- Det faller aske, og røyken svir i halsen

Norske turister rammes av gigantisk skogbrann på Rhodos - Barna begynner å bli engstelige, forteller Mona Fevang (46).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder eller oppdatert informasjon fra Rhodos? Send mms/sms til 2400, e-post til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet.no): Gresk politi evakuerte i kveld over 2000 turister fra ulike hoteller på ferieøya Rhodos, melder The Press Association.

Årsaken er den svært omfattende skogbrannen som har herjet Rhodos i fire dager, og som ennå sprer seg. Flammene og den massive røyken er nå langt nærmere hotellene sør på øya enn turistene der er komfortable med.


- Reiseselskapet har sagt at vi bare kan ta det med ro, men nå har det begynt å falle aske her, sier norske Eric Mowinckel (18) til Dagbladet.no i 19-tida.

Ifølge ham har turister ved minst to hoteller som ligger nærmere røyken allerede blitt evakuert.

- Brannflyene henter vann ved badestranda

18-åringen, broren og foreldrene deres ferierer helt sør på Rhodos, og mener brannen har kommet nærmere i løpet av dagen.

- Da vi kjørte til Rhodos by tidlig i dag, var det lite røyk å se og ingen problemer på turen. Men da vi returnerte fem timer seinere, var det tjukk røyk overalt og omkjøringer på veiene. Når jeg ser nordover fra der jeg ser nå, ser jeg nesten bare røyk, forteller Mowinckel.

- Det faller aske, og røyken svir i halsen

Heller ikke Mona Fevang fra Bergen er særlig begeistret over situasjonen.

- Nå går det egentlig ikke an å oppholde seg ute, vi måtte inn fra stranda i 14-tida i dag. Det er så mye røyk, og når de kraftige vindkastene skifter retning, kommer alt plutselig mot oss. Røyken svir i øynene, det er ubehagelig å puste, og vi ser asken fra brannen falle ned, forteller også 46-åringen.

Fevang reiser sammen med to andre mødre og fire barn på 10-15 år.  I går fikk de beskjed om å hente verdisaker ut av hotellsafen i tilfelle de måtte evakuere på kort varsel.

Familiene har fått utdelt støvmasker mot røyken, men er foreløpig ikke akutt bekymret for egen sikkerhet. Turistene vil imidlertid be reiseselskapet Apollo om å bli flyttet til en annen del av øya - om ikke annet fordi ferieopplevelsen er i ferd med å bli ødelagt.

- De 7-8 brannflyene som jobber med slukkingen, stuper ned i sjøen ikke langt fra badestranda og flyr i skytteltrafikk, det er et voldsomt bråk. Barna begynner å registrere at dette ikke er noe særlig, så vi vil dra til de nordre delene av øya, sier Fevang.

- Har full forståelse

Apollo opplyser at reiseselskapet har rundt 600 nordmenn på Rhodos denne uka, og at 75 av disse skal oppholde seg i områder der røyken er plagsom

- Vi har full forståelse for at de vil flytte, og vi vil gjøre vårt ytterste for å hjelpe dem, sier daglig leder Leo Berbu i Apollo til VG Nett.

Apollo har ikke besvart Dagbladet.no\'s henvendelser.

Massiv innsats

Ifølge nyhetsbyrået Reuters jobber nå hele ti fly fra og sju helikoptre fra forskjellige land sammen med rundt 35 brannbiler på bakken og flere hundre mannskaper for å få kontroll over den store skogbrannen på Rhodos.

Men særlig vinden skaper problemer for arbeidet.


- Slukningen er vanskelig fordi været er ufordelaktig. Så lenge flyene kan operere, klarer vi å hindre spredningen, mener Ioannis Maherdis i politiet til Reuters.

Minst 1500 hektar av terrenget på Rhodos har så langt blitt flammenes rov, men myndighetene tør foreløpig ikke si noe om hvor mange mennesker eller bygninger som kan være skadd.

<B>UBEHAGELIG:</B> Den første uka med Rhodos-ferie for Mona Fevang (t.v.) og Rita Moss har blitt sterkt preget av skogbrannen. Nå har de fåt utdelt masker for å puste inn mindre røyk.
<B>BRENNER PÅ FJERDE DAGEN:</B> Lite tyder på at den gigantiske brannen er under kontroll i dag.