<strong>TØFF KAMP:</strong> Inger Lise Hansen (KrF) og Inga Marte Thorkildsen fra SV kjemper om et utjevningsmandat i Vestfold. Deres duell er en av flere tette kamper om stortingsplass og valgseier. Foto: PER FLÅTHE
TØFF KAMP: Inger Lise Hansen (KrF) og Inga Marte Thorkildsen fra SV kjemper om et utjevningsmandat i Vestfold. Deres duell er en av flere tette kamper om stortingsplass og valgseier. Foto: PER FLÅTHE Vis mer

- Det er veldig, veldig spennende

Inger Lise og Inga Marte kjemper for sin politiske framtid. Se hvem som kjemper med hvem om stortingsplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HORTEN/OSLO (Dagbladet.no): Mindre enn ei uke før stortingsvalget, vipper flere av landets fylker hårfint mellom rødgrønt og borgerlig flertall.

I Vestfold kjemper Inga Marte Thorkildsen og Inger Lise Hansen for sin politiske framtid, og sitt regjeringsalternativ.

Thorkildsen kom inn sist på direktemandat, men kjemper nå om et utjevningsmandat mot nestlederen i KrF, som er ute etter sin første periode på Stortinget.

- Det er veldig, veldig spennende, og det kan vippe begge veier, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Full innsats
Hun lover full innsats for at SV og de rødgrønne skal vinne de viktige duellene i fylket, og forsvare mandatene de halte i land ved sist valg.
- Nå jobber vi veldig hardt med å være synlige på våre tema, miljø, oppvekst, skole og likelønn, sier SV-politikeren.

Hansen sier hun forbereder seg på det meste, etter mange målinger som viser ulikt.

- Det har vært så mye fram og tilbake at det er vanskelig å si hvordan det går. Det er ikke engang sikkert vi finner det ut på mandag heller, det kan bli en spennende opptelling, sier Hansen til Dagbladet.

Begge er enige om at å slå ut den andre vil ha sine negative sider for Vestfold-benken på Stortinget.

Nøkkelduellene:

• Basert på utregningene og analysene til valanalytiker Svein Tore Marthinsen for Dagbladet og Minerva, er dette de jevneste duellene før mandagens stortingsvalg.
• Les hele Marthinsens analyse på Minerva.as

Finnmark:
Kirsti Bergstø (SVs 1.) vs. Ingalill Olsen (Ap's 3.) vs. Laila Davidsen (Frp's 2. ) vs. Frank Bakke Jensen (Hs 1.)

Buskerud:
Laila Gustavsen (Ap's 4.) vs. Anders Werp (Hs 2.) og Ida Marie Holen (Frp's 3.)

Vestfold:
Steinar Gullvåg (Ap's 3.) vs Morten Stordalen (Frp's 3.) Inga Marte Thorkildsen (SVs 1.) vs Inger Lise Hansen (KrFs 1.) vs Kåre Pettersen (V 1.)

Telemark: Sigvald Oppebøen Hansen (Ap's 3.) vs. Torbjørn Røe Isaksen (Hs 1.)

Oppland: Hanne Blåfjelldal (Frp's 2.) vs. Stine Renate Håheim (Ap's 4.)

Aust-Agder: Line Vennesland (Ap's 2.) vs. Svein Harberg (Hs 1.) og Åshild Karoline Haugland (Frp's 2.)

Møre og Romsdal:
Mette Hanekamhaug (Frp's 3.) vs. Tove Lise Torve (Ap's 3.)

Akershus: Are Helseth (Ap's 6.) vs Andre Oktay Dahl (Hs 4.) vs Tone Iren Liljeroth (Frp's 5.) Knut Arild Hareide (KrFs 1. vs. Dagfinn Sundsbø (Sp's 1.)

Rogaland:
Hallgeir Langeland (SVs 1.) vs. Kjell Arvid Svendsen (KrFs 2.)

Nordland: Lillian Hansen (Ap's 4.) vs. Torgeir Trældal (Frp's 3.)

Østfold:
Wenche Olsen (Ap's 4.) vs Line Henriette Holten Hjemdal (KrFs 1.) vs. May Hansen (SVs 1.) vs Tage Pettersen (Hs 2.)

Nord-Trøndelag:
Susanne Bratli (Ap's 3.) vs. Trond Martin Sæterhaug (SVs 1.)

Troms: Tove Karoline Knutsen (Ap's 3.) vs. Lena Jensen (SVs 1.)

- Jeg tror jo norsk politikk trenger flere unge kvinner, så sånn sett er det litt synd å stå opp mot Inga Marte, selv om vi også er uenige i veldig mye, sier Hansen.

Analyse
Valganalytiker Svein Tore Marthinsen har analysert nasjonale og regionale målinger, og statusen i alle landets fylker for Dagbladet og tidsskriftet Minerva. Slik har han funnet duellene som vil avgjøre valget. For øyeblikket er forrige valgs mandatfordeling snudd.

Den gang ble det 87-82 i rødgrønn favør, ei uke før valget ligger det an til å bli motsatt. Men marginene er ørsmå.
Spesielt gjelder det fylkene Vestfold, Telemark og Buskerud, der målingene er svært jevne. Fordelingen i de tre kan bli avgjørende, sier Marthinsen.

Fire sentrale dueller
I tillegg til kampen mellom Thorkildsen og Hansen trekker han fram tre dueller som trolig er med på å avgjøre valget:

• Steinar Gullvåg (Ap) mot Morten Stordalen (Frp) i Vestfold.

• Laila Gustavsen (Ap) mot Anders B. Werp (H) og Ida Marie Holen (Frp) i Buskerud.

• Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) mot Torbjørn Røe Isaksen (H) i Telemark.

- Skal de borgerlige partiene vinne valget, må de hente inn mandater et sted, og dette er fylkene de ligger nærmest å vinne fram i. Klarer de rødgrønne å forsvare mandatene sine her, så er det en indikator på at de vil vinne valget. Mister de tre-fire mandater her, som det i dag ligger an til, så vil de trolig også tape valget, sier Marthinsen til Dagbladet.

Følg valget på Dagbladet.no:

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.


En måling gjort for TNS Gallup for TA og NRK Østafjells, viser hvor tett det kan være. Påp målingen ligger Arbeiderpartiets kandidat Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) foran Høyres Torbjørn Røe Isaksen i Telemark, med en margin på bare 20 stemmer.

- Dette er så jevnt som det er mulig å få til. Her er det ingen ting som vil være avgjort før alle resultatene er på plass valgnatta. I verste fall kan det hende det må fintelling til også, sier Torbjørn Røe Isaksen til TA.no

Vippepunkt
Små endringer vil gi store konsekvenser også nasjonalt. Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ligger ved et vippepunkt når det gjelder mandater.

- Ap ligger og vipper i uhorvelig mange kretser. Det betyr at små stemmeforskyvninger i en eller annen retning vil medføre store mandatendringer. Endringer som kan avgjøre valget, sier Marthinsen.

Partisekretær Raymond Johansen bekrefter at han følger utviklingen tett.

- Der det står og vipper mellom rødgrønt og borgerlig flertall, blir innspurten særlig viktig. Utfallet i disse fylkene kan rett og slett avgjøre om statsministeren etter valget heter Jens, Erna eller Siv, sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til Dagbladet.

Viktig for Frp
For Fremskrittspartiet vil en fortsatt nedgang bli like skjebnesvanger. De ligger nå på et nivå der de ikke kan gå lenger ned i oppslutning uten at de taper mandater.

Klikk for tittel

Klikk for innhold

- Det er veldig avgjørende, siden det er spesielt Arbeiderpartiet og Høyre som ligger an til å ta over mandater Frp lenge har sett ut til å ha inne, sier Marthinsen.

Rødgrønn kannibalisme
Men det er ikke bare for de rødgrønne å vinne stemmer heller.
Går SV fram, kan det ironisk nok gå på bekostning av Arbeiderpartiet, ikke de borgerlige.

- Stiger SV, kan Ap tape direktemandater. Det er for eksempel situasjonen i Østfold, Nord-Trøndelag og til dels Finnmark. SV-framgang kan faktisk bety færre rødgrønne mandater totalt, sier Marthinsen.

På samme måte vil de borgerlige partiene tape på at forskjellene mellom Frp og Høyre minker. Hvis de to nærmer seg jevnstore hva mandater angår, vil Arbeiderpartiet på grunn av valgsystemet kunne få litt «billigere» mandater fordi avstanden til det nest største partiet blir større.

<strong>UENIGE:</strong> Inga Marte Thorkildsen og Inger Lise Hansen i debatt på torget i Horten lørdag. Foto: PER FLÅTHE
UENIGE: Inga Marte Thorkildsen og Inger Lise Hansen i debatt på torget i Horten lørdag. Foto: PER FLÅTHE Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer