Krisetilstand i Italia:

- Det er veldig ubehagelig

Norske Tonje Lissandrin (46), som bor i Nord-Italia, kan nesten ikke bevege seg utendørs på grunn av varmen. Regjeringen i landet har erklært krisetilstand.

KRISETILSTAND: Tonje Lissandrin (46) mener det er bra at den italienske regjeringen vil innføre en krisepakke for å håndtere tørken. Selv mener hun at flere turister utsetter seg selv for fare i varmen. Foto: Privat
KRISETILSTAND: Tonje Lissandrin (46) mener det er bra at den italienske regjeringen vil innføre en krisepakke for å håndtere tørken. Selv mener hun at flere turister utsetter seg selv for fare i varmen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Akkurat nå er 34 grader. Det er ikke uvanlig at man har de temperaturene i dette området, men det uvanlige er at vi mandag hadde en varmerekord på 37 grader i skyggen. Da var det sendt ut rødt farevarsel. De høye temperaturene har vart i flere dager.

Det sier Tonje Lissandrin (46) til Dagbladet onsdag. Hun har bodd flere år i Italia, men hun har aldri opplevd så høye temperaturer som nå.

Landet har de siste dagene vært rammet av intens hete, og det er sendt ut advarsler i flere byer.

Området Lissandrin bor i heter Colli Euganei, et vulkansk vindistrikt omtrent en halv time inn i landet fra Venezia.

- Vi bor i et ferieparadis, men nå er det veldig varmt her. Det verste er kanskje luftfuktigheten. Det er veldig ubehagelig, og varmen er farlig for dem under tre år og voksne over 60. Det påvirker oss veldig mye i hverdagen. Vi tør nesten ikke å dra ut, sier hun.

VARMT: Onsdag var det 34 varmegrader i Colli Euganei. Foto: Privat
VARMT: Onsdag var det 34 varmegrader i Colli Euganei. Foto: Privat Vis mer

Turistfeil

Som følge av den uutholdelige varmen opplyser Lissandrin at de må følge anbefalinger fra distriktet.

- Vi har fått beskjed om at vi må drikke mye vann og ikke være i aktivitet utendørs. Det er også anbefalt at man ikke drikker kaffe eller alkohol gjennom dagen, sier hun.

Ifølge Lissandrin klarer de fleste blant lokalbefolkningen å ettergå anbefalingene. Det er derimot turistene som utsetter seg selv for en større fare.

- Det er nesten bare turister ute i gatene nå. Rundt lunsjtider sitter de alle ute på restauranter og drikker prosecco. Italienerne vet at man bør holde seg inne midt på dagen, sier hun.

VARMT: Elisabeth Lingås befinner seg nå i Portland i Oregon hvor hun virkelig kjenner hetebølgene som herjer på kroppen. Video: Elisabeth Lingås. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Erklært krisetilstand

Mandag erklærte Italias statsminister Mario Draghi krisetilstand og varslet en massiv krisepakke som svar på den alvorlig tørken som har rammet deler av landet, ifølge The Guardian.

Krisepakken på 36,5 millioner euro, tilnærmet 370 millioner norske kroner, ble mandag kveld godkjent i et statsrådsmøte.

Den nordlige delen av Italia er spesielt hardt rammet, og de store innsjøene, inkludert Gardasjøen, holder mye mindre vann enn det som er normalt på denne tida av året.

Landets lengste elv, Po, er på sitt laveste nivå på over 70 år enkelte steder langs elveløpet. Elven er svært viktig for vanningen av rismarker, åkrer og beiteland for kyr. Mangelen på vann til storfe kan ifølge myndighetene true produksjonen av parmesanost, som lages av melk.

I regionene Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemonte og Veneto er det erklært krisetilstand. I enkelte byer og landsbyer i Nord-Italia, som i Verona regionen Veneto, har myndighetene innført restriksjoner og bedt innbyggerne spare på vannet.

Tørken er et resultat av et atmosfærisk høytrykkssystem drevet fram av klimaendringer, spesielt de siste 100 åra, ifølge forskning publisert av det amerikanske tidsskriftet Nature Geoscience mandag.

TØRKE: Et skip, som har ligget under vann siden andre verdenskrig, kom til syne i elven Po som følge av tørken. Foto: Piero Cruciatti / AFP / NTB CRUCIATTI /NTB
TØRKE: Et skip, som har ligget under vann siden andre verdenskrig, kom til syne i elven Po som følge av tørken. Foto: Piero Cruciatti / AFP / NTB CRUCIATTI /NTB Vis mer

- Helt nødvendig

Lissandrin jobber som forfatter, så store deler av hennes arbeidsdag sitter hun innendørs med en air conditioner. Hun er imidlertid mer bekymret for bøndene i området, og dem som jobber hele dagen ute på markedet i byen.

Derfor mener hun at det er bra og «helt nødvendig» at regjeringen setter inn en krisepakke for å håndtere tørken.

- Det er en stor mat og vinproduksjon i området, hvor det blant annet blir dyrket risottoris. Det trenger mye vann for å gro, og det er en viktig del av mattradisjonene her. Det er viktig å være selvforsynt, og i den grad man kan beskytte kortreist mat, så bør man gjøre det. Også med tanke på matmangel som følge av krigen i Ukraina. Det er veldig bekymringsfullt, sier hun.

Videre legger hun til at det har vært et rekordvarmt år så langt. Vinteren 2022 ble det registrert de høyeste temperaturene noensinne på den tida av året.

I tillegg er det også høye strømpriser i landet, noe som gjør at flere sårbare mennesker sparer på strømmen.

- Spesielt gamle mennesker kvier seg for å sette på aircondition, sier Lissandrin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer