Det finnes ingen kur for giften til den dødelige sneglen. Men den holder også på en hemmelighet

Skyld i minst 36 dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I utgangspunktet ser sneglen Conus Geographus ganske ufarlig og harmløs ut, men som så ofte ellers skal man ikke skue hunden på hårene.

Sneglen, som kan bli mellom 10 og 15 centimeter lang, er nemlig bokstavelig talt livsfarlig. Ifølge BBC er den skyld i minst 36 dødsfall.

Ingen kur Giften distribueres gjennom en harpunliknende «tann» som skytes i retning byttet, som stort sett er små fisk. Men denne kan også trenge gjennom en våtdrakt. Disse tennene vokser raskt ut igjen, så sneglen er sjelden uten sitt dødelige våpen.

Ifølge estimater trengs det ikke mer enn 0,029-0,038 mg/kg for at dosen skal være dødelig for mennesker - omlag 2,5 miligram for et menneske på 75 kilo. Det gjør giften til en av de dødeligste mennesket kjenner til.

Det finnes heller ingen motgift, og den eneste kuren om man skulle være så uheldig å bli stukket er generell pleie og å håpe på det beste. Det skriver National Geographic.

Legende krefter Det er også derfor den har fått tilnavnet «sigarettsneglen». Dette fordi man såvidt rakk å røyke en sigarett før man døde om man ble stukket.

Men giften har også potensielt legende krefter. Ironisk nok er enkelte av de mange bestanddelene i giften et protein som, hvis isolert, har en enorm smertestillende effekt.

Forskning viser at disse proteinene påvirker menneskers smertereseptorer, og kan være opptil 10 000 ganger så effektivt som morfin uten å skape avhengighet eller andre bivirkninger.