Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er viktig å kvitte seg med kofferten når pengene er levert, fordi den kan ha en sporingschip

Osama bin Ladens brev uttrykker økende paranoia og frykt for amerikanske droner.

113 DOKUMENTER: 113 dokumenter funnet på Osama bin Ladens skjulested i Pakistan er oversatt og offentliggjort av amerikanske myndigheter. Foto: Office of the Director of National Intelligence, AP / NTB Scanpix
113 DOKUMENTER: 113 dokumenter funnet på Osama bin Ladens skjulested i Pakistan er oversatt og offentliggjort av amerikanske myndigheter. Foto: Office of the Director of National Intelligence, AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 113 dokumenter som ble funnet i boligen der Osama bin Laden ble drept i 2011, er nå oversatt og offentliggjort av amerikanske myndigheter. De avslører at ledelsen i al-Qaida i økende grad var redde for spioner, angrepsdroner og sporingsinnretninger, skriver Reuters.

Osama bin Laden ble likvidert av spesialsoldater fra US Navy Seals 2. mai 2011, etter et tiår på rømmen etter 11. september-angrepene og invasjonen av Afghanistan. Han ble til slutt sporet opp i den pakistanske byen Abottabad.

Lagt ut på nettet De 113 dokumentene kan leses på hjemmesidene til Office of the Director of National Intelligence, i samsvar med president Barack Obamas ønske om større gjennomsiktighet, ifølge myndighetsinstansen.

Dette er andre porsjon av offentliggjorte bin Laden-dokumenter; den første på 103 dokumenter kom i mai i fjor.

De nylig offentliggjorte dokumentene skriver seg fra perioden 2009 til 2011, et tidsrom da amerikanerne lyktes med å tynne ut rekkene i al-Qaidas lederskap gjennom droneangrep og andre tiltak. Mange av brevene uttrykker frykt for nettopp dette.

I ett brev gir bin Laden instruksjoner til al-Qaida-medlemmer som holder et afghansk gissel. De advares mot sporingsteknologi som kan være installert blant løsepengene.

MANET TIL NYE ANGREP: Bin Laden oppfordret al-Qaida-undersåttene til å gå et skritt videre i terrorangrepene på USA. Her fra 11. september 2011. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MANET TIL NYE ANGREP: Bin Laden oppfordret al-Qaida-undersåttene til å gå et skritt videre i terrorangrepene på USA. Her fra 11. september 2011. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det er viktig å kvitte seg med kofferten når pengene er levert, fordi den kan ha en sporingschip, skriver lederen til en mann kalt «Shaykh Mahmud».

Korrespondansen omtaler etter alt å dømme fangenskapet til den afghanske diplomaten Abdul Khaliq Farahi, som var al-Qaidas gissel fra 2008 til 2010.

Fryktet tannchip Andre hentydninger til amerikansk droneovervåking i forbindelse med gisseltakingen omfatter formaninger om at gisseltakerne må være forsiktige med å gå ut av det leide huset i Peshawar (i Pakistan), «unntatt på overskyede dager».

Bin Laden skriver også at han er bekymret over at kona kan ha fått en chip implantert i tennene etter et tannlegebesøk i Iran.

- Chipen er på størrelse med lengden av et hvetekorn og bredden av et fint stykke vermicelli (risnudler), skriver han, under pseudonymet Abu Abdallah.

Brevet slutter for øvrig med «Vær så snill å destruere dette brevet etter at det er lest».

Ifølge amerikanske tjenestemenn beskriver ett dokument også al-Qaidas likvidering av fire menn som ønsket å verve seg til organisasjonen, men som ble henrettet på grunn av spionmistanke. De viste seg seinere å være uskyldige.

- Vi er i en etterretningskrig, og ingen er ufeilbarlige, skriver avsenderen.

Planla tiårsmarkering Selv under dette harde presset planla ledelsen i al-Qaida en mediemarkering av tiårsdagen for 11. september. I et brev kalt «Til det amerikanske folk» gjør bin Laden narr av Obama fordi han ikke har klart å få slutt på krigen i Afghanistan, og forutså - med rette - at presidentens plan for fred i Israel-Palestina-konflikten ville mislykkes.

Da han ble drept, holdt bin Laden på med et dokument der han reflekterte over den gryende arabiske våren, som etter hvert ville føre til regimeskifte i Tunisia, Libya, Egypt og Jemen.

Al-Qaidas ledelse oppfordret også til flere angrep på USA.

- Vi må utvide og utvikle våre operasjoner i USA, slik at vi ikke begrenser dem til å sprenge fly, skriver en person som trolig er bin Laden, til Nasir al-Wuhayshi, leder for al-Qaida i Jemen.

- Bin Laden tenkte fremdeles i store baner, og prøvde fremdeles å ta tilbake seieren fra 11. september. Men han hadde ikke helt følelsen med organisasjonens faktiske gjennomføringskraft, sier en amerikansk tjenestemann.

Brevene viser at organisasjonen hadde problemer med å erstatte inkompetente eller døde ledere.

- Det fins nye brødre. Noen er kanskje passende i framtida, men ikke nå, skriver en mann som underskriver med «Atiyah».

Av dokumentene går det også fram at bin Laden etterlot seg 250 millioner kroner i Sudan. Han testamenterte dem til jihad mot Vesten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram