- Det er veldig sterk kost

Adrian (22) ble skutt på Utøya og er en av de overlevende som blir nevnt i tiltalen mot Anders Behring Breivik.

OVERLEVDE: Adrian Pracon ble skutt i skulderen på Utøya 22. juli og overlevde. Han er en av de 33 overlevende etter Utøya som er nevnt i tiltalen mot Anders Behring Breivik. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
OVERLEVDE: Adrian Pracon ble skutt i skulderen på Utøya 22. juli og overlevde. Han er en av de 33 overlevende etter Utøya som er nevnt i tiltalen mot Anders Behring Breivik. Foto: Fabrizio Bensch / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble den 18 sider lange tiltalebeslutningen mot Anders Behring Breivik lagt fram.

Breivik er tiltalt for terrorhandlinger og overlagte drap 22. juli i fjor.

- Det er veldig sterk kost å lese og høre om det som er nevnt i denne tiltalen. Jeg har vært mentalt forberedt på at det ville være sterkt, men det er først i tida etterpå man forstår hvor sterkt det er, når man rekker å bearbeide det litt, sier Adrian Pracon (22) til Dagbladet.

Forstår rettens hensikt Han befant seg på sydspissen på Utøya 22. juli da han ble skutt i skulderen av Anders Behring Breivik, og er en av de 33 overlevende etter Utøya som er nevnt i tiltalen.

- Jeg har ikke sett en tiltale i denne dimensjonen før, og det er selvfølgelig både på godt og vondt at man blir nevnt i en slik tiltale. Jeg hadde kanskje sett for meg et større fokus på handlingene, men statsadvokaten har gjort en veldig god jobb med å formidle grunnlaget for hvorfor de har brukt noen navn, og grunnen til at de bruker skadeomfanget og ikke hendelsen i seg selv, i tiltalen, sier Pracon.

Han forteller at han i forkant følte det ville være rettferdig at han ble nevnt i tiltalen, men nå er han mer i tvil om det er bra å bli nevnt eller ikke.

- Det er så mange som har opplevd så mye grusomt, jeg føler nesten at jeg burde gitt plassen min til noen andre, sier Pracon.

Økt tillit - Jeg ser jo at det er flere som reagerer på at de ikke ble nevnt, og helt ærlig føler jeg ikke at jeg har opplevd noe verre enn de som ikke er nevnt, men hvis jeg skal se det fra rettens perspektiv, er det umulig å legge en slik kabal at alle navn nevnes, sier han.

Pracon sier prosessen rundt tiltalen har økt hans tillit til rettsvesenet før rettssaken.

- En slik opplevelse jeg sitter med nå gir meg en større trygghet på hvordan rettssaken vil være og øker tilliten til det nroske rettsvesenet, som har fått mye kritikk i denne saken, sier han.

- For dårlig Bjørn Ihler (20) lå og gjemte seg på sydspissen på Utøya da de siste skuddene falt under massakren 22. juli. Han mener at statsadvokatens forklaring på at han og andre ofre ikke er med er for dårlig.

- Jeg har ikke noe juridisk grunnlag for å mene dette, men det burde være mulig, uten for mye ekstraarbeid, å ta med alle, sier Ihler til Dagbladet.

Han mener at han selv og andre burde ha blitt nevnt i tiltalen.

- Vi er flere som er utsatt for drapsforsøk, i andre tilfeller ville et drapsforsøk ha blitt med i tiltalen, sier Ihler.

DÅRLIG: Bjørn Ihler gjemte seg for massemorderen på Utøya, og skulle gjerne vært nevnt i tiltalen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DÅRLIG: Bjørn Ihler gjemte seg for massemorderen på Utøya, og skulle gjerne vært nevnt i tiltalen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer