<strong>- RO DEBATTEN:</strong> AP-politiker og varaordfører Libe Rieber-Mohn sier at det er viktig å huske at det ikke bare er romfolket som bor på gata. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
- RO DEBATTEN: AP-politiker og varaordfører Libe Rieber-Mohn sier at det er viktig å huske at det ikke bare er romfolket som bor på gata. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Det er viktig å huske at romfolket er mennesker de og

Libe Rieber-Mohn (Ap) mener debatten rundt romfolket må roe seg, og at folk bør vise mer respekt for andres meninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kjølvannet av romfolkets beleiring av Sofienberg kirke i Oslo, har både den politiske debatten og nettdebatter tilspisset seg. Den ene sterke ytringen angriper den andre, og folk tyr til det ekstreme for å poengtere sitt syn.

Dagbladet møtte varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), utenfor Stortinget. Hun mener det bør være rom for diskusjon med høy takhøyde, men at de ekstreme ytringene knebler debatten.

- Først vil jeg si at jeg er stolt av samfunnsdebatten generelt. Den befolkes stort sett av voksne og anstendige mennesker. Vi har høylytte og åpne debatter og det er bra. Vi skal tåle å sette ord på også vanskelige ting og ha stor takhøyde, men en etter det siste døgnet begynner jeg å få en emmen smak i munnen av noe av debatten, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.
 
Sort-hvitt Det er tonen og språket folk bruker i debatten som Rieber-Mohn reagerer på.

- Hatefulle ytringer som «skyt dem» og nettsider som sier at de som ikke støtter romfolkets rett til tigging er i samme kategori som Anders Behring Breivik forsimpler debatten. Nettdebattene i avisene er stengt på grunn av språk, tone og innhold. Organisasjonen  «Folk er folk» trekker en parallell mellom deportasjon av jøder og romfolk i 1934, med kommunenes behandling av romfolket i dag. Dette er å minimalisere den grusomheten jødene og romfolk ble utsatt for, i tillegg til at det er en søkt sammenheng, sier Rieber-Mohn.

- Det må være rom for meningsforskjeller og samtidig gjensidig respekt. Verden er ikke i sort-hvitt. De fleste av oss har gråtoner. Det må være lov å ha forskjellige meninger, men vi må ikke bli blinde for alt annet enn vår egen sannhet. Jeg tror folk må bli flinkere til å lytte til hva den andre parten mener. Ikke bare lukke ørene for andres perspektiv, sier Rieber-Mohn.

Hun mener folk altfor lett tyr til begrepet rasisme i slike saker.

- Jeg har lagt merke til en del sleivete kommentarer, og det virker som noen altfor lett tyr til rasisme-begrepet i debatten. Det er helt legitimt å være både for og imot forbud mot tigging.  Det å stemple andre som rasister blir for enkelt, sier hun videre.

Media har ansvar Varaordføreren mener at media må ta en del av ansvaret når det gjelder den heftige debatten.

- Media har også et ansvar, og det er stort sett de på hver sin ytterkant av debatten som får spalteplass. Overskrifter og ingresser blir vinklet for å skape reaksjoner, noe som helt klart blusser opp stemningen. De mer nyanserte meningene kommer sjelden frem, sier Rieber-Mohn.

- Det er ikke bra for romfolket å leve under disse forholdene, og dette bør kanskje komme mer fram i debatten. Det er viktig å huske at romfolket er mennesker de og. Flertallet av rumenere i Norge er faktisk velintigrerte med utdannelse og jobb. Det er heller ikke greit at offentlige byrom brukes på en måte som skremmer andre fra å bruke byens parker og uterom. Vi har en stor utfordring som er kompleks og krever flere tiltak, påpeker varaordføreren til Dagbladet.

Arbeiderpartiet er opptatt av å regulere tiggervirksomheten i hovedstaden og Rieber-Mohn peker på ulike løsninger.

- Vi vil gi politiet hjemler til å forby tigging der de finner det nødvendig . Vi er veldig opptatt av å regulere tiggervirksomheten, men ikke kriminalisere den. Målet vårt er å begrense tiggingen i Oslo. Dette er ikke bare et problem i Norge, men i hele Europa, sier Rieber-Mohn.

<strong>MEDIA HAR ET ANSVAR:</strong> Libe Rieber-Mohn (Ap) mener media har et ansvar i debatten, og at stort sett de på hver sin ytterkant av debatten får spalteplass. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
MEDIA HAR ET ANSVAR: Libe Rieber-Mohn (Ap) mener media har et ansvar i debatten, og at stort sett de på hver sin ytterkant av debatten får spalteplass. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer