Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det finnes andre ting som kan gjøre en ektefelle attraktiv, som statsborgerskap og god lønn

Landinfo sier det ikke er umulig at Mahad kan ha giftet seg på tvers av klan. 

JOBB: Mahad Abib Mahamud jobbet fram til januar i år, på Oslo Universitetssykehus. Han er én av fem personer som er klarert til å igangsette kriselaben. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet
JOBB: Mahad Abib Mahamud jobbet fram til januar i år, på Oslo Universitetssykehus. Han er én av fem personer som er klarert til å igangsette kriselaben. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mahad-saken

4) Klantilhørighet

Mahad har hele veien forklart at han tilhører hovedklanen Midgan og underklanen Madiban. Staten mener at Mahad ikke tilhører denne klanen.

Det finnes fem hovedklanfamilier i Somalia. Midgan sees ikke på som en av disse fem, men beskrives som en sosial gruppering på siden av klansystemet. Madiban regnes som den største undergruppen av Midgan. Fordi gruppene er små, har de imidlertid ofte alliert seg med større klaner, hvor tjenester kan byttes mot for eksempel beskyttelse, dersom det skulle oppstå problemer.

Klanfamiliene er bygget opp på slektskapstrær, og alle fører tilbake til én felles forfader. Derfor regnes alle somaliere som én stor familie, selv om de har gruppert seg i ulike klaner.

Mahads tidligere ektefeller har tilhørt henholdsvis Sheikal og Issa. Begge disse sees på som underklaner. Issa hører innunder Dir-klanen og Sheikal regnes å tilhøre Hawiye-klanen. Dir og Hawiye er to av de fem store klanfamiliene. Noen med Sheikal-tilhørighet mener selv at de ikke hører inn under Hawiye-klanen.

Hva gjelder Mahads tidligere ektefelle som skal ha tilhørt Sheikal-klanen, har hun og Mahad forklart seg ulikt om dette. Mahad sa de tilhørte samme klan, mens hun oppga Sheikal.

Mahad har også forklart at han har vært eller har forsøkt å bli president i en selverklært region nordvest i Somaliland, Saylac and Lughaye State of Somalia. Ifølge UDI ble området proklamert av en gruppe somaliere i Oslo i 2012.

Målet skal ha vært å forene regionen i Somalia, i stedet for i Somaliland, som den geografisk sett tilhører. Det er også dette Mahad har uttalt at han står for rent politisk.

I intervjuet gjort i forbindelse med familieinnvandringssøknad i 2002, oppga Mahads far å tilhøre klanen Madiban - Mahamed Gelgash (rapportskrivers stavemåte, journ. anm.).

Staten mener:

Mahad Abib Mahamud hadde manglende kunnskap om klanen under asylintervjuet som ble gjennomført da han kom til Norge i 2000. Han har tidligere giftet seg med to kvinner som tilhører to andre klaner. Midgan-klanen blir både av Mahad og av Landinfo beskrevet som en minoritetsklan som undertrykkes. Det er derfor lite sannsynlig at disse ekteskapsinngåelsene kunne funnet sted dersom Mahad tilhørte Midgan-klanen.

Det er uklart hva Saylac and Lughaye State of Somalia er, og hvem det er som står bak. I dette området ligger imidlertid to somaliske byer, hvor de fleste tilhører Issa-klanen. At Mahad som Midgan skal være president i denne staten, i et område hvor det i hovedsak bor Issa, er lite sannsynlig.

Det kan finnes plausible forklaringer på forholdene isolert sett, men sett under ett er det liten sannsynlighet for at Mahad tilhører Midgan-klanen.

Advokatfullmektig Elise Nygård mener:

Mahad forklarte seg i 2000 i tråd med hva som kan forventes sett i lys av alder og bakgrunn. Mahad oppgir at Midgan ikke tilhører et bestemt landområde, noe som er i tråd med Landinfos opplysninger. I tillegg har Mahad sagt at de som tilhører Midgan-klanen er håndverkere, noe Landinfo også bekrefter. Han har opplyst at klanen er lavkaste og blir undertrykket av andre klaner. På bakgrunn av dette anføres det at det ikke finnes holdepunkter for å si at Mahad ga manglende informasjon i intervjuet.

Landinfo sier at det ikke er umulig å inngå ekteskap på tvers av klaner. Det finnes andre forhold som kan gjøre en ektefelle attraktiv, som oppholdstillatelse/statsborgerskap, utdanning og jobb, noe som også blir bekreftet av landinfo.

Mahads forklaring i retten:

Min tidligere ektefelle var Sheikal, men etter at man har giftet seg tilhører kvinnen samme klan som mannen. Jeg giftet meg med henne, derfor sa jeg at vi tilhørte samme klan. Hjemme er jeg herremannen, og hun tilhører min klan.

Å si at jeg ikke har kunnskap om min egen klan er en fornærmelse. Jeg vet hvem jeg er og hvilken klan jeg hører til. Man kan ikke si at jeg ikke kan noe, fordi mor og far sier noe annet. Jeg er stolt av å tilhøre min klan.

Den somaliske grunnloven tillater somaliere å engasjere seg innenfor politikken i et hvilket som helst fylke. Det er ikke slik at dersom man tilhører en klan, skal man også tilhøre en bestemt region.

Dette sier en av Landinfos ansatte om klantilhørighet i Somalia:
- Madiban er en konkret håndverkergruppe underlagt Midgan. Det eksisterer flere undergrupper, som videre bygger på slektskapstrær, hvor generasjonene går bakover og bakover. Navn på forfedre underveis er navnet på flere av undergruppene. Når en person som er Madiban skal gi sitt slektskapstre, tar han utgangspunkt i seg selv, så far, så bestefar, så oldefar osv.

Man kan ikke si at ekteskap på tvers av klaner ikke kan skje, men det er sterke sosiale konvensjoner mot det. Personen fra den noble klanen vil få problemer med sin familie dersom hun eller han gifter seg med en fra Midgan. Barn tilhører mannen, så det er ikke så forferdelig at kvinnen er fra en mindreverdig klan, men at en mann fra en Midgan-klan gifter seg med en kvinne fra en nobel klan, er vanskeligere. Men det både skjer og har skjedd.

Hva gjelder Saylac og Lughaye er dette to ganske små byer, helt på grensen til Djibouti. De som bor der tilhører først og fremst Issa-klanen, men inne på høylandet er det en annen klan som dominerer. Jeg synes det høres merkelig ut at en fra Midgan-klanen kan bli utnevnt som president, fordi Midgan-klanen er i mindretall i denne provinsen. Men dette Saylac-prosjektet høres ikke særlig seriøst ut. Jeg har ikke funnet noen kommentar eller analyse som tar det på alvor, men at hele provinsen skal bli en del av Somalia har en viss forankring på bakken der. Jeg vet ikke noe om motivet i dette prosjektet, men det kan tenkes at noen kanskje føler seg marginalisert på grunn av Issa-klanen.

- Kan ikke si at det ikke kan skje

- Er det nødvendigvis like strenge regler for ekteskap for somaliere bosatt i utlandet?, spurte advokat Arild Humlen i retten.

- Dette er ikke noe jeg har hundre prosent sikker kunnskap om. Det jeg sier baserer seg på hva jeg vet helt generelt og hva jeg får høre. Jeg snakker med en del somaliere i Norge, og mitt inntrykk er at klantilhørighet fortsetter i andre land, svarte Landinfos ansatte.

- Hvis en somalisk kvinne gifter seg med en i Norge, som både har god utdanning og lønn, er det utenkelig at det blir akseptert?, fortsatte Humlen.

- Man skal ikke se fort fra at det kan oppfattes som attraktivt, men man må nok gå noen runder før det blir akseptert. Men somaliere er jo også ganske tilpasningsdyktige og opportunistiske, så man skal ikke se bort fra at det skjer, dersom det gir fordeler. Jeg kan i alle fall ikke si at det ikke kan skje. Tradisjonelle somaliske ekteskap er ikke det vi kaller kjærlighetsekteskap, men allianser mellom familier. Det er en måte å styrke egen posisjon på.

- Og denne posisjonen kan styrkes ved at man gifter seg med en i utlandet som har god lønn?

- Ja, det kan det. Jeg er helt med på den logikken du tegner der, avsluttet den ansatte hos Landinfo.

Merknad: Advokatfullmektig Nygård mener at intervjuet med far ikke kan ilegges vekt, fordi far var kognitivt svekket på dette tidspunktet, som følge av et slag. Staten mener at det ikke framgår av intervjurapporten at faren var kognitivt svekket, og sier at rapportskriver har heller ikke kommentert dette i rapporten. Det eneste som står om fars helsetilstand i rapporten er følgende: «Søker har hatt en lammelse før, dette var i 1998. Søker har fått behandling, men har fortsatt følelse med lammelsen. Nå ønsker han å dra til Norge for å få mer behandling.»

Retten skal nå avgjøre om staten har bevist at det finnes en overveiende sannsynlighet for at Mahad har oppgitt uriktige opplysninger. Dommen er ventet å falle rundt 10. mars.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media