- Det fantes ikke flere uoppklarte drap å erkjenne i Sverige, så jeg måtte til Norge

Sture «Thomas Quick» Bergwall snakket på Skup-konferansen etter løslatelsen fra tvangspsykiatrisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Sture Bergwall, tidligere kjent under navnet Thomas Quick, ble underlagt tvungent psykisk helsevern allerede i 1991. Etter terapi på Säters sykehus tilsto Bergwall i alt 39 drap, tilståelser som senere viste seg å være falske.

På Skup Nå i kveld gjester han Skup-konferansen hvor hundrevis av journalister er samlet.

Sture Bergwall ble klappet inn på Skup i sitt første offentlige møte etter at han ble sluppet fri fra tvangspykiatrisk.

- Jeg håper applausen er et velkommen til friheten. Jeg er en fri mann. Det føles bra, eller jeg er ikke helt fri. Jeg tar to blodprøver i uka blant annet.

Han er i Tønsberg med sin bror
.
- Thomas Quick er død. Død og begravet. Han var en fiktiv figur, sier Bergwall.

Mange av sakene ble henlagt, men han ble i årene 1994 til 2000 dømt for til sammen åtte drap, blant dem på norske Therese Johannessen i juli 1988, Trine Jensen i august 1981 og Gry Storvik i juni 1985.

Bergwall trakk alle tilståelsene i 2008 og ble senere frikjent i alle sakene. Dermed ble også de tre norske drapene stående som uoppklarte, med ukjent gjerningsmann.

- Ga oppmerksomhet og narkotika Bergwall ble spurt av programleder Svein Tore Bergestuen om hvorfor han fant opp drap og en grusom barndom der han og brødrene hans skal ha spist et dødt foster på ordre fra sin foreldre.

- De skapte en forventning om at hvis jeg sa at jeg hadde drept et menneske, måtte jeg ha tatt livet av noen som liten, i min barndom også, sier han.

- Hvorfor fortalte du om dette som aldri fantes?

- Det var en forventning om at jeg skulle fortelle det. Det ga oppmerksmhet og narkotika.

Broren svarte på hva han tenkte om at broren hans hadde innrømmet en rekke drap i Norge og Sverige.

- Vi var sju søsken og ingen hadde vært med på dette. Jeg ville forsvare mine foreldre som jeg visste ikke var noen monstre, men ingen hørte på oss. Heller ikke myndighetene og politi.

- Jeg trodde på at han begått drapene, men ikke det med foreldrene våre.

- Måtte til Norge - Hvorfor fant du opp norske ofre?

- Det var forventa av meg. At jeg skal ha begått drap etter drap etter drap. Det fantes ikke flere uoppklarte drap å erkjenne i Sverige, så jeg måtte til Norge. Jeg fikk tips fra en journalist som sendte meg aviser.

- Jeg så en notis i en avis om Therese Johannesen. Jeg sa først til terapueten at jeg kan ha drept en ung norsk jente. Jeg visste ingenting om dette drapet. Jeg fortalte at det var en blond jente. At det var en liten bygd med flott vær. Jeg bommet på alt.

Therese ble drept på en grå dag i Drammen.

- Hva vil du si til moren til Therese?

- Unnskyld for min rolle i dette dramaet. Det er så mange ofre her. Det er veldig alvorlig.

Bergwall fortalte til slutt at han nå skal vie livet til å skrive og fortelle sin historie.

Manglet bevis Den siste frikjennelsen forelå i november 2013. Det fantes aldri noen tekniske bevis mot Bergwall.

Bergwall er dømt for seksuelle overgrep mot fire gutter i 1969, vold i 1974 og ran og gisseltaking i 1990. Disse dommene står fremdeles. I alle sakene ble han dømt til psykiatrisk behandling.

Underveis i drapsrettssakene påpekte enkelte kritiske røster at det ikke fantes et eneste teknisk bevis mot Bergwall. De fleste dommene bygget nesten utelukkende på hans egne tilståelser.

Innrømmet bløff Under et intervju med den svenske journalisten Hannes Råstam i 2008 innrømmet Bergwall for første gang at tilståelsene bare var bløff.

Bergwall selv forteller at han tilsto drap for å gjøre seg interessant for terapeuter og etterforskere, og for å få høyere medisindoser.

Dette utviklet seg til en ond sirkel, og han sier de fleste tilståelsene kom under tung narkorus.