NEKTER: Paul Ray nekter for noen gang å ha hatt noe med Anders Behring Breivik å gjøre. Overfor Dagbladet hevder han nå at det finnes en annen, mulig mentor i Storbritannia. Foto: Hilde Mesics Kleven/Dagbladet
NEKTER: Paul Ray nekter for noen gang å ha hatt noe med Anders Behring Breivik å gjøre. Overfor Dagbladet hevder han nå at det finnes en annen, mulig mentor i Storbritannia. Foto: Hilde Mesics Kleven/DagbladetVis mer

- Det finnes en annen Richard Lionheart

Paul Ray ble hengt ut som terroristen Breiviks mentor. Nå avslører Ray ny informasjon som kan hjelpe politiet i jakta på Breiviks store forbilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt såkalte manifest henviser Anders Behring Breivik til organisasjonen Knights Templar og en «mentor» kalt Richard Lionheart.

- Alle i Knights Templar bruker kodenavn; mitt er Sigurd, mens min mentor kalles Richard the Lionhearted, skriver Breivik.

Noe av det mest sentrale i politiets etterforskning av Anders Behring Breiviks kontaktnett er å finne ut om mentoren han påberoper seg eksisterer. Da manifestet ble kjent rettet både medier og politi fingeren mot Paul Ray, tidligere lederskikkelse i det britiske ekstremistmiljøet, som blogger under kallenavnet Luton Lionheart.

I et stort intervju med Dagbladet på Malta  nektet Ray for noengang å ha hatt noe med Breivik å gjøre, og bedyret at han ikke var terroristens mentor. Nå peker han på en hittil ukjent person i det britiske ekstremistmiljøet.

Hemmelig møte Ray sier til Dagbladet at det i 2009 var et lukket toppmøte der flere av lederskikkelsene i og rundt ekstremistorganisasjonen English Defence League deltok. Han hevder at en britisk mann som brukte kallenavnet Richard Lionheart deltok på møtet.

Han henviser til flere, kjente ekstremistsider på nettet, der noen kommenterer under navnet Lionheart.

Ray tok allerede i 2008, tre år før terrorangrepet i Norge, avstand fra den andre Lionheart-bloggeren. Da skrev han på sin egen blogg at det ikke var han som sto bak denne Lionheart-signaturen.

E-postbevis - Det finnes en «Richard the Lionheart» som støtter Fjordman, kommenterer på Jihad Watch og Atlas Shrugs og var på et toppmøte om English Defence League like før EDL ble grunnlagt, sier Ray til Dagbladet.

TOK AVSTAND: Tre år før terrorangrepet i Oslo og på Utøya skrev Paul Ray at han ikke var den Lionheart som kommenterte flere stedet på nettet. Faksimile: Paul Rays blogg
TOK AVSTAND: Tre år før terrorangrepet i Oslo og på Utøya skrev Paul Ray at han ikke var den Lionheart som kommenterte flere stedet på nettet. Faksimile: Paul Rays blogg Vis mer

Ray anslår møtet til å ha vært i juni 2009, få dager før EDL ble grunnlagt 27. juni 2009. Dagbladet får opplyst at flere navngitte, kjente størrelser på ytterste høyre fløy i England var på møtet.

Dagbladet har søkt disse for en kommentar uten å lykkes.

Dagbladet har sett e-postdokumentasjon som indikerer at det finnes en annen Lionheart. Dette er e-poster fra lederskikkelser i EDL, der de i e-poster til Ray omtaler den andre Lionheart i tredje person.

Etterforsker Paul Ray ber nå politiet om å etterforske møtet i 2009, og finne ut identiteten til den andre Lionheart-bloggeren. Ray sier han selv ikke kjenner navnet til vedkommende, men at han vet med sikkerhet at vedkommende finnes. Paul Ray anslår mannen til å være seint i 30-årene.

- Det er politiets jobb å finne ut hvem denner personen er, sier Ray til Dagbladet.

Kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo-politiet bekrefter at politiet etterforsker for å finne ut hvem som skjuler seg bak Richard Lionheart-aliaset, men vil ikke gå i detaljer omkring dette.

- Vi kjenner til både Lionheart- og Richard Lionheart-navnene, sier Hanssen.

- Det er avhørt flere personer knyttet til English Defence League. Paul Ray og Alan Lake er avhørt mens vi var til stede, i tillegg har britisk politi foretatt noen avhør på egen hånd, sier Hanssen til Dagbladet.

Lake er IT-gründeren som har spyttet inn penger i English Defence League.

AVHØRT: Her blir Paul Ray hentet av politifolk på Gardermoen da han skulle bli avhørt om Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AVHØRT: Her blir Paul Ray hentet av politifolk på Gardermoen da han skulle bli avhørt om Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer