Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det finnes ikke mat, vi sulter

Menn i dress står i kø for nødhjelp. Folk sover i kilometerlange bensinkøer. Og busskøer i frykt for atomskyer over Sendai.

 FRYKTE ATOMSKYER:  Lange busskøer i sentrum av Sendai av folk som vil bort i frykt for atomskyene.FOTO: KIM JAE-HWAN, AFP/SCANPIX.
FRYKTE ATOMSKYER: Lange busskøer i sentrum av Sendai av folk som vil bort i frykt for atomskyene.FOTO: KIM JAE-HWAN, AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SENDAI (Dagbladet): Biler er kastet opp på hustak og brettet rundt lyktestolper.
Alt er mørkt. Sirener og ulende alarmer. Dagbladet ankom i dag Sendai, provinshovedstaden i Miyagi, området som er desidert hardest rammet av jordskjelv- og tsunamikatastrofen.

Venter på nødhjelp i dress Tre dager etter katastrofen, er Sendai en kontrastfylt by.

Luksusbiler står fast i gatene, uten bensin. Folk i dress står og mottar nødhjelpssendinger med mat. 

Skadene er enorme etter at en bølge på hele ti meter slo inn over byen.

En kvinne kom opp til oss og spurte: snakker dere engelsk? Det finnes ikke mat, vi sulter! 

KAOS:  Dette synet møtte Dagbladet i de katastroferammede områdene ved havna i og utenfor byen Sendai. Foto: Torgeir P. Krokfjord
KAOS: Dette synet møtte Dagbladet i de katastroferammede områdene ved havna i og utenfor byen Sendai. Foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer

I byen er det nå knapphet på vann, mat og bensin. I de fleste andre land ville en slik mangel på basisvarer ha skapt kaos, men japanerne er flinke til å stå i kø. 

Rasjonering: ti liter bensin På vei inn til byen passerte Dagbladet kilometerlange køer ved bensinstasjonene der rasjoneringer er på ti liter per bil. Det er nå kveld i Japan. 

Inne i byen er bensinstasjonene stengt, men folk har stilt opp i køen for å være først ute i morgen tidlig. De sover i bilene.

Andre steder er det lange busskøer av folk med håndbagasje som vil bort i frykt for at atomskyene skal ramme storbyen.

 SØKER TILFLUKT:  En familie som har mistet hjemmet sitt, søker tilflukt i en idrettshall i Sendai. FOTO: SHUJI KAJIYAMA, AP/SCANPIX.
SØKER TILFLUKT: En familie som har mistet hjemmet sitt, søker tilflukt i en idrettshall i Sendai. FOTO: SHUJI KAJIYAMA, AP/SCANPIX. Vis mer

Så hardt er området rammet av katastrofen at politiet er overbevist om at dødstallene kommer til å ende godt over 10 000.  
Tidligere i dag ble det funnet totalt rundt 2000 døde på to strender i distriktet.

Kaldere Som om ikke situasjonen var ille nok, melder meteorologene om at temperaturen i området vil falle betydelig fra i morgen.  

Ifølge CNN er det meldt bare to plussgrader i morgen kveld, i tillegg til snø og regn.  Strøm og gass til oppvarming synes langt unna.

Dårlig vær vanskeliggjør også redningsarbeidet.

 KAOSET ETTER:  En bit av kysten ved storbyen Sendai fotografert fra fly i dag, tre døgn etter. FOTO: NOBORU HASHIMOTO, AFP/SCANPIX.
KAOSET ETTER: En bit av kysten ved storbyen Sendai fotografert fra fly i dag, tre døgn etter. FOTO: NOBORU HASHIMOTO, AFP/SCANPIX. Vis mer
 DEN STORE FRYKTEN:  Stadig flere innbyggere i Sendai frykter nå at atomnedfall etter eksplosjonene på Fukushima-kraftverket også skal ramme dem, om lag 90 kilometer unna. FOTO: REUTERS TV/SCANPIX.
DEN STORE FRYKTEN: Stadig flere innbyggere i Sendai frykter nå at atomnedfall etter eksplosjonene på Fukushima-kraftverket også skal ramme dem, om lag 90 kilometer unna. FOTO: REUTERS TV/SCANPIX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!