- Det er veldig mye penger for en filippiner

Sven-Erik Berger frykter at dusøren på 30 000 kroner kan få ham dømt.

SIKTET: Sven-Erik Berger fra Kongsberg og hans forlovede, 24 år gamle Karen Castro Esdrelon ble idag varetektsfengslet for bortføring og drap på den seks år gamle Ellah Joy Pique på Filippinene. Foto: Dagbladet
SIKTET: Sven-Erik Berger fra Kongsberg og hans forlovede, 24 år gamle Karen Castro Esdrelon ble idag varetektsfengslet for bortføring og drap på den seks år gamle Ellah Joy Pique på Filippinene. Foto: DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CEBU/OSLO(Dagbladet): Sven-Erik Berger fra Kongsberg, frykter at dusøren som er utlovet til den som sørger for at Ellah Joy Pique blir oppklart, kan få han dømt

Både 49-åringen og hans 24 år gamle filippinske forlovede, Karen Castro Esdrelon nekter for å ha bortført og drept seksåringen.

Dusør Det er utlovet en dusør på hele 200 000 pesos (omlag 30 00 kroner) til de som er med på å oppklare drapet som har rystet Filippinenene.

- Det er veldig mye penger for en filippiner, sier Berger.

- Barnas vitneutsagn er etter mitt skjønn helt verdiløse, sier nordmannen og peker på omstendighetene rundt hvordan de to ble utpekt.

Han forteller at da de ble tatt på flyplassen, ble de ført inn på en såkalt "line-up" bak en glassvegg. Det er her de tre barna skal ha utpekt de to første gang.

- Barna var der sammen med foreldrene sine, og vi ble ikke stilt opp sammen med andre referansepersoner som er vanlig, forteller han.

- En filippinsk dame og en hvit mann, det er klart at barn er lette å manipulere, jeg har også hørt at et av barna var usikre, sier han.

Nordmannen hevder til Dagbladet at en eller flere i den drepte jentas nære familie var tilstede under vitnekonfrontasjonen, da den seks år gamle jentas skolekamerater pekte ut de to.

- Det er jo helt hårreisende, sier han.

- Vi har vitner og bilder som kan bevise at vi er uskyldige, sa en sterkt preget Berger under fengslingsmøtet idag.

- Så vidt jeg vet så har ikke politiet tatt turen til den norske skolen eller hotellet vi bodde på i Cebu City. Hvis politiet hadde orket kunne de sjekket at bevisene våre holdt, sier nordmannen på telefon til Dagbladet.

Berger hevder at han fortsatt ikke er blitt skikkelig avhørt om den rystende drapsaken.

- Det er frustrerende, de har ikke undersøkt noen av opplysningen om hvor vi har vært, hadde de gjort det ville vi ikke sittet her idag, sier Berger.

Politiet er sikre Politiet på sin side mener seg sikre på at de to har bortført og drept den seks år gamle skolejenta.

Ifølge Cebu Daily News forteller Erson Digal, ved Cebu-politiet, at barnas vitneutsagn som identifiserer de to, er sterke bevis i saken.

Men den største avisa på Filippinene, Cebu Daily News, betviler på lederplass idag at rett mann er tatt.

Redaktør Eileen Mangubat er skeptisk til politiets beviser mot paret, og spør retorisk: «Så hvor er den blonde mannen med tatoveringene».

Spørsmålet reises fordi barna som har utpekt de to, har snakket om en blond mann med tatoveringer som er sett i forbindelse med forsvinningen av den seks år gamle jenta.

Beslaglagt datamaskinen Kongsbergmannen har flere ganger hevdet at bilder han har tatt , vil bevise at han ikke var i det området der Ellah Joy Pique ble bortført.

Politiet har beslaglagt nordmannens datamaskin, der han etter sigende skal ha lagret bildene som skal bevise at han ikke var utenfor jentas skole den aktuelle dagen, men politiet har så langt ikke spurt om å få passordet til datamaskinen, hevder nordmannen.

Politiets vareteksfengsling vektlegger vitneutsagn fra tre skolekamerater av Pique, to gutter og en jente.

De tre skal ha sagt at de så seksåringen bli fraktet bort fra Calajoan Elementary School i Minglanilla, 15 kilometer sør for Cebu City, av  en kvinne, som introduserte seg som en venn av jentas mor.

Hun skal ha sagt til den seks år gamle jenta at hun var der for å hente henne. I bilen satt en hvit mann.

Barna har i flere vitnekonfrontasjoner utpekt at det var kongsbergmannen og hans 24 år gamle forlovede som bortførte seksåringen.

Sterke bevis Ifølge Cebu Daily News forteller Erson Digal, ved Cebu-politiet, at barnas vitneutsagn som identifiserer de to, er sterke bevis i saken, .

Ellah Joy Pique ble funnet drept og dumpet i en sekk utenfor byen Barili, dagen etter bortføringen.

Nå har parets advokat Salvador O. Solima syv dager på å komme med et tilsvar til dagens varetektsfengsling.

Deretter kommer saken opp for en såkalt prøvedomstol, for å se om bevisene holder i en fullverdig rettsak eller ikke.

- Deres identitet er forvekslet med noen andre, sier advokat Solima, til Cebu Daily News.

Advokaten mener å kunne bevise parets aktiviteter i Cebu City, fram til de ble anholdt på Mactan-flyplassen den 12. Februar, på vei til Hong Kong for å feire forlovelsen.

FANTOMTEGNING: Filippinsk politis fantomtegning av den antatte gjerningsmannen etter drapet på Ellah Joy Pique. Foto: Dagbladet
FANTOMTEGNING: Filippinsk politis fantomtegning av den antatte gjerningsmannen etter drapet på Ellah Joy Pique. Foto: Dagbladet Vis mer