- Det er vondt å bli sammenlignet med Gestapo og anklaget for å kidnappe barn

Leder i barnevernspedagogenes fagforening Anne Grønsund vil ha tydeligere støtte fra politikerne. Hun mener de ansatte i barnevernet må ta for mye av støyten når det stormer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige helg var det igjen demonstrasjoner mot norsk barnevern i en rekke land. Mange av demonstrantene var motivert av saken der en norskrumensk familie bosatt på vestlandet ble fratatt alle sine fem barn etter mistanke om oppdragervold i november.

Anne Grønsund, leder for barnevernspedagogene som er organisert i Unio-forbundet Akademikerforbundet, sier at den voldsomme motstanden mot barnevernet er går sterkt inn på mange barnevernsansatte.

- Ja mange føler på dette, og forrige helg var det mange henvendelser til oss fra barnevernsansatte. Mange synes det er vondt å bli sammenlignet med Gestapo og anklaget for å kidnappe barn. De som utdanner seg til å jobbe i barnevernet har et ønske om å verne barn og utføre det mandatet de er gitt. De er bekymret for at terskelen for å trakassere og sjikanere er blitt lavere, sier Grønsund.

Hun mener den hatske stemningen kan føre til at mange ikke orker å stå i jobben.

- Det gjør i alle fall ikke barnevernet noe bedre.

Etterlyser Horne Hun ønsker at politikerne, og særlig barne- og likestillingsminister Solveig Horne er tydeligere i sitt forsvar av barnevernet.

- Dette er del av en stor kulturstrid. Norge er kommet veldig langt i lovgivning som sikrer barns selvstendige rettsstilling.

- Disse demonstrasjonene er også en demonstrasjon mot våre lover. Lovgiverne må på banen å si hvorfor vi gir barnet dette rettsvernet og den rettsstillingen. Jeg skulle ønske at Solveig Horne sa noe om dette, sier Grønsund.

Tirsdag opplyste Barne- og likestillingsdepartementet at Statens Helsetilsyn har fått i oppdrag å gå gjennom et større utvalg betente akuttsaker og saker om omsorgsovertakelse.

Trusler og vold Det er en reell motstand mot den makt det norske barnevernet besitter og utøver. Men den siste tidens barnevernsprotester er til dels motivert av myter som i stor grad spres i sosiale medier.

Muligheten foreldre har til å lufte sine frustrasjoner og mobilisere i sosiale medier er utfordrende for barnevernet, sier Grønsund.

- Det er veldig utfordrende. Mange barn får blottlagt livene sine uten at de samtykker, og mange barnevernsansatte blir utlevert. Folk skal ha ytringsfrihet og mene hva de vil, men bikker det over i krenkelser og drapstrusler må det politianmeldes.

Barnevernet har i mange år vært på topp når det gjelder vold og trusler om vold på arbeidsplassen, skjønt disse tallene har blitt mye bedre de siste årene.

Grønsund sier at det er naturlig at det aer debatt om hvordan barnevernet opererer.

- Det er ti ganger mer komplisert å jobbe i barnevernet nå enn for ti år siden. Likevel er det ikke et eneste kompetansekrav for ansatte i barnevernet. Det er mye vi kan gjøre for å sørge for at kvaliteten blir bedre, sier Grønsund.

ETTERLYSER POLITIKERNE: Anne Grønsund, leder for barnevernspedagogene som er organisert i Unio-forbundet Akademikerforbundet
ETTERLYSER POLITIKERNE: Anne Grønsund, leder for barnevernspedagogene som er organisert i Unio-forbundet Akademikerforbundet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer