«Det er viktig å tilgi»

Statsminister Kjell Magne Bondevik har vært gift med Bjørg «litt lenger» enn han har hatt plass på Stortinget. I dette juleintervjuet med Dagbladet snakker han åpenhjertig om oppskriften på et langt og godt ekteskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tilgivelse og gjensidig respekt er forutsetningen for et varig kjærlighetsforhold, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. Han roser sin nærmeste støttespiller gjennom 33 år, kona Bjørg.

- Uten henne vet jeg ikke om jeg hadde orket en slik jobb, sier Bondevik.

- Nå skal jeg være forsiktig med å utgi meg for samlivsekspert. Men jeg har jo lært litt på disse åra. Man må respektere hverandres ulikheter. Hvis man prøver å presse hverandre inn på sine interesser, kan det fort gå galt.

- Litt må man jo tilpasse seg, jeg er for eksempel et ekstremt B-menneske, mens Bjørg er A-menneske, så vi må tilpasse oss hverandre. Men man må respektere forskjellighet. Bjørg er litt interessert i politikk, men ikke så veldig. Og hun er ikke særlig interessert i fotball.

- Men noen felles interesser må man ha. Vi har mange felles venner, vi har ei bibel-gruppe vi går i, og en del andre ting. Vi går fortsatt på dansekurs, selv om jeg føler at jeg kan nok, sier Bondevik.

Tilgivelse fornyer

- Så dansen er først og fremst Bjørgs interesse?

- Ja, det er primært hennes prosjekt, innrømmer Bondevik.

- Men det aller viktigste i et forhold er tilgivelsen. Intet er så fornyende som tilgivelse. Når man ved visse mellomrom gjør hverandre imot, må man be om tilgivelse.

- Så du har også såret din kone?

- Ja, det hender vel fra tid til annen. Da er det viktig at det ikke bygger seg opp, men at man er raskt ute og ber om tilgivelse. Det er også viktig at den som blir såret, gir tilgivelse, sier Bondevik.

Mens Bondevik ifølge undersøkelser har vært den mest synlige politikeren i valgkampen og stort sett trives i rampelyset, ønsker fru Bjørg minst mulig oppmerksomhet. Hun gir nesten aldri intervjuer.

Men i Bondeviks andre regjering er hun mer til stede ved sin manns side enn tidligere. Nå er hun nesten alltid med på Bondeviks reiser, og hun har fra tid til annen representasjonsoppdrag.

Kona som rådgiver

- Dette var et ønske hos oss begge. Og etter hvert oppdaget Bjørg at det var veldig nyttig og interessant for henne også. Hun får kunnskap om andre land og fremmede kulturer som det er viktig for henne som statsministerfrue å ha.

- Mange steder forventes det også at en statsminister har med ektefellen, og noen steder er ektefellen med på representasjonsoppdrag. Og så er det hyggeligere for meg at hun er med. Vi er sammen om opplevelser, mens jeg før kanskje ikke orket å fortelle noe særlig når jeg kom hjem etter en reise.

- Så statsministerjobben er blitt mer et fellesprosjekt?

- Litt mer, men Bjørg er veldig klar på at dette er min jobb, som hun ikke ønsker å blande seg inn i.

Men det er lettere for meg når hun er interessert, og jeg slipper å være så mye borte fra henne.

- Diskuterer dere politikk?

- Ikke mye, men det hender, og hun har gjerne egne synspunkter. Det har hendt at hun har kommet med råd jeg har fulgt, men jeg vil ikke nevne noen eksempler.

Har ofret seg

Fru Bjørg vil ha et avgjørende ord med i laget når Bondevik fram mot sommeren bestemmer seg for om han skal fortsette i norsk politikk eller gi seg

- Har Bjørg ofret seg for din politiske karriere?

- Noen ganger har hun følt det. Men vi har jo diskutert det ved hver korsvei, og vi har vært enige i valget som er tatt. Hun vil nok gi sine signaler nå også. Vi er inne i en vurdering, men konklusjonen er det for tidlig å trekke, sier Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Han vil ikke avsløre sine tanker om renominasjon til Stortinget eller ikke. Nominasjonskomiteen vil få beskjed i løpet av sommeren.

Bondevik feirer jul sammen med kone, barn, svigerbarn og barnebarn på Kolbotn, med pinnekjøtt, gang rundt juletreet og tilfredshet over den politiske høsten.

- Ja, det har vært en god høst for regjeringen, og vi går inn i jula i god form, sier Bondevik.

Av Dagbladets maktpanel ble han kåret til årets mektigste politiker. En politisk ballkunstner av Guds nåde, mente maktanalytikerne etter at Bondevik fintet ut Carl I. Hagen og sikret forlik mellom Høyre og Ap.

- Men er det sårt å bli mer berømmet for ballkunster og manøvreringsevne enn for det politiske innholdet?

- Jeg håper jeg blir husket for mer enn ballfinter. Men som statsminister i en trepartiregjering som også er en mindretallsregjering, må man ha evne til å spille på små flater. Ikke for ballkunsten og manøvreringen i seg selv, men for å oppnå noe.

- Og noe av det som står igjen, er satsing på bistand, tiltak mot fattigdom, valgfrihet for barnefamiliene, styrket barnevern og en langt sterkere miljøprofil enn Stoltenbergs regjering. Dette vil stå igjen etter mine to regjeringer, sier Bondevik.

Sterkere etter krisa

- Du har selv sagt at du er blitt tøffere, hvordan?

- Jeg har jo etter hvert erfaring fra jobben som statsminister. Jeg vet at jeg ikke kan la diskusjoner gå i det uendelige, jeg må skjære gjennom. Jeg har også fått klare signaler fra egne rekker om at jeg kan bli tydeligere på hva jeg vil, og det rådet har jeg fulgt.

- Krisa jeg var gjennom høsten 1998, har også gjort meg tryggere på meg selv. Gjennom den svakheten en slik psykisk knekk ytre sett kan se ut som, får man en større styrke. Man blir flinkere til å skille det viktige fra det uviktige, sier Bondevik.

Ifølge kilder ved Slottet har kongen lært av Bondeviks åpenhet om sin sykdom. Nå skryter Bondevik av kongens og kongefamiliens håndtering av kreftsykdommen.

- Kongens håndtering av situasjonen har vært eksemplarisk. Han har valgt en åpen linje, og han har funnet en bra balanse.

Omtanke for andre

- Både kongen og du opplevde at sykdommen førte til mye respons og omsorg. Er det et paradoks at man må vise svakhet og sykdom for å få omsorg?

- Det er i alle fall en påminnelse om at vi må bli flinkere til å gi omsorg og omtanke til hverandre også når vi er friske. Jeg må tåle kritikk og å være i storm, men vi kan være hyggeligere med hverandre. Jeg prøver, men er for sjelden hyggelig overfor mine politiske motstandere, sier Bondevik.

Etter KrFs katastrofevalg i høst tok Bondevik selvkritikk for å ha snakket for mye om rente og kronekurs og for lite om verdier i valgkampen. Neste år vil han legge mer vekt på verdispørsmål.

- Rente og kronekurs er bare virkemidler for å nå politiske mål. Jeg vil helt klart snakke mer om grunnleggende verdier som nestekjærlighet, omsorg, forvalteransvar, tiltak for de fattigste her i landet og ute i verden, og om valgfrihet, sier Bondevik.