Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det får meg til å tvile på at alle har like rettigheter

Bistandsadvokat i Øygard-saken frykter råkjør mot jenta (16).

TILFELDIGE VITNER: Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal stusser over at mange av forsvarets vitner omtrent ikke kjenner jenta som har anmeldt Vågå-ordfører Rune Øygard for overgrep. Foto: Øistein Monsen
TILFELDIGE VITNER: Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal stusser over at mange av forsvarets vitner omtrent ikke kjenner jenta som har anmeldt Vågå-ordfører Rune Øygard for overgrep. Foto: Øistein Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Over 60 personer skal vitne i overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap), som skal opp for retten førstkommende tirsdag.

Mange av disse vitnene er svært tilfeldige, mener fornærmedes bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

- Min klient føler at det er mange av vitnene hun ikke kjenner, hun har nesten ikke truffet dem. Når det blir mange sånne vitner, så blir det veldig rart, sier Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Karaktervitner Blant personene som står oppført på vitnelista, er ordførerens kone og bror, samt hans kamerat, kjendisfotograf Morten Krogvold. Ifølge VG skal også medierådgiver Elizabeth Hartmann, som er venn av ordføreren, vitne, i tillegg til rådmann i Vågå, Tor Arne Gangsø og hans kone Kjærsti Evjen Gangsø.

- Jeg forholder meg til de vitnene både forsvarer og bistandsadvokat har ønsket å føre, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter, som ikke ønsker å utdype dette på nåværende tidspunkt.

Braathen Hjortdal synes særlig en del av vitnene som er blitt trukket inn i innspurten har en «litt underlig» tilknytning til saken.

- Dette dreier seg om såkalte karaktervitner, som har truffet fornærmede en eller to ganger og tilsynelatende kan si noe om hennes personlighet, men som ikke kjenner henne overhodet, sier hun.

Statsminister-tvist Bistandsadvokaten ønsket statsminister Jens Stoltenberg som vitne, blant annet fordi han skal ha truffet ordføreren og jenta sammen flere ganger. Denne uka ble det endelig klart at Stoltenberg slipper dette. Retten mener hans vitnemål ikke er nødvendig for en fullstendig belysning av saken.

- Det er lite trolig at vitnet Stoltenberg kan opplyse noe mer om forholdet mellom tiltalte og fornærmede, skriver retten i et brev til partene etter at Braathen Hjortdal klaget inn avslaget i september.

OVERGREPSTILTALT: Over 60 personer skal vitne i overgrepssaken mot Rune Øygård, som starter i neste uke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OVERGREPSTILTALT: Over 60 personer skal vitne i overgrepssaken mot Rune Øygård, som starter i neste uke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke overrasket over at han ikke måtte vitne, men jeg skjønner fremdeles ikke hvorfor det skulle være så vanskelig, sier hun.

- Tviler på rettighetene - Det får meg til å tvile på at alle har like rettigheter. Hun som er fornærmet, og ei ung jente, har bedt om ett vitne, men får ikke hørt det, mens han som er ordfører kan be om 60-70 vitner og alle blir innkalt til retten, sier bistandsadvokaten, som også overfor retten har understreket at tiltalte tillates en omfattende vitneførsel.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har påpekt at flere av de punktene bistandsadvokaten vil at Stoltenberg skal uttale seg om, ikke er bestridt.

Hun har følgende kommentar til bistandsadvokatens syn på forsvarets vitneliste:

- Det er rart at akkurat hun sier det, som i månedsvis har insistert på at statsministeren skulle inn og vitne, han som bare har sett jenta én gang.

-RART: Forvsrarer  Mette Yvonne Larsen synes det er rart at bistandsadvokaten reagerer på vitnelista, siden hun har insistert på å få statsminister Jens Stoltenberg til å vitne.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
-RART: Forvsrarer Mette Yvonne Larsen synes det er rart at bistandsadvokaten reagerer på vitnelista, siden hun har insistert på å få statsminister Jens Stoltenberg til å vitne. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer