- Det finnes ikke papirløse asylsøkere, bare returnektere

Politiets utlendingsenhet forklarer hvilke utfordringer de står overfor knyttet til utsending av personer som ikke har lovlig opphold i Norge.

TØFFE TAK: Politioverbetjent Magne Løvø i Politiets utlendingsenhet forteller hvor vanskelig det kan være å få ut personer som oppholder seg ulovlig i Norge. FOTO: BJØRN LANGSEM
TØFFE TAK: Politioverbetjent Magne Løvø i Politiets utlendingsenhet forteller hvor vanskelig det kan være å få ut personer som oppholder seg ulovlig i Norge. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiets utlendingsenhet (PU) har det nasjonale ansvaret for tvangsutsending av personer som ikke har lovlig opphold i Norge. Hver dag møter de store utfordringer knyttet til at personer uten lovlig opphold i Norge forsøker å skjule sin identitet for ikke å bli sendt ut av landet. Vanligvis gir ikke PU inngående informasjon om sitt arbeid, men har nå valgt å gjøre et unntak fordi de mener mange ikke forstår hvor komplisert utsendingssakene faktisk er.

- Når vi ser politikere og andre debattere på TV og i aviser, har vi inntrykk av at de tror det bare er å kjøpe en returbillett til asylsøkerne for å få dem ut av landet. Så enkelt er det ikke, sier politioverbetjent Magne Løvø som leder Balkan-avdelingen ved Politiets utlendingsenhet (PU).

Skjuler identiteten De viktigste årsakene til at norske myndigheter ikke klarer å sende asylsøkere med avslag på opphold ut av raskere er at asylsøkeren har med seg falske identitetspapirer, mangelfulle identitetspapirer eller at vedkommende ikke har identitetspapirer i det hele tatt.

- Vi opplever blant annet at folk har gravd ned passet sitt eller gjemmer det i en bankboks. Noen gjemmer passet inni en bok eller i en skosåle. Flere prøver å legge om språket eller dialekten sin for ikke å avsløre egen identitet, men språkanalytikerne PU samarbeider med hører når folk gjør seg til, forteller Løvø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer