- Det er veien til fred

Nato-medlemskap for Ukraina er veien til fred i Europa, sier landets utenriksminister Dmytro Kuleba.

NATO-MEDLEMSKAP: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba mener at det vil bli fred i Europa når Ukraina får innvilget Nato-medlemskap. Foto: AFP/NTB
NATO-MEDLEMSKAP: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba mener at det vil bli fred i Europa når Ukraina får innvilget Nato-medlemskap. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Annonse

I et felles intervju med Politico, Bild og Die Welt sier Kuleba at han ikke tror Nato-medlemskap vil føre til en ny eller større krig med Russland.

Han mener Russland ikke vil våge å angripe Ukraina dersom landet er en del av forsvarsalliansen og sier derfor at medlemskap er en vei til fred. Nato-medlemskap vil også gi Ukraina en sentral plass som forsvarer av alliansens østre flanke.

- Det er en byrde vi er villig til å bære på våre skuldre, sier Kuleba.

Utenriksministeren sier samtidig at landet ikke forventer å kunne slippe inn i alliansen mens krigen fortsatt pågår.

- Men etter krigen vil det være suicidalt for Europa å ikke akseptere Ukraina som Nato-medlem, sier han og legger til at det er den eneste måten å stenge døren for russisk aggresjon mot Europa.

I forkant av Natos toppmøte i Vilnius om halvannen uke advarer han Tyskland mot å stille seg i vein for ukrainsk medlemskap.

- Ikke gjenta feilen statsminister Angela Merkel gjorde i Bucuresti i 2008 da hun strittet imot progresjon i retning medlemskap for Ukraina, sier han.

Den gangen hadde flere Nato-land lokket Ukraina med medlemskap, men fikk kalde føtter av frykt for å provosere Russland. Kuleba mener beslutningen den gangen åpnet for Russlands invasjon av Georgia og den ulovlige annekteringen av Krim.

Krigen i Ukraina
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer