Det evige cruise

Tilværelsens uutholdelige letthet har fått et nytt uttrykk i cruiseskipet «The World», som Knut Kloster jr. og det norske selskapet ResidenSea AS vil sjøsette fra et verft i Tyskland når år 2 000 går mot slutten. Men hvilken framtid er det Kloster har i sine hender?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skipet skal gå i en evig linjefart mellom steder som Monaco og Cannes, Rio de Janeiro og Auckland. Det vil bli et perfekt minisamfunn for middelaldrende milliardærer. Like, rike mennesker vil med de riktige skatterettslige grep være unntatt nasjonal beskatning for all framtid. Norske samfunnsstøtter som Petter Sundt, Einar Nagell-Erichsen og Bryn. Skaugen har allerede skaffet seg hver sin av de 250 leilighetene til mellom 1,3 og 5,9 millioner dollar.

  • Jeg unner både disse tre og de øvrige 247 eiendomsbesitterne all den moro de kan få ut av pengene sine. For erfaringer fra USA, riktignok fra landjorda, viser at de grå panteres drøm om et klinisk idealsamfunn uten barn, tapere, kriminelle og pleietrengende eldre ikke fullt ut er realiserbar. Det er mulig å flykte fra folketrygdavgiften, men menneskets aldring kan selv ikke Bahamas-registrerte holdingselskaper avhjelpe med endelig virkning.
  • Solrike stater som Florida, Arizona og California er fulle av spesialbygde golfsamfunn for aktive pensjonister og andre med særlig behov for å leve beskyttet fra samfunnet rundt seg. Bak tykke murer og utstyrt med det aller siste innen sikkerhetsteknologi, kan de nyte tidlig alderdom med aerobics, tennis, vektløfting og ansiktsløftning, fjellklatring og karate. Forskerne Edward J. Blakely og Mary Gail Snyder anslår at det i fjor fantes rundt 20 000 avskjermede boområder i USA, med over tre millioner boliger. Det siste er at Sun City-konseptet har spredt seg til snøbeltet langs østkysten. Flere og flere har funnet ut at det ikke er ideelt å vente på solnedgangen mange tusen kilometer fra familie og venner.Dette behovet for å forskanse seg i solfylte festninger har selvsagt vidtrekkende sosiologiske og demografiske konsekvenser.
  • En av disse manifesterer seg når rike, veltrente enker får Alzheimers sykdom og påbegynner hvileløse vandringer mellom hvitkalkede hus og tennisbaner. Slike sosiale avvik er det ofte ikke tatt høyde for i pensjonistparadiser der synet av en ambulanse kan framkalle dyp frykt. - Skrekkvisjonen vår er å stagnere, sier George Frank (80), en av dem som valgte snøbeltet framfor solbeltet, til Chicago Tribune.
  • Denne stagnasjonsfrykten deles sikkert av «The World»s framtidige pensjonærer. Men jeg ser ikke helt for meg hvilket sosialt sikkerhetsnett som tilbys de norske milliardærene dersom de skulle trenge intensiv pleie etter noen år på havet, ut over det skipslegene og massørene ved det planlagte romerske kurbadet kan tilby. Et pleiehjem på tredje dekk?
  • Denne flytende festningen vil bli et kraftfullt symbol på 90-tallets satellittbaserte, globale kapitalisme. Skipets navn er nok valgt med omhu. Her kan en permanent bosatt Petter Sundt styre sitt imperium uten risiko for å møte de ansattes styrerepresentanter ansikt til ansikt. Her kan finansmannen Einar Nagell-Erichsen sjonglere med gamle Schibsted-penger som han lyster, hinsides slektens krav eller norsk jurisdiksjon. I Klosters fyrstedømme vil den tunge pusten av etablerte sosiale strukturer og nasjonalstatenes tvangsapparat bare merkes som et blaff av vind på havet. Kapitalismen blir ikke bare grenseløs, men også statsløs. Pirater blir en større trussel enn politikere.
  • Verken milliardærgettoer, skatteparadiser eller fjernstyring av penger er noe nytt. Likevel har dette prosjektet elementer ved seg som markerer et endelig brudd med en industriell kapitalisme tuftet på medansvar for samfunnsutviklingen. Før i tida hadde Klosters cruise i alle fall et bestemmelsessted og et sluttpunkt. Nå vil skipet hans gå i bane rundt jorda. Pengemakten har dratt til sjøs. Selv en grunnstøting vil ikke kunne bringe den til havn igjen.