PÅGREPET I GÅR: Klokka 14.00 i dag ble mulla Krekar framstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett. Krekar ble pågrepet i går etter utsagn han kom med i et TV-intervju.
Foto: Anita Arntzen
PÅGREPET I GÅR: Klokka 14.00 i dag ble mulla Krekar framstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett. Krekar ble pågrepet i går etter utsagn han kom med i et TV-intervju. Foto: Anita ArntzenVis mer

- Det finnes to mulla Krekar. Den første er meg. Den andre er ham PST forholder seg til

Mulla Krekar framstilt for fengsling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Klokka 14.00 i dag startet fengslingsmøtet om mulla Krekar i Oslo tingrett.

- Det finnes to mulla Krekar. Den første, som er meg, som er ansvarlig for sin Gud, og den andre mulla Krekar som PST forholder seg til, som er et resultat av islamofobi. Jeg svarer kun for den første, sa mulla Krekar før retten ble satt.

Han ble i går pågrepet, etter utsagn han kom med under et intervju med NRK tidligere denne uka.

Krekar er siktet for brudd på straffelovens § for 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling, og ifølge TV2 ble siktelsen i formiddag utvidet til også å gjelde trusler. Ifølge NTB er Krekar dessuten politianmeldt etter et intervju med et kurdisk TV-selskap nylig.

- Sier det jeg mener - Krekar fastholder bare sine tidligere utsagn, som han allerede er dømt for. Dette er et sentralt poeng, sier advokat Brynjar Meling til Dagbladet, og henviser til prinsippet om at man ikke kan dømmes for samme forbrytelse to ganger.

Krekar nekter straffskyld.

ADVOKAT: Krekars advokat Brynjar Meling sier til DAgbladet at Krekar kun fastholder utsagn han tidligere har kommet med, og blitt dømt for.  Foto: Oda Leraan Skjetne
ADVOKAT: Krekars advokat Brynjar Meling sier til DAgbladet at Krekar kun fastholder utsagn han tidligere har kommet med, og blitt dømt for. Foto: Oda Leraan Skjetne Vis mer

På spørsmål fra dommeren om han vedgår seg utsagnene han ga i intervjuet, svarer Krekar:

- Jeg har sagt dette tidligere, og er beredt til å si hva jeg mener.

- Er det noe du angrer på?  

- Nei, men det er feil fremstilt, sier Krekar. 

- Ikke sagt noe nytt I TV-intervjuet sa Krekar blant annet at personer som lager karikaturer av profeten Muhammed fortjener å dø.

- Er du innstilt på å gjenta disse uttalelsene overfor media eller på annen måte?, spør dommeren.

- Nei. Jeg har sagt dette tidligere. Jeg har ikke sagt noe nytt, svarer Krekar.

Avviser IS-kontakt Dommeren spør videre om Krekar har hatt noen kontakt med den ekstreme islamistgruppa IS. I et intervju med den kurdiske TV-kanalen, skal mullaen nemlig ha antydet at hans tilhengere ventet på et slags klarsignal fra ham for å slutte seg til terroristgruppa.

- Verken jeg eller IS har tatt noen slik kontakt, svarer Krekar.

Paris-terror Dommeren spør om Krekar oppfatter at Paris-terroren ikke rammet uskyldige.

- Jeg fikk bare vite om journalistene som var drept. Politimannen og de i den jødiske butikken var uskyldige, sier Krekar til dette.  

- Hvis du i tiden fremover får forespørsler fra presse om disse temaene. Hva vil du si da? 

- Jeg kommer til å si det islam sier om det som skal være straff, hva som er lovbrudd, og hva som er straffen for det lovbruddet innenfor Islam.

Tidligere dømt I 2012 ble Krekar dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler. Samtidig ble han frifunnet for oppfordring til terror. Han ble satt fri tidligere i år etter å ha sonet i Kongsvinger fengsel.

VÆRT I RETTEN FØR: - Det er en skam at man skal gå inn i fengsel igjen rett etter at man har sonet. Det er en skam for Norge. Dette er min 51. gang i retten, sier Krekar i retten i dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VÆRT I RETTEN FØR: - Det er en skam at man skal gå inn i fengsel igjen rett etter at man har sonet. Det er en skam for Norge. Dette er min 51. gang i retten, sier Krekar i retten i dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det er en skam at man skal gå inn i fengsel igjen rett etter at man har sonet. Det er en skam for Norge. Dette er min 51. gang i retten, sier Krekar i retten i dag.

Aktor i saken, politiinspektør Vegard Rødås sier etter utspørringen av Krekar at «saken har et usedvanlig godt bevisgrunnlag all den tid han har gått ut på TV i det ganske land.»

- At disse utsagnene har falt, er det ikke tvil om. Og når Krekar sier, med henvisning til en person; «Jeg skal sende en gave til den som dreper ham.» Dette er blodpenger, det er en pris på en persons hode, og det er straffbart, sier Rødås.

- «Utslett, utsett» Han mener Krekar stadig går lenger i sine uttalelser.

- I løpet av noen få uker har han klart å melde dette standpunktet flere ganger, og det blir bare grovere og grovere for hver gang. Når det gjelder fare for gjentakelse, må man se hen til alvoret i dette. Han sier «utslett, utslett» om folk som lager karikaturtegner i Norge. Den oppfordring som ligger i dette, er svært alvorlig, sier Rødås og fortsetter:

- Det han sier er at om noen går over den grensen som han har, kan man drepe vedkommende. PST sier det er 90 prosent sjanse for et terrorangrep på norsk jord i 2015. Når han kommer med slike uttalelser er det med på å forverre den faren.

- Forbud mot dobbeltstraff Krekars forsvarer Brynjar Meling argumenterer for at klienten løslates.

- Det Krekar har uttalt seg om er Halmat Gorans koranbrenning og koranspytting, som han også har uttalt seg om tidligere. Det er en gjentakelse av den uttalelse som ligger til grunn for dommen i 2012. Da er det et forbud mot dobbeltstraff, innfelt i IMKs konvensjon om at man kan straffeforfølges en gang til for samme forhold, sier Meling og utdyper:

- Man har ikke tatt tilstrekkelig hensyn til at han har sagt det samme før. Handlingene og konsekvensene er det samme.

Aktor i saken, politiinspektør Vegard Rødås mener dette er helt feil.

- Når man truer igjen er det selvfølgelig en ny, straffbar handling. Han har ikke straffefrihet for det, han skal tvert imot dømmes enda strengere denne gangen, sier han.