«Det er vi voksne som lærer barna om homofobi»

Skuespiller Simon Andresen (38) har også blitt angrepet fordi han er homofil. Nå krever han holdningsskapende arbeid mot hatkriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste dagene har Dagbladet.no skrevet om Knut-Øyvind Hagen, som ble overfalt i helgen fordi han var homofil. Han er ikke den eneste profilerte homofile kjendisen som har blitt angrepet på grunn av sin legning.

Angrepet på nachspiel

- Jeg har nesten opplevd akkurat det samme. For ti år siden i Bergen så holdt jeg på å bli drept. Det var en fyr som holdt på å ta livet av meg, rett og slett, forteller Simon Andersen.

Skuespilleren, som blant annet er kjent som homofile Roy i TV2s \'De syv søstre\' på nitti-tallet, trodde han skulle dø da han ble angrepet på nachspiel en førjulsdag i 1996. Overfallsmannen skal ha satt en brødkniv mot strupen hans, og deretter tatt kvelertak på ham til Andersen mistet bevisstheten. Skuespilleren greide å rømme i bare sokkelesten over altanen.

- Han trua meg med en kniv, men jeg greide å komme meg løs. Det var ganske dramatisk. Grunnen var vel fordi jeg spilte denne rollen i Syv Søstre, og jeg tror det var en forvirring mellom hvem rollefiguren min og jeg var, sier Andersen.

Dette er den eneste gangen han har opplevd vold for sin legning, men Andersen kjenner flere andre som også har blitt utsatt for overfall.

- De fleste homofile som har stukket seg fram, har nok opplevd noe lignende, sier skuespilleren.

Mer åpenhet leder til flere overfall

BLE TRUET MED KNIV OG FORSØKT KVALT FORDI HAN ER HOMOFIL: Skuespiller Simon Andersen er ikke ukjent med hatkriminalitet. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET
BLE TRUET MED KNIV OG FORSØKT KVALT FORDI HAN ER HOMOFIL: Skuespiller Simon Andersen er ikke ukjent med hatkriminalitet. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET Vis mer

Seniorrådgiver Bera Ulstein Moseng ved Helseutvalget for homofile presenterte i fjor en rapport for NOVA titulert rapporten \'Vold mot lesbiske og homofile tenåringer\'. Hovedfunnet i undersøkelsen var at unge lesbiske og homofile tenåringer i Oslo er særlig utsatt for mobbing, systematiske trusler og vold. To av ti lesbiske/bifile og fire av ti homofile/bifile oppga å ha vært utsatt for vold som krevde legebehandling siste året. Andelen er fire ganger større enn blant heterofile tenåringer.

- Det er ingen tvil om homofile og lesbiske er overrepresentert på voldsofferstatistikken. Paradoksalt nok er det knyttet opp til at det er mer åpenhet i samfunnet om homofili. Nå er det flere homofile som tør leie hender på gata, men dermed blir de også mer synlige for folk som misliker deres legning, sier Moseng til Dagbladet.no.

Hun legger til at mye at volden mot homofile har bakgrunn i en utelivsorientert livsstil.

- Det færre homofile enn heterofile som er etablerte og har barn. Dermed er det naturlig at de er mer ute på byen, og det er ikke noe nytt fenomen at det er mye vold utenfor utesteder og i taxikøer, sier Moseng.

Registrerer hatkriminalitet

I 2006 vedtok Justis- og politidepartementet at det skulle innføres en særskilt registrering av

hatkriminalitet i politiets straffesaksregister. Bakgrunnen var en rekke tilfeller av vold og trakassering i Oslo i løpet av sommeren, hvor handlingene syntes å være motivert av fordommer mot ofrenes seksuelle legning.

- I år vil vi gjennomgå samtlige merkede saker fra 2007 for å undersøke hva som preger hatkriminalitet i Norge. Direktoratet vil i den sammenheng presentere tall for politiregistert hatkriminalitet i Norge, sier seniorrådgiver Bård Uleberg ved seksjon for analyse og forebygging i Politidirektoratet til Dagbladet.no.

«Det er vi voksne som lærer barna om homofobi»

Dette tiltaket får støtte av Moseng.

-Synliggjøringing av denne voldsproblematikken sender et signal både til homofile og homofobe om at samfunnet tar denne typen voldskriminalitet på alvor, sier hun.

Må ha nulltoleranse

- Det er viktig å ha en nulltoleranse for denne typen vold, sier Andersen. Han er imidlertid ikke sikker på at strengere straffer mot hatkriminalitet hjelper. Andersen tror det må holdningsskapende arbeid til for å få bukt med volden, og det må starte tidlig for å hindre at dårlige og potensielt farlige holdninger utvikler seg.

- \'Jævla homo\' er helt vanlig og greit skjellsord i skolegården. Og dette er det vi voksne som lærer barna - det finnes ikke homofobi eller rasisme før vi lærer dem om det, sier Andersen, som understreker at han «har opplevd hundre ganger mer positiv enn negativ tilbakemelding» på legningen sin.

HAR FORSKET PÅ VOLD MOT HOMOFILE: Seniorrådgiver Bera Ullstein Moseng.
ANGREPET FORDI HAN ER HOMOFIL: Grand Prix-artisten Knut-Øyvind Hagen (25) ble overfalt i helgen.