- Det finnes et håp for Utøya

Trond Giske og Jo Stein Moen har skrevet bok om både de gode og de vonde Utøya-minnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det fins, tror vi, et håp om at Utøya kan fylles med engasjert ungdom igjen, sier Trond Giske til Dagbladet.

Sammen med partifelle og ungdomsvenn Jo Stein Moen har han skrevet bok om hele historien til Utøya. Boka «Utøya - en biografi» rommer både de gode og de vonde minnene.

- Norgeshistorie
- Alle har jo et forhold til Utøya som åsted for en grusom kriminell handling. Vi er opptatt av å sette øya inn i en større sammenheng, og fortelle hva den har betydd for flere generasjoner av ungdom. De som var på Utøya 22. juli i fjor, er en del av den tradisjonen. De var bare der på veldig feil tid, sier Jo Stein Moen.

Forfatterne har oppsøkt det gamle arkivet på Utøya og funnet brev og utklipp, søknader om smør og en huskelapp skrevet av en tidligere AUF-leder. De har gjort en rekke intervjuer, samlet inn bilder og samarbeidet med lokalhistorikere.

Utøya var kirkelig gods, husmannsplass og feriested for en statsminister før den ble solgt til Arbeiderbevegelsen i 1933. Øya ble brukt som feriekoloni, under krigen av et NS-kontrollert LO, før den ble gitt til AUF som gave i 1950. På 60-tallet ble stedet nesten glemt, før det blomstret opp igjen som sommerleir på 70-80-tallet.

- Utøyas historie er et unikt innblikk i Norges og arbeiderbevegelsens historie, kultur og politikk. Den gir en forståelse for hva som har trukket ungdom til Utøya. Mange av de store politiske diskusjonene i Norge har foregått her, sier Giske.

80-TALLET: AUF-leder Jens Stoltenberg geleider Gro Harlem Brundtland ut av båten på Utøya. Foto: Arbark.
DISKUTERER: Utenriksminister Halvard Lange og AUF-leder 1958 - 1961, Bjartmar Gjerde. Foto: Arbark.
PÅ LAG: Aps fotballag mot AUF, 1974: Bak fra venstre: Reiulf Steen, Knut Johannes Utvik, Kåre J. Andersen, seinere spiondømte Arne Treholt, Fritz Jensen og Gunnar Skau. Framme fra venstre: Pål Nordenborg, Bjørn Tore Godal, Tore Pettersen, Thorvald Stoltenberg og Truls Gerhardsen. Foto: Arbark.
EINAR OG JENS: Tidligere statsminister Einar Gerhardsen møter en kommende statsminister Stoltenberg (med hendene i lomma). Foto: Rolf Chr. Ulrichsen/ Aftenposten/ SCANPIX.
TRE KULTURMINISTRE: Men den gang var de i AUF: Anniken Huitfeldt, Trond Giske og Turid Birkeland i kor. Foto: Arbark.
VASKER DO: Thorbjørn Jagland vasker utedoen. Det var ledelsens jobb. Foto: Arbark.
PIKENES JENS: Jens Stoltenberg omkranset av damene under et underholdningsinnslag. - Jo dårligere sketsj, jo mindre klær, var regelen, sier forfatter Jo Stein Moen. Foto: Privat.
SLENGBUKSER OG HEKLEVEST: Dagens finansminister Sigbjørn Johnsen og Thorbjørn Jagland. Foto: Greta Hysvær.

Men livet i leiren har handlet om mer enn politikk. Boka rommer også historier om da AUFs «fiende», Haakon Lie, ankom øya for første gang på mange år og utbrøt: «Fy faen, på denne øya har det vært mange idioter», om besøk fra verdenskjente revolusjonære, om da Jens Stoltenberg ble truet av en gjengleder med stokk, om skuddene mot Utøya i 1991 og om Høyre-politiker Torbjørn Røe Isaksens første ferieromanse.

Boka er illustrert med bilder av kjente og ukjente AUF´ere. Noen av dem kan du se i bildekarusellen over.

- Ta tida til hjelp
22. juli 2011 og tida etter er naturlig nok viet mye oppmerksomhet. Giske og Moen mener boka gir et grunnlag for debatten om hva som bør skje videre med øya. Personlig håper de at AUF tar øya tilbake.

- Det er to viktige plattformer for diskusjonen. Den ene er respekten for ofrene og de etterlatte, den andre er respekten for den politiske og historiske tradisjonen på Utøya. Det er opp til AUF å bestemme hva som skal skje videre, men det må skje i tett dialog med de pårørende. Jeg tror at AUF klarer dette, men de må ta tida til hjelp, sier Trond Giske.

HAR SKREVET HISTORIEBOK: Trond Giske (th) og Jo Stein Moen ombord på Thorbjørn på vei til Utøya. De to har skrevet boken, Utøya - En Biografi. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
HAR SKREVET HISTORIEBOK: Trond Giske (th) og Jo Stein Moen ombord på Thorbjørn på vei til Utøya. De to har skrevet boken, Utøya - En Biografi. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer
UTØYA: Minnesmerke ved Utvika Camping i august i fjor. 
Foto: Christian Roth Christensen / DAgbladet
UTØYA: Minnesmerke ved Utvika Camping i august i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / DAgbladet Vis mer