SUSPENDERT: : FIFA har suspendert visepresident Reynald Temarii fra Tahiti og styremedlem Amos Adamu fra Nigeria. Begge er beskyldt for korrupsjon. Foto: Scanpix
SUSPENDERT: : FIFA har suspendert visepresident Reynald Temarii fra Tahiti og styremedlem Amos Adamu fra Nigeria. Begge er beskyldt for korrupsjon. Foto: ScanpixVis mer

- Det finnes mange djevler i her i verden

FIFA suspenderer to korrupsjons-beskyldte sjefer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): FIFA har bestemt seg for å suspendere visepresident Reynald Temarii fra Tahiti og styremedlem Amos Adamu fra Nigeria. Suspensjonen gjelder i første omgang i 30 dager, men den kan bli utvidet med 20 dager. Slik skal FIFA få tid til å komme til bunns i mistankene om at de to skal ha vært villige til å selge sine stemmer i tildelingen av VM-sluttspill.

Mens kollega Temarii ble tilbudt mellom 50 og 70 millioner kroner for hans Oceanske stemme, skal Adamu ha vært langt billigere. Knappe 4,6 millioner kroner skulle han få, ifølge The Sunday Times.

- Trist dag - Dette er en trist dag for FIFA og fotballen. Vi har suspendert dem fra alt som har med fotball å gjøre. Avgjørelsen ble tatt enstemmig i FIFAs etikkomité, sa leder for Det internasjonale fotballforbundets etiske kommisjon, Claudio Sulser, på kveldens pressekonferanse.

Pressekonferansen skulle egentlig starte klokka seks norsk tid, men ble utsatt fordi møtene tok lengre tid enn planlagt.

- Vi er fremdeles tidlig i prosessen, og vi vil gjøre flere undersøkelser i november. Etikkkomiteen har nulltoleranse for brudd på reglementet, og har fattet disse avgjørelsene for å beskytte fotballen og FIFA.

- Djevler FIFA-president Joseph Blatter sa han var helt enig med komiteleder Sulser om at det er en trist dag for fotballen.

- Fotball er et spill. Og man har man de gode spillerne og de dårlige spillerne. Som president av FIFA er det mitt ansvar å beskytte fotballen og FIFA fra manipulasjon og korrupsjon. Vi har bedt etikkomiteen granske beskyldningene. Dette er den dårlige siden av fotball, men det er en bra ting at vi reagerer raskt. Som FIFA-president ber jeg folk oppføre seg og følge reglene. FIFA er en anerkjent organisasjon, og om det har skjedd noe som er i mot reglene må det bli brakt på det rene. Vi må få tilbake troverdigheten, sa han.
 
- Men man kan ikke vente at alle skal behandle slik man håper. Det finnes mange djevler i verden. Vi må kjempe for at de som har ledende stillinger i FIFA oppfører seg etter regelverket. Om det ikke er sånn, må vi gjøre noe med det.

- Forstå at det FIFA gjør nå er bra, og vi prøver å gjøre det vi kan for å opprettholde orden og troverdighet i organisasjonen.

Både Temarii og Adamu kan bli kastet ut av FIFA-ledelsen. En mulighet er også at kun 22 av 24 medlemmer i eksekutivkomiteen får stemme når FIFA bestemmer hvem som skal arrangere VM-sluttspillet i 2018 og 2022 den 2. desember i år. Det er ikke kjent hvor lenge FIFA vil jobbe med granskingen. Forbundet har heller ikke sagt noe om noen søkerland blir kastet ut før avstemningen.

Billetthaier Men det er ikke bare Temarii og Adamu i FIFA-systemet som er beskyldt for å være korrupte. Blant annet har det blitt bladd opp en korrupsjonsskandale i Norge:

• FIFA gransker utro tjenere Dagbladet har avslørt, som solgte private data om 250 000 billettkjøpere til svartebørshaier.

• I tillegg har Dagbladet avslørt hvordan FIFA-visepresident Jack Warner via en polsk, en svensk og norsk mellommann tilbød svartebørshandlere flere hundre billetter til fotball-VM i 2010.

• FIFA har ikke villet bekrefte om avsløringen av Warner granskes eller ikke. Også i forbindelse med VM i 2006 ble visepresidenten anklaget for salg av store mengder billetter til svartebørs.

Gigantsøksmål I tillegg rammes FIFA også enorme økonomiske krav fra en skuffet og oppgitt VM-arrangør. Arrangørlandet Sør-Afrika beskylder FIFA for å løpe fra regningene etter årets VM i fotball. 

FIFA vil snart stå overfor flere gigantsøksmål i Sør-Afrika etter at organisasjonen skal ha droppet å betale regninger for 600 millioner norske kroner. Regningene skulle vært betalt innen 31. august, men FIFA har så langt bare betalt en tidel av hva organisasjonen skylder, melder City Press.

Det topper bare en lang, lang liste egnet for å gi den mektige FIFA-sjefen alvorlig hodepine.

- DJEVLER: - Men man kan ikke vente at alle skal behandle slik man håper. Det finnes mange djevler i verden. Vi må kjempe for at de som har ledende stillinger i FIFA oppfører seg. Om det ikke er sånn, må vi gjøre noe med det, sa FIFA-president Joseph Blatter på en pressekonferanse i kveld. Foto: Scanpix
- DJEVLER: - Men man kan ikke vente at alle skal behandle slik man håper. Det finnes mange djevler i verden. Vi må kjempe for at de som har ledende stillinger i FIFA oppfører seg. Om det ikke er sånn, må vi gjøre noe med det, sa FIFA-president Joseph Blatter på en pressekonferanse i kveld. Foto: Scanpix Vis mer