«Det er vel egentlig sunt for meg å gjøre noe annet nå.»

Kjell Magne Bondevik var forberedt på at regjeringsmakten kunne ryke. Nå reiser han utenlands for å gjøre en innsats for verdens fattige og forfulgte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen legger han valgnederlaget bak seg og setter han seg på flyet til FN-toppmøtet i New York. Han treffer også tidligere president Bill Clinton når han deltar på Clinton Global Initiative. Så kanskje ender turen med jobbtilbud?

-  Dette er et FN-toppmøte som er planlagt og plottet inn for lenge siden. Her skal jeg stå på for at FNs medlemsland bekrefter tusenårsmål om tiltak for å bekjempe fattigdom.Her vil Norge spille en aktiv rolle, sier Bondevik.

Ledig

-  Men det blir vel fort kjent i FN at du er ledig på jobbmarkedet?-  Ja, det sprer seg nok, men jeg er der uansett for å gjøre en jobb for Norge som var planlagt, og jeg vet ikke om det er noen jobber ledige som kan passe for meg. Det er altså ikke derfor jeg reiser, sier Bondevik.

Men han legger ikke skjul på at han er interessert i en jobb der han kan få gjøre mer for verdens svakeste.

-  Det kan være hjemme eller ute, men det må være noe Bjørg og jeg er enige om.

Forventningspress

I går deltok Bondevik i KrFs arbeidsutvalg som drøftet valgnederlaget. Et resultat på 6.9 for partiet han har jobbet for siden ungdomsåra, er bare trist.

 BLIKKET MOT NEW YORK:  For en snart arbeidssøkende eksstatsminister blir møtet med FN-toppene trolig en god mulighet til å forhøre seg om jobbmuligheter. Foto: Truls Brekke
BLIKKET MOT NEW YORK: For en snart arbeidssøkende eksstatsminister blir møtet med FN-toppene trolig en god mulighet til å forhøre seg om jobbmuligheter. Foto: Truls Brekke Vis mer

-  Jeg var forberedt på at regjeringsmakten kunne ryke. Det er vel egentlig sunt for meg å gjøre noe annet nå. Den største skuffelsen var valgresultatet for KrF. Vi mobiliserte kanskje ikke godt nok i sluttfasen. En annen årsak tror jeg er at vi måtte ta tunge tak i økonomien de første åra. Nå er økonomien i god stand, men forventningene i Olje-Norge er så store. Enhver regjering vil få problemer med dette forventningspresset. Jeg tror dette er forklaringen på Frp\'s frammarsj. De bryr seg overhodet ikke om økonomiske rammer.

Takknemlig


-  Når den verste skuffelsen gir seg, siger det inn at jeg er takknemlig over det jeg har fått vært med på å gjøre for det norske samfunnet. Jeg har sett på det som en tjeneste. Det er vel greit å gi seg med dette når jeg nå er 58 år. Nå er jeg klar for en ny tjeneste.

I første omgang blir det å klargjøre statsbudsjettet, skrive trontalen og legge til rette for et greit regjeringsskifte. Om en måned er det klart for et nytt kapittel i Bondeviks liv. Han kom inn som vara på Stortinget i 1969, og året etter giftet han seg med Bjørg.

-  Hun giftet seg med en prest, men endte med en heltidspolitiker, konstaterer Bondevik i dag. Nå er det klart for et taktskifte.

-  Jeg har sagt at vi nå starter et nytt kapittel som Bjørg skal ha større innvirkning på, sier Bondevik.Én jobbsøknad sender han uten videre ut:

-  Jeg tar gjerne noen oppdrag som sidekommentator i fotball, sier Bondevik.