- Det er virkelig. Det skjedde

- Fredag 22. juli 2011 vil gå ned i historien som vår lange fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den var en tydelig beveget konge som forlot Oslo domkirke etter minnestunden i dag. Utenfor kirken har det samlet seg hundrevis av mennesker for å minnes de drepte i bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og masakren på Utøya.

Under minnstunden sang en fullsatt kirke Nordahl Griegs «Til ungdommen» av full hals, en av arbeiderbevegelsens kjæreste sanger.

- Deres majesteter. Kjære Eskil. Kjære alle sammen. Det er abre to dager siden fredag. Det føles som en evighet. Det har vært timer, dager, netter fylt av sjokk, sinne og gråt. I dag er det tid for sorg. I dag skal vi tillate oss å stoppe litt opp og sørge over de døde, sier stasminister Jens Stoltenberg.

- Nå er hun død - Mange av oss har mistet en vi kjenner. Enda flere kjenner til noen. En av de døde er Monica. I over 20 år jobbet hun på Utøya. For mange av oss var hun Utøya. Nå er hun død. Skutt og drept mens hun skapte trygghet for ungdommer fra hele landet.

- En annen er Tore Eikeland, leder av AUF i Hordaland og en av våre mest talentfulle ungdomspolitikere. Jeg husker han fikk hele landsmøtet til å juble da han holdt en tale mot EUs postdirektiv. Nå er han død. Det er ikke til å begripe, fortsetter han.

- Vi er et lite land og vi er et stolt folk. Vi er fortsatt rystet over det som skjedde, men vi gir aldri opp våre verdier. Ingen har sagt det finere enn AUF-jenta som ble intervjuet av CNN: hvis en mann kan vise så mye hat, tenk så mye kjærlighet vi kan vise sammen, sier Stoltenberg.

- Vi er et folk i sorg Stoltenberg sier han har lovet å overbringe hilsner og medfølelse fra Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel, Vladimir Putin og mange flere.

LANG KØ: Folk står i kø utenfor domkirken for å delta i minnestunden. Foto: Øisten Norum Monsen / Dagbladet
LANG KØ: Folk står i kø utenfor domkirken for å delta i minnestunden. Foto: Øisten Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- I dag samles vi Oslo domkirke til messe for sorg og håp. Vi er et folk i sorg. Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn. Den 22. juli 2011 vil gå over i hisorien som vår lange fredag , sier biskop Ole Christian Kvarme.

«I livets navn skal urett falle. Dette er løftet fra bror til bror. Vi vil bli gode mot menneskenes jord», siterte Kvarme fra Nordahl Griegs «Til ungdommen».

- Det er virkelig. Det skjedde Øyvind Grøslie Wennesland, politisk rådgiver og partisekretær i Arbeiderpartiet leser høyt fra en salme: «Jeg løfter mine øyne opp mot fjellet, hvor skal min hjelp komme fra?»

- Vi tilhører et sterkt og lite fellesskap, landet vårt. Vi kjenner oss trygge, vi kjenner oss frie. Vi er også stolte av det vi har sammen. Nå har vi også erfart noe annet, sier biskop Helga Haugland Byfuglien

- Den tunge sorgen og mørke siger innover oss. Det er virkelig. Det skjedde, fortsetter hun.

- Vi trenger å gråte sammen. Vi trenger å dele og å gi hverandre ly i den stormen som har rystet oss alle, sier Byfuglien.

Hvite roser Det var en tydelig preget Jens Stoltenberg som ankom kirken rett før 10 i følge med AUF-leder Eskil Pedersen. De la ned hvite roser utenfor før de gikk inn i domkirken.

STERKT PREGET: Kong Harald og dronning Sonja ankom domkirken sammen med Martha Louise og Ari Behn. Foto: Øistein Norum Monsen
STERKT PREGET: Kong Harald og dronning Sonja ankom domkirken sammen med Martha Louise og Ari Behn. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Rett etterpå kom kong Harald og dronning Sonja sammen med Martha Louise og Ari Behn. Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette Marit vil ikke være til stede i kirken i dag.

Dørene åpnet klokka 10 og det var veldig lang kø for å komme inn i kirken. Køen gikk forbi Karl Johans gate og langt ned i Kirkegata.

Mange representanter for Arbeiderpartiet er samlet til sorg inne i kirken. Det er mange sterke scener inne i kirken, folk gråter og omfavner hverandre. Det er helt stille her, forteller Dagbladets reporter i kirken før minnestunden begynner.

- Tillit til politiet - Det foretas grundige sikkerhetsvurderinger av både objekter, lokaler og personer. Det er politiet som gjennomfører disse vurderingene, og vi har full tillit til dem, svarer justisminister Knut Storberget på spørsmål på TV Nyhetskanalen om sikkerheten ved og rundt domkirka.

- Dette er en grusomhet som er ekstrem. Akkurat nå er det viktigst å behandle pasienter og gi pårørende informasjon. Jeg er utrolig glad for at statsministeren har sagt at vi skal tilbake til det normale og svare med mer demokrati, sier Bård Vegard Solhjell, SVs parlamentariske leder til Dagbladet på vei inn i kirken.

Det er biskop Ole Christian Kvarme, domprost Olav Dag Hauge, sokneprest Elisabeth Thorsen, prost Trond Bakkevig, dekan Trygve Wyller og biskop Helga Haugland Byfuglien som foretter høymessen.

- VI ER ET LITE LAND: Jens Stoltenberg holdt tale under messen i Oslo domkirke i dag. Her på befaring i Reggjeringskvartalet i går.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- VI ER ET LITE LAND: Jens Stoltenberg holdt tale under messen i Oslo domkirke i dag. Her på befaring i Reggjeringskvartalet i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
TENTE LYS: I går samlet folk seg for å tenne lys og legge ned blomster ved domkirken i oslo. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
TENTE LYS: I går samlet folk seg for å tenne lys og legge ned blomster ved domkirken i oslo. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer