- Det er viktig at det vises av statsbudsjettet at Frp sitter i regjering

Frp-grasrota vil åpne slusene til oljefondet og bruke langt mer oljepenger enn regjeringen gjorde i sitt første statsbudsjett.

STILLES TIL VEGGS: Nå reiser Frp-grasrota seg i kravet om økt oljepengebruk i budsjettet Frp-leder og finansminister Siv Jensen skal legge fram i høst. Foto: Heiko Junge / Scanpix
STILLES TIL VEGGS: Nå reiser Frp-grasrota seg i kravet om økt oljepengebruk i budsjettet Frp-leder og finansminister Siv Jensen skal legge fram i høst. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansminister og Frp-leder Siv Jensen settes nå under kraftig press av sine egne.

Onsdag og torsdag har den blåblå regjeringen budsjettkonferanse. Da bankes det første egentlige Høyre/Frp-budsjettet.

På den ene siden er Jensen finansminister som nærmest per definisjon skal si nei til overdreven pengebruk.

På den andre siden er hun leder for Frp, som i mange år ikke godtok handlingsregelen for oljepengebruk i det hele tatt.

BUDSJETTSMØRING: Halvparten av de som har svart ønsker en drastisk økt oljepengebruk - der 4-prosentbanen brukes fullt ut - eller sprenges. I tillegg ønsker et betydelig antall på Frp-grasrota uansett økt oljepengebruk, - mellom 3 og 4 prosent.  2014. GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet
BUDSJETTSMØRING: Halvparten av de som har svart ønsker en drastisk økt oljepengebruk - der 4-prosentbanen brukes fullt ut - eller sprenges. I tillegg ønsker et betydelig antall på Frp-grasrota uansett økt oljepengebruk, - mellom 3 og 4 prosent. 2014. GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

En rundspørring Dagbladet har foretatt blant tillitsvalgte i partiet - fra grasrota til Stortinget - gir Jensen klar marsjordre foran innspurten i budsjettforhandlingene med Høyre: Bruk oljepenger så det monner.

Opp mot 60 milliarder ekstra I underkant av 700 Frp-tillitsvalgte - i all hovedsak på lokalt nivå - har besvart Dagbladets rundspørring. Godt over halvparten tar til orde for drastisk økt oljepengebruk.

27,2 prosent mener at handlingsregelen bør brukes maksimalt. Enda flere, 27,6 prosent, mener at Frp-finansministeren bør sprenge handlingsregelen, og hente inn enda flere oljekroner enn 4-prosentbanen legger opp til.

I det reviderte 2014-budsjettet la regjeringen seg på 2,8 prosent - tilsvarende 139 milliarder kroner.

Hadde regjeringen lagt seg på 4-prosentbanen, ville det betydd ytterligere 56 milliarder oljekroner inn i budsjettet.

INGEN KOMMENTAR: Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, ønsker ikke å kommentere partigrasrotas krav. Han sier det har vært en grundig prosess i partiet om statsbudsjettet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INGEN KOMMENTAR: Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, ønsker ikke å kommentere partigrasrotas krav. Han sier det har vært en grundig prosess i partiet om statsbudsjettet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Fordi oljefondet stadig vokser, ville en oljepengebruk på 4 prosent nå utgjort omlag 60 milliarder.

Frp-lederen får nå oppgaven med å overbevise sine egne partifeller om å godta det samme premisset som Finansdepartementet - og dermed finansministeren - legger til grunn. I 2014-budsjettet heter det innledningsvis, under tittelen: «Hovedutfordringene i budsjettpolitikken», blant annet:

«En økning i oljepengebruken opp til forventet fondsavkastning (4-prosentbanen) ville gitt en alt for sterk stimulans i økonomien. Det ville undergravd vekstevnen og stabiliteten i fastlandsøkonomien».

- Viktigst hva pengene går til For knappe to uker siden stilte stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen seg i spissen for flere sentrale Frp-politikere som framsatte et likelydende krav til Siv Jensen og regjeringen.

- Dette «fribordet» mellom 2,8 prosent og 4 prosent betyr mange milliarder. Dette er året for å vise fram Frp's økonomiske politikk, og vise at vi kan bruke oljepenger smart. Hvis vi ikke skal gjøre det i år, vet jeg ikke når vi skal gjøre det, sa Ellingsen til Dagbladet.

Frp-fylkesledere Dagbladet har snakket med, går med den samme forventningen.

- Hvis man investerer i infrastruktur og andre prosjekter som landet trenger, bør det ikke være noe problem å bruke 4 prosent av oljefondet. Det er viktig at det vises av statsbudsjettet at Frp sitter i regjering, sier fylkesleder i Finnmark Frp, Ronny Berg.

Han er særlig opptatt av mer penger til politiet og til etter- og videreutdanning av lærere. Han sier økt bruk av oljepenger for å finansiere Frp-politikk ikke står i motsetning til kutt.

Også leder i Hedmark Frp, Johan Aas, mener handlingsrommet handlingsregelen gir, må brukes. Han mener oljepengebruken bør ligge opp mot 4 prosent i 2015-budsjettet.

- Å gå over 4 prosent vil bare være å provosere, for vi har jo ikke flertall alene, men må forholde oss til regjeringsplattformen og samarbeidspartiene. Men det bør være rom for å bruke 3,5 til 4 prosent av oljefondet for å få gjennomført mer av vår politikk. Det bør være en ærlig sak. Men det avgjørende er uansett hva pengene brukes til, sier Aas.

- Venter på regjeringen Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik vil ikke kommentere Dagbladets rundspørring eller uttale noe om Frp's forventninger til budsjettet.

- Nå skal jeg delta på budsjettkonferansen onsdag, og høre hva regjeringen legger på bordet om handlingsrommet i økonomien. Vi lever uansett ikke av prosenter, men av kroner og øre, sier Nesvik.

Han sier det har vært en grundig prosess i partiet om statsbudsjettet.

- Vi har fått veldig mange innspill fra hele partiorganisasjonen som er sendt til partiledelsen og som våre folk i regjeringen er godt kjent med, sier Nesvik.