MØTE I MOSKEEN: Erik Andersen, politispesialist informerer de oppmøtte  ved moskeen Central Jamaat i Oslo blir i forbindelse med Imam-saken. Til høyre: Ghulam Sharwar, styreleder. Foto: Endre Vellene
MØTE I MOSKEEN: Erik Andersen, politispesialist informerer de oppmøtte ved moskeen Central Jamaat i Oslo blir i forbindelse med Imam-saken. Til høyre: Ghulam Sharwar, styreleder. Foto: Endre VelleneVis mer

- Det er viktig at ingen blir hevngjerrige

Politiets dialogspesialist på bønnemøte i moskeen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det som har skjedd er tragisk. Heldigvis har imamen det etter forholdene bra, og er skrevet ut av sykehus, sier politispesialist Erik Andersen.

Han står foran 50-60 menn i moskeen Central Jamaat på Grønland, hvor imam Nehmat Ali Shah er øverste religiøs leder. Shah ble forsøkt drept i går kveld, rett utenfor moskeen.

- Skap ro Andersen var i moskeen også i går. Det var et rutinemessig møte, slik Andersen jevnlig har med alle moskeene på Grønland. De diskuterte et seminar som skal holdes i august. I dag var temaet mye alvorlige.

Andersen er ikke blant de som etterforsker drapsforsøket. Hans oppgave er nå er å holde kontakten, vise medfølelse og å gi, ikke få, informasjon.

- Poenget er å spille på samme lag. Jeg har vært her nesten hver uke de siste årene, og vi har en god relasjon, sier Andersen til Dagbladet.

Hans råd til menigheten nå er å forsøke å skape mest mulig ro.

- Det er viktig nå at dere tar vare på hverandre. Og at ingen blir hevngjerrige. Det er politiets jobb å finne gjerningsmannen. Det er satt av store ressurser til å etterforske. De jobber hardt for å løse saken, sier han til de frammøtte mennene.

Han utdyper overfor Dagbladet.

- Såkalt borgervern trenger vi ikke. Jeg påpeker rollene våre, hva vi kan gjøre og de, og hva vi kan gjøre sammen, sier Andersen.

-SKAP RO: Erik Andersen, politispesialist, besøker moskeen Central Jamaat i Oslo for å opplyse fremmøte om saken. Foto: Endre Vellene
-SKAP RO: Erik Andersen, politispesialist, besøker moskeen Central Jamaat i Oslo for å opplyse fremmøte om saken. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Det viktigste nå er menigheten skaper ro og trygghet, til Andersen, som sier han og politiet har en god relasjon til menigheteten.

- Angrep på hele moskeen Styreleder Sharwar kaller politispesialist Andersen "min venn Erik". Sharwar sier situasjonen nå er tragisk.

- Det oppleves som et angrep på hele moskeen. Folk er redde. En av de andre imamene har måttet sykemelde seg. De ber meg om å ikke gå alene på gata. Det hele er tragisk, sier styrelederen til Dagbladet.

Sharwar jobber tett med imam Shah.

- Jeg snakker med ham hver eneste dag, sier han.

Sharwar sier imamen er kjent som en tålmodig mann, som har vært liberale på enkelte områder.

- Han har fått sunni og sjia-muslimer til å be sammen, sier Sharwar.

KOM MED BLOMSTER: Karl Ove Jeppestøl, (t.h.) menighetsforvalter i Vålerenga kirke kommer med blomster til Ghulam Sharwar, styreleder ved moskeen Central Jamaat i Oslo. Foto: Endre Vellene
KOM MED BLOMSTER: Karl Ove Jeppestøl, (t.h.) menighetsforvalter i Vålerenga kirke kommer med blomster til Ghulam Sharwar, styreleder ved moskeen Central Jamaat i Oslo. Foto: Endre Vellene Vis mer