- Det er viktigere med bombing enn med bomring

Espen Barth Eide satte Ine Eriksen Søreiede på plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En militær intervensjon ble et naturlig diskusjon da utenriksminister Espen Barth Eide og Høyres Ine Marie Eriksen Søreide møttes til duell under Dagbladets livesendinger fra Eidsvolls plass foran Stortingt.

- Vi mener FNs sikkerhetsråd må få gjøre jobben sin. Vi vet at Sikkerhetsrådet ikke har greid å bli enige i Syria. Man må klare å bli enige om mostanden mot kjemiske våpen. Vi må ha en diskusjon om Sikkerhetsrådet kan handle, sier Ap's utenriksminister og legger til:

- Vi vil være svært bekymret om noen skal kunne ta seg til rette uten en behandling i Sikkerhetsrådet, sier han.

- Viktigere enn bomring Utenriksministeren mener Høyre nå går utenom norske tradisjoner for norsk utenrikspolitikk med sitt ønske om å se etter andre folkrettslige grunnlag.

- Det at man kanskje åpner opp for en selvstendig rett til militær makt, det har ingen norsk regjeringen noen gang ment. Bondevik slo fast at det ikke var grunnlag for en intervensjon i Irak. Det vi står på trappene nå er å få en reggering som mener noe helt annet enn noen annen norsk regjering har , sa Eide og la til.

- Spørsmålet om bombing er langt viktigere en bomring. Da FN laget pakten for å forby all form for militærintervensjon, var unntakene selvforsvar eller militærintervensjon med FN-mandat, enten i Sikkerhetsrådet eller generalforsamlingen. Punktum.

Folkrettslig grunnlag Men Søreiede og Høyre mener det er aktuelt å se etter andre folkrettslige grunnlag enn gjennom et FN-mandat.

-  Det Erna Solberg og jeg ønsker er et FN-mandat, men samtidig er det viktigste er at det er et folkrerettslig grunnlag. Jeg håper at det initiativet som Obama tok vil sette i gang en ny fredsprosess.

På spørsmål om hva slags folkerettslig grunnlag, svarer Søreide følgende:

-  I tillegg til FN-mandat er det andre muligheter som generalforsamlingen, Selvforsvar -individuelt eller kollektivt. Og så har man diskusjonen om humanitære intervensjoner. Det er en dynamisk diskusjon, sier hun.

- Uten grunnlag Eide mener Søreide ikke har noe annet grunnlag enn et FN-mandat i folkeretten og mener diskusjonen om dette for lengst har landet.

- Selv i vedtaket etter Kosovo er det ikke muligheter for å sett til side et FNs mandat eller selvforsvar. Så det går ikke an å argumentere for at man skal gripe inn uten folkretten.

- Det høres ut som om Høyre mener at det finnes et folkrettslig grunnlag ingen har sett, sier Eide.

- Både Erna og jeg har sagt det samme hele tiden: Det viktigste er et folkrettslig grunnlag, men at det er viktigst med et FN-mandat, sier hun.