Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det farligste for Europa er et IS-organisert angrep med skitne komponenter

Forsker Cecilie Hellestveit frykter at et IS under press vil bruke masseødeleggelsesvåpen.

ØDELEGGELSER: Dette udaterte bildet, offentliggjort av IS-medlemmer i august i fjor, viser raseringen av det 2000 år gamle Baalshamin-tempelet i Palmyra i Syria. Selv om Palmyra nå er befridd, tror forsker Cecilie Hellestveit at dette bare er første skritt i en lang prosess for å knekke IS. Foto: IS' sosiale medier via AP
ØDELEGGELSER: Dette udaterte bildet, offentliggjort av IS-medlemmer i august i fjor, viser raseringen av det 2000 år gamle Baalshamin-tempelet i Palmyra i Syria. Selv om Palmyra nå er befridd, tror forsker Cecilie Hellestveit at dette bare er første skritt i en lang prosess for å knekke IS. Foto: IS' sosiale medier via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker Cecilie Hellestveit ser de siste dagenes gjenerobring av oldtidsbyen Palmyra og drapet på IS' antatte nestkommanderende Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, som første etappe i en lang krig for å knekke Islamsk stat (IS).

Etter hvert som organisasjonen kommer på vikende front, tror hun at den vil endre karakter.

- Ren terrororganisasjon - Ting tyder på at IS skal over i et mer irregulært modus, fordi de er under press, sier hun til Dagbladet.

I det legger hun at organisasjonen vil tvinges bort fra å opptre nærmest som en stat, med grensevakter og tydelige frontlinjer, til å bli en mer rendyrket terrororganisasjon.

- De vil gå over til å operere som en ren terrororganisasjon: Ikke angripe militære mål men sivile, og skjule seg blant sivilbefolkningen og være selvmordsbombere, sier hun.

Forskeren ved Law and Policy Institute (ILPI) peker på at IS tok de nå gjenerobrede byene Palmyra i Syria og Ramadi i Irak først i fjor, og at IS fortsatt kontrollerer områdene de etablerte seg med i 2014.

«Voldsentreprenører» Først når storbyene Mosul og Raqqa trues, vil organisasjonen virkelig rystes.

- Det er først da man kan snakke om at de er under et dramatisk press, sier Hellestveit.

Spørsmålet er hvem av IS' fiender som skal gå inn og gjøre jobben på bakken - og om de greier å samarbeide seg imellom.
- IS er veldig avhengige av at de ikke blir så gode å samarbeide. Men IS er veldig dyktige på denne typen situasjoner, sier Hellestveit.

Hun bruker forholdet mellom tyrkere og kurdere som et eksempel på at IS som dyktige «voldsentreprenører» har greid å spille fiender ut mot hverandre.

Lang terrorerfaring Lykkes den internasjonale fronten i å drive IS ut av Syria og Irak, er organisasjonen fullt i stand til å operere som en ren terrororganisasjon.

- IS opprinnelige organisasjon ISIL og Zarawis organisasjon i Irak, har drevet med terrorangrep siden 2003. De har lang erfaring i dette, sier hun.

Derfor har de også kapasitet til angrep i en større skala enn vi til nå har sett i Europa.

- IS klarer å sette i verk mye dødeligere angrep enn til nå i Europa. Paris var ganske heftig, men dette er en organisasjon som har iverksatt enormt store terrorangrep, sier hun.

Skitne komponenter Som eksempel nevner Hellestveit nedskytingen av et russisk passasjerfly over Sinai høsten 2015, da 224 mennesker ble drept, og en rekke terrorangrep i den grønne sonen i Bagdad. Dette er blant verdens best bevoktede soner.

- Det farligste for Europa er et IS-organisert angrep som har skitne komponenter. Altså i betydningen masseødeleggelsesvåpen, sier hun.

Samtidig er IS så sofistikert at hun har liten tro på at organisasjonen vil drive terror mot Europa i en større skala, hvis ikke IS tror det bringer dem nærmere deres klart definerte mål: En islamsk stat på hele den arabiske halvøya, nedover Afrika og innover i Sentral-Asia.

DØDELIG: - IS klarer å sette i verk mye dødeligere angrep enn til nå i Europa. Paris var ganske heftig, men dette er en organisasjon som har iverksatt enormt store terrorangrep, sier forsker Cecilie Hellestveit. Foto: Tom A. Kolstad/Aftenposten
DØDELIG: - IS klarer å sette i verk mye dødeligere angrep enn til nå i Europa. Paris var ganske heftig, men dette er en organisasjon som har iverksatt enormt store terrorangrep, sier forsker Cecilie Hellestveit. Foto: Tom A. Kolstad/Aftenposten Vis mer
Hele Norges coronakart