- Det fantes ingen kjedelig dag på jobben med ham

Ellen Holager Andenæs minnes «Jern-Willy».

«Jern-Willy»: Politimester Willy Haugli under Oslo politikammers årlige pressekonferanse.
Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix
«Jern-Willy»: Politimester Willy Haugli under Oslo politikammers årlige pressekonferanse. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Den tidligere politimesteren i Oslo, Willy Haugli, er død 81 år gammel.

Haugli, også kalt «Jern-Willy», var politimester i Oslo fra 1985 til 1994. Dette var en tid som var preget av mange harde konfrontasjoner mellom Blitz-miljøet og politiet.

- Jeg husker Willy Haugli som en markant personlighet og en meget tydelig og sterk politimester, sier advokat Ellen Holager Andenæs til Dagbladet.no.

Hun var ordenssjef i Oslo-politiet og hadde Haugli som sjef i den turbulente tida.

- Det fantes ingen kjedelig dag på jobben med ham, sier hun, om sin avdøde kollega.

Blitz-krig
I 1987 arrangerte Blitz en demonstrasjon mot Haugli og politiets storming av Stortorvets Gjæstgiveri, der Stein Lillevolden ble arrestert. På spørsmål om hvorfor politiet hadde stormet lokalet med hunder, svarte Haugli:

- Det var umulig å komme til med hester.

Da Blitz feiret sitt 25 års jubileum i april i fjor, hadde Haugli denne «gratulasjonen» til sine gamle erkefiender:

- Dette er et dårlig jubileum og lite å gratulere med. Blitz burde vært avviklet for lenge siden. Jeg prøvde å få en slutt på stedet i min tid som politimester, sa Haugli til Dagbladet, og ga sin versjon av oppgjørene med det radikale ungdomsmiljøet i Oslo.

-  Når Stein Lillevolden nå sier at han konfiskerte eksplosiver, tror jeg ham ikke. Men det er jo en god historie.

- Usynlig politi
I 1998 tok Haugli et kraftig oppgjør med politivesenet og mangelen på uniformerte patruljer i gatene. Ekspolitimesteren anklaget politiet for heller å ville sitte inne på kontoret enn å være ute blant folk.

- Realiteten er at det er flere ansatte i forskjellige vaktselskaper ute i Oslos gater om nettene enn det er politifolk. Det er en skam, sa Haugli til Dagbladet.

Haugli fikk også tilnavnet «Jern-Willy» for sin opprydding internt i Oslo-politiet.

Holager Andenæs sier til Dagbladet.no at Haugli var oppriktig glad i sine ansatte.

- Han viste stor omsorg for tjenestemenn som kom i hardt vær - dersom han mente de hadde gjort sitt beste. Det han oppfattet som uredelighet slo han derimot ganske nådeløst ned på, sier hun.

I 1995 ga Haugli ut selvbiografien «Tøffe år», som handlet om årene som politimester.

Den frittalende nordlendingen ble utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden i 1995. Han var også engasjert i Seniorsaken, og har i to perioder sittet som direktør for Universitetet i Tromsø.

Dagbladet.no kommer med mer.

I BLITZ-KRIG: Store demonstrasjoner i mai 1987, da USA's forsvarsminister Caspar Weinberger besøkte Norge. Det oppstod harde sammenstøt mellom politi og demonstranter ved den amerikanske ambassaden. Senere ble Stein Lillevolden arrestert i en dramatisk politiaksjon på Stortorvets Gjæstgiveri. Politimester Willy Haugli fikk sterk kritikk. FOTO: Paul Owesen/SCANPIX
I BLITZ-KRIG: Store demonstrasjoner i mai 1987, da USA's forsvarsminister Caspar Weinberger besøkte Norge. Det oppstod harde sammenstøt mellom politi og demonstranter ved den amerikanske ambassaden. Senere ble Stein Lillevolden arrestert i en dramatisk politiaksjon på Stortorvets Gjæstgiveri. Politimester Willy Haugli fikk sterk kritikk. FOTO: Paul Owesen/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer