Midtøsten, sier han.

BER OM FRED: Moran Blu (34), søstera Adi Blu (31) og venninna Rotem Morad (29) nyter sola på den mange kilometer lange sandstranda i Tel Aviv. - Vi ber om fred. Både for oss og palestinerne, sier de tre.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BER OM FRED: Moran Blu (34), søstera Adi Blu (31) og venninna Rotem Morad (29) nyter sola på den mange kilometer lange sandstranda i Tel Aviv. - Vi ber om fred. Både for oss og palestinerne, sier de tre. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Kona, Adi Blu (31), forteller at ektemannen når som helst kan bli ringt opp av den israelske hæren. Da må han pakke sekken og dra.

- Jeg er ikke redd. Kommer telefonen, vil jeg dra og forsvare landet mitt, sier Guy Agmon, som politisk tilhører den israelske høyresida.

Rakett over stranda Venninna Rotem Morad (29) vil også snakke. Hun vektlegger at hun er på den israelske venstresida, og at hun ønsker fred uten okkupasjon av Vestbredden.

- Vi vil alle ha fred, men det er vanskelig. Min mann kom hjem fra Gaza i går, og drar tilbake dit i morgen. Men vi får håpe og tro at det roer seg snart, sier hun.

En smilende mann stiller seg opp noen meter unna. Gjør tegn til at også han har lyst til å bli intervjuet. Det er den danske jøden Michael Demsitz, som er på en tre ukers ferie med kona og deres to voksne barn.

DANSK TURIST: Den danske jøden Michael Demsitz og familien er på en tre ukers ferie i Israel. På grunn av den betente situasjonen holder de seg i Tel Aviv istedenfor å reise rundt, som planlagt. I går kom en rakett fra Gaza over dem, mens de lå på stranda. - Den ble skutt ned, og landet rett bak der, sier Michael Demsitz, som sammen med familien løp i skjul da det skjedde.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DANSK TURIST: Den danske jøden Michael Demsitz og familien er på en tre ukers ferie i Israel. På grunn av den betente situasjonen holder de seg i Tel Aviv istedenfor å reise rundt, som planlagt. I går kom en rakett fra Gaza over dem, mens de lå på stranda. - Den ble skutt ned, og landet rett bak der, sier Michael Demsitz, som sammen med familien løp i skjul da det skjedde. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- I går kom en rakett fra Gaza like over her. Men rakettsystemet skjøt den ned, og splintene falt ned like der borte. Livvaktene ropte i forkant, og vi fikk beskjed om å løpe inn under toalettene der borte, sier han, og fortsetter:

- Det var ikke noe farlig. Vi vet at forsvarssystemene fungerer. Men uten de israelske rakettskjoldene ville det være minst like mange døde i Israel som i Gaza, sier han.

- Vil drepe alle De siste dagene har det blitt skutt fire til seks raketter fra Gaza til Tel Aviv. Hittil i dag har ingen raketter kommet. Mens vi prater, kommer det en mann og bryter inn:

- Jeg vil drepe alle arabere, sier han og forlater oss like raskt.

- Det er mange slike her nå, og det er ille. Det er mye rasisme i Israel nå, og jeg vil understreke at jeg ikke støtter Israels politikk. Samtidig: Tenk deg hvis Norge blir angrepet på samme måte som Israel blir i sør. Hver eneste dag. Da ville du også fått mange slike kommentarer. Dette er noe skit for alle, sier han.

Skrur av nyhetene På grunn av den voldsomme opptrappingen i konflikten mellom Israel og palestinene de siste to ukene, er nyhetssendingene i Israel fulle av oppdateringer om raketter her og bombenedslag over Gaza. Men mange israelere orker ikke å forholde seg til grusomhetene i Gaza. De skrur av tv og radio, og lever sine egne liv som best de kan.

HARD HVERDAG: Slektningene Danielle (22) og Veret (31) jobber lange dager, men tjener ikke mer enn gjennomsnitts-israeleren: rundt 11 000 norske kroner. - Vi er den såkalte middelklassen, men sliter med å få det til å gå rundt. Jeg vil også si at vi israelere føler med palestinerne, og så håper jeg du kan si til Norge at også vi er mennesker. Vi er ikke onde, vi heller, sier Veret.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HARD HVERDAG: Slektningene Danielle (22) og Veret (31) jobber lange dager, men tjener ikke mer enn gjennomsnitts-israeleren: rundt 11 000 norske kroner. - Vi er den såkalte middelklassen, men sliter med å få det til å gå rundt. Jeg vil også si at vi israelere føler med palestinerne, og så håper jeg du kan si til Norge at også vi er mennesker. Vi er ikke onde, vi heller, sier Veret. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har venner og familie her i Israel. De sier at de ikke gidder å høre på nyheter lenger. At de bare blir i dårlig humør av det. Det er psykologisk og en forsvarsmekanisme. Du kutter av for å overleve, sier han.

Stadig flere fattige Forskjellene mellom fattige og rike i Israel øker voldsomt. Middelklassen er så godt som borte, og gjennomsnittslønna for israelere som er i jobb, er på drøye 11 000 norske kroner i måneden. Det er ikke mye når boligprisene er like høye som i Norge, når folk må betale for å ha barna i barnehage og prisnivået generelt gjør at folk sliter økonomisk.

De israelerne som ikke jobber svart (det er mange av dem), betaler like høye skatter som i Norge. Likevel får de langt mindre tilbake, da den israelske staten bruker så mye som 35 prosent av BNP-et på det militære. I tillegg gis enorme ressurser til de ulovlige bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, samt at 20 prosent av Israels befolkning er ortodokse jøder. De verken jobber eller avtjener militærtjeneste.

- Jeg er en av den såkalte middelklassen. Men vi sliter med å få husholdningen til å gå opp, sier Veret (31).

Seks dagers arbeidsuke Hun jobber i byrådet i Tel Aviv, tjener 11 000 kroner i måneden og har ingen sommerferie - akkurat som israelere flest.

- Her har barna lang sommerferie, mens vi voksne må jobbe. Det er ikke enkelt, og vi må jobbe hardt for å få ting til å gå opp, sier Veret, som har nitimers dager fordi hun jobber i det offentlige.

- INGEN PROBLEMER: Når nyhetssendingene blir for voldsomme, drar de to studentene Tomer Yefet (21) og Hezi Zalait (21) til stranda. - Her har vi ingen problemer, her er det bare å slappe av, sier de to. 
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- INGEN PROBLEMER: Når nyhetssendingene blir for voldsomme, drar de to studentene Tomer Yefet (21) og Hezi Zalait (21) til stranda. - Her har vi ingen problemer, her er det bare å slappe av, sier de to. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Det er langt verre i det private. Hennes slektning, 22-årige Danielle, jobber i telefonselskapet Orange i Israel. Også Danielle har rundt 11 000 norske kroner i måneden, til tross for elleve-tolv timer lange arbeidsdager. Seks dager i uka. Bare lørdagen er fri, sommerferie eksisterer ikke.

- Det er klart at det er tøft, men hva skal vi gjøre? Jeg har i hvert fall en jobb, sier hun fra vannkanten. 

- Kan du fortelle nordmenn at vi også er mennesker, akkurat som palestinerne? Vi er ikke bare onde mennesker. Tvert om, er vi mennesker som ønsker å leve våre liv i fred. Problemet er bare at vi ikke finner noen å snakke med, sier hun.

- Ønsker at dette tar slutt to studentene Tomer Yefret (21) og Hezi Zalait (21) har funnet hver sin strandstol og slapper av i sommersola.

- Her på stranda er det ingen problemer, ingen krig. Her slapper vi av fra elendigheten. Samtidig ønsker vi jo at dette skal ta slutt. Vi vil ikke at uskyldige mennesker i Gaza skal dø. De er mennesker, akkurat som oss, sier de to, før Tel Aviv-strandas mest berømte iskremselger, Simon Alon, eller Simon Iskrem, som han liker å kalle seg, vil selge dem is.

ELENDIG ISKREMSESONG: Simon Alon, eller Simon Iskrem, som han sjøl kaller seg, har solgt is på stranda i Tel Aviv i 34 år. - Aldri har jeg hatt en verre sesong. Før var det millioner av turister her, nå er det nesten ingen, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ELENDIG ISKREMSESONG: Simon Alon, eller Simon Iskrem, som han sjøl kaller seg, har solgt is på stranda i Tel Aviv i 34 år. - Aldri har jeg hatt en verre sesong. Før var det millioner av turister her, nå er det nesten ingen, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har jobbet 34 år her på stranda, og situasjonen i år er ikke bra. Før var det millioner av turister her. Nå er det nesten ingen. Folk er redde for å komme, sier Simon Iskrem.

Han fortsetter:

- Konflikten her har vart i kanskje tusen år, og fortsetter vel videre. Men du må vite at israelere og palestinerne vil leve i fred, sier Simon.

Og går videre og roper «Iskrem, iskrem, her kommer Simon Iskrem!».

FÅ TEGN TIL KRIG:
Folk bader og koser seg i solen på stranda i Tel Aviv. Det er lite her som vitner om at Israel er i full krig på Gaza.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FÅ TEGN TIL KRIG: Folk bader og koser seg i solen på stranda i Tel Aviv. Det er lite her som vitner om at Israel er i full krig på Gaza. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
DAGBLADET I ISRAEL: Line Fransson og Tomm W. Christiansen er Dagbladets team i Israel og Gaza.
DAGBLADET I ISRAEL: Line Fransson og Tomm W. Christiansen er Dagbladets team i Israel og Gaza. Vis mer