- Det er veldig alvorlig

Siv Jensen om at riksrevisor Jørgen Kosmo bevisst publiserte kritisk rapport etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er veldig alvorlig! Men det er først og fremst et problem for regjeringen.

Det sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet, like etter hun og de tre andre borgerlige partilederne, Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V), mandag holdt en pressekonferanse etter dagens sonderingsøkt på Radisson Blu-hotellet i Nydalen i Oslo.

Tidligere på dagen innrømmet riksrevisor Jørgen Kosmo at Riksrevisjonens kritiske rapport om Mongstad-prosjektet, som var klar i slutten av juni, bevisst ble lagt fram etter valgkampen.

Kosmo - som er tidligere Ap-statsråd - hevder dette ble gjort med opposisjonens velsignelse.

ALVOR: Frp-leder Siv Jensen reager kraftig på at tidligere Ap-statsråd Jørgen Kosmo innrømmer å ha bevisst publisert en kritisk rapport etter valgkampen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ALVOR: Frp-leder Siv Jensen reager kraftig på at tidligere Ap-statsråd Jørgen Kosmo innrømmer å ha bevisst publisert en kritisk rapport etter valgkampen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det som er saken, det er at både ved forrige stortingsvalg og ved dette stortingsvalget så la vi vekt på at vi ikke skulle legge fram noen rapport i valgkampen. Det var Stortingets Kontroll og -konstitusjonskomité innforstått med. Det var ikke aktuelt for oss å fravike planene ved å framskynde den planlagte offentliggjøringen av denne rapporten, sier Kosmo til NRK.

Vil granske Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp), er imidlertid blant dem som har reagert kraftig på at rapporten ikke ble offentliggjort før.

- Jeg forutsetter at Riksrevisjonen ikke driver politisk beregning av tidspunktet for publisering av sine revisjonsrapporter. Når dette like fullt settes fram som en påstand, forutsetter jeg at den nye kontroll- og konstitusjonskomiteen tar opp denne problemstillingen, har Anundsen sagt til NTB. 

Til Dagbladet sier Anundsen at det stemmer at kontrollkomiteen var orientert om at Riksrevisjonen planla å publisere en rapport om Mongstad etter valget, men han avviser at dette innebærer noen form for velsignelse.

- Vi var orientert, men Riksrevisjonen er et uavhengig organ. Vi har ingen mulighet til å påvirke innholdet i eller publiseringstidspunktet for Riksrevisjonens rapporter. Dette er fullt ut Riksrevisjonens domene, sier han.

Riksrevisjonens rapport
om kostnadsstyringen av CO2-håndteringen på Kårstø og Mongstad-anleggene var sluttbehandlet i Riksrevisjonens styre den 20. juni. Likevel ble den først offentlig 17. september - en uke etter valget.

Anundsen mener rapporten - med enkle grep - kunne ha vært publisert lenge før, og generelt at det er en uting at Riksrevisjonen publiserer rapporter når Stortinget ikke er samlet.