Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pål Enger får ny rettssak

- Det er vondt å bli dømt for noe man ikke har gjort. Jeg tilsto og fortalte sannheten i retten

Pål Enger har stjålet mange malerier. I fjor tilsto han å ha stjålet fem verk, men ble dømt for å ha tatt 15. Nå blir straffesaken gjenåpnet.

BLE IKKE TRODD: Kunsttyven Pål Enger får saken sin gjenopptatt etter å ha blitt dømt for tyveri i et galleri på Aker Brygge i Oslo desember 2015.                  Foto: Agnete Brun 
BLE IKKE TRODD: Kunsttyven Pål Enger får saken sin gjenopptatt etter å ha blitt dømt for tyveri i et galleri på Aker Brygge i Oslo desember 2015.                  Foto: Agnete Brun  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunsttyven Pål Enger er kjent for sin forkjærlighet for Edvard Munch, og er dømt for å ha stjålet både «Vampyr» fra Munchmuseet og «Skrik» fra Nasjonalgalleriet.

I mars i fjor ble han på nytt dømt for et frekt kunsttyveri. 15 bilder var angivelig tatt fra Galleri Fineart på Aker Brygge.

I retten hevdet 49-åringen at han la alle kortene på bordet. Enger, som selv har blitt kunstmaler og signerer arbeidene med signaturen P-Enger, hevdet hardnakket at han ikke hadde tatt flere enn fem kunstverk.

Men Oslo tingrett trodde ikke på ham, og dømte Enger til 2 år og sju måneders fengsel.

Retten fant det bevist at Enger hadde stjålet 15 verk av Hariton Pushwagner, Vebjørn Sand og Camilla Grythe til en samlet verdi av 653 000 kroner fra galleriet Fineart AS.

Dukket opp

Men to av Pushwagner-trykkene Pål Enger ble dømt for å ha stjålet, dukket plutselig opp i politiets etterforskning av Imran Saber, kjent som «Skrue».

PROTEST: Pål Enger ville hilse til Edvard Munch, protestere mot flytting av Munch-museet og hedre og sin avdøde venn med plakataksjonen på Tøyen t-banestasjon. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Trykket som har vært i Sabers hender ble kjøpt og regnskapsført i en innrammingsbutikk før Enger begikk sitt tyveri i Galleri Fineart i desember 2015.

Nå har Kommisjonen for Gjenopptakelse av straffesaker behandlet saken, og slått fast at det som var en rettskraftig dom må opp til ny behandling i Borgarting lagmannsrett.

- Justismord

I avgjørelsen fra Gjenopptakelseskommisjonen heter det:

«Det er klart uheldig at en rettskraftig dom bygger på et uriktig faktisk forhold».

Advokat Fridtjof Feydt karakteriserer dommen mot Pål Enger som et justismord.

- JUSTISMORD: Advokat Fridtjof Feydt karakteriserer dommen mot Pål Enger som et justismord. Foto: Benjamin A. Ward 
- JUSTISMORD: Advokat Fridtjof Feydt karakteriserer dommen mot Pål Enger som et justismord. Foto: Benjamin A. Ward  Vis mer

- Pål Enger valgte å tilstå, men ble ikke trodd. Han fikk en streng straff for forhold han ikke hadde begått.

På vegne av Enger vil Feydt begjære ham løslatt.

-Han har allerede sonet 16 måneder av en straff på 2 år og sju måneder, sier advokat Fridtjof Feydt.

Advokaten varsler også et etterspill overfor Galleri Fineart.

- De påsto at de kunne dokumentere at 15 kunstverk var borte. Galleriets opplysninger er en direkte årsak til at Enger ble dømt for forhold han ikke hadde begått. Det blir interessant å se hva Galleriet har opplyst til forsikringsselskapet, sier Feydt.

- Vondt å ikke bli trodd

- Det er de færreste forunt å føre motbevis, slik Pål Enger har gjort, sier Feydt.

- Det er vondt å bli dømt for noe man ikke har gjort. Jeg tilsto og fortalte sannheten i retten. Jeg stjal fem malerier. Hvor de andre har blitt av vet ikke jeg, sier Pål Enger til Dagbladet.

- Ekstra ille er det når kortene legges på bordet, og jeg tilstår det jeg faktisk gjorde og ikke blir trodd. Jeg hadde fått en helt annen dom, hvis retten hadde trodd på meg. Det er ingen god følelse å bli dømt for man ikke har gjort, sier Pål Enger.

- Ingen forsikring

Daglig leder i Galleri Fineart, Rolf Stavnem, avviser på det mest bestemte at galleriet har gjort noe galt.

- Etter tyveriet hadde vi en vareopptelling. Den viste at 15 malerier var borte. Hvordan de to bildene har havnet i Imran Sabers eie vet jeg ikke. Jeg vil gjerne se kvitteringen for kjøpet av de to trykkene, sier Stavnem.

- Har Galleri Fineart fått utbetalt forsikringserstatning for bildene som ble stjålet?

- Nei! Hvilket motiv skulle vi ha for å anmelde kunstverk stjålet, som ikke var stjålet, sier Stavnem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media