- Det finnes et helt nytt ransteam

- De som sitter på tiltalebenken er utvalgt av politiet helt ukritisk, sier NOKAS-forsvarer Steinar Wiik Sørvik. Han mener de tilbakeholdte dokumentene er svært viktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag kom kjennelsen fra Høyesterett om at avlyttingsmaterialet som hittil er blitt hemmeligholdt, skulle leveres ut forsvarerne i NOKAS-saken. I dag fikk forsvarerne utlevert dokumentene for 27 av 33 avlyttede personer. Etter å ha gått gjennom materialet, er NOKAS-tiltalte Lars Erik Andersens forsvarer Steinar Wiik Sørvik opprørt over at materialet er blitt holdt tilbake.

- Inn i granskauen oppsiktsvekkende

- Det er helt inn i granskauen oppsiktsvekkende at de har holdt det tilbake og sier at materialet ikke har verdi. Bevisene forteller at det kan være mange andre gjerningsmenn. De elleve som sitter på tiltalebenken kan byttes ut med et helt nytt ransteam, sier Steinar Wiik Sørvik til Dagbladet.no.

- Politiet har foretatt en utvelgelse av tiltalte helt ukritisk og etter ett tema - DNA-bevis. Det virker som om hele saken er en prøvesak for DNA-bevis, sier forsvareren videre.

Han vil ikke gå inn på hva innholdet av bevisene er.

- Men dette viser hvor viktig det er at vi får innsyn. Man kan spørre seg om påtalemyndigheten har studert jus ved de samme universitetene som oss, sier Wiik Sørvik.

Frem og tilbake

Opplysninger om seks personer er utelatt. Etter Høyesterettskjennelsen mandag, gikk statsadvokaten i Stavanger, Tor Christian Carlsen, til Stavanger tingrett. Her fikk han ifølge TV2 Nettavisen gjennomslag for at avlyttingsmaterialet for de seks skulle fjernes.

- INN I GRANSKAUEN OPPSIKTSVEKKENDE: NOKAS-tiltalte Lars Erik Andersens forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, om hemmeligholdet av bevis. Foto: SCANPIX
- INN I GRANSKAUEN OPPSIKTSVEKKENDE: NOKAS-tiltalte Lars Erik Andersens forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, om hemmeligholdet av bevis. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er klart det finnes grunnlag for å holde noe tilbake, det kan være av hensyn til folk som er utsatt for trusler, for ikke å avsløre politimetoder, informanter og infiltrører. Men det er merkelig at politiet ikke har tenkt på dette før nå. Først nå, etter Høyesterettskjennelsen, er dette blitt et tema, sier Steinar Wiik Sørvik.

Advokat John Christian Elden uttrykker det slik overfor VG Nett:

- Det er høyst underlig at politiet i desember 2004 sier til Høyesterett at avlyttingsmaterialet må holdes tilbake fordi det er viktig for etterforskningen. I september 2005 sier de at materialet må holdes tilbake fordi det er uten betydning, og nå sier de det må holdes tilbake fordi det er essensielt for etterforskningen.