- Det finnes trolig ingen bombe der ute som venter på å detonere

Svensk politi toner ned terrorfaren, men legger lokk på etterforskningen av terrorforberedelser mot Göteborg sentrum.

PATRULJERTE: Politiet var svært synlig i og rundt Nordstan kjøpesenter i Gøteborg lørdag formiddag. Et antall personer er anholdt mistenkt for å ha planlagt terror i Gøteborg. Foto: BJØRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
PATRULJERTE: Politiet var svært synlig i og rundt Nordstan kjøpesenter i Gøteborg lørdag formiddag. Et antall personer er anholdt mistenkt for å ha planlagt terror i Gøteborg. Foto: BJØRN LARSSON ROSVALL / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I kveld avviser svenske politi spekulasjoner om en lastebil full av sprengstoff skulle utradere delere av Göteborg sentrum og konstaterer at bombetrusselen mot byen trolig er over.

- Vi tror ikke det finnes noen bombe der ute som venter på å detonere, sier Marie Åhman i Västra Götaland-politiet til Dagbladet.

Det var tidligere i dag at svensk politi pågrep en rekke personer på flere adresser, mistenkt for å skulle utføre en terroraksjon i Göteborg sentrum. Sveriges største kjøpesenter var blant målene politiet har oppgitt som sannsynlig.

- Informasjon vi mottok i går gjorde at vi aksjonerte i morges, sier Åhman.

Sikkerhetspolitiet Säpo har bistått med ekspertkunnskap og informasjon om saken. Statsminister Fredrik Reinfeldt holdes løpende orientert om saken, ifølge Dagens Nyheter.

Politiet understreker at de ikke knytter truslene til al-Qaidas forsendelse av bomber til USA eller andre nyere terrorsaker.

Slapp ut flere I ettermiddag ble det klart at to menn er varetektsfengslet og siktet for terrorforberedelser. Ifølge svensk lov kreves det at politiet mener de har konkrete beviser mot de to.

- Vi har også sluppet ut et antall personer som fremdeles er interessante, men som vi ikke mener kommer til å ødelegge bevis eller ødelegge etterforskningen, sier Åhman.

Dette betyr at eventuelle bevis i saken befinner seg hos politiet, men etter det Dagbladet kjenner til skal det ikke ha blitt beslaglagt noen bombe.

- Hvilken nasjonalitet og alder har de involverte?

- Det ønsker vi ikke å svare på. Vi har en utredning som pågår nå og den vil vi ikke ødelegge, svarer Åham.

Dersom de to mennene skal holdes av politiet utover 72 timer trengs en kjennelse i tingretten.

Dementerer Politiet fikk tips om en terroraksjon tidligere denne uken av kilder de betegner som «troverdige». De svenske Sikkerhetstjenesten har vært tungt involvert i etterforskningen, sammen med lokalt politi. Flere medier skrev tidligere i dag om at en lastebil fullastet med sprengstoff var våpenet de terrormistenkte skulle bruke.

- Vi har ikke hørt tale om den beskrivelsen av en lastebil med sprengstoff fra andre enn media, og det ønsker vi å dementere, sier Åhman.

- Hva vet dere om omfanget av aksjonen eller våpen?

- I tipset og informasjonen vi senere mottok har det ikke vært snakk om omfang på aksjonen. Vi vet at det var snakk om en bombe, men ikke hva slags sprengstoff, sier Åham.

Elektronisk overvåking Politiet ønsker ikke å kommentere om det er brukt elektronisk overvåking eller kommunikasjonskontroll i arbeidet med å etterforske tipsene om bombeangrepet. Åham kan heller ikke svare på om svensk etterretningstjeneste har samarbeidet med utenlandsk politi i saken.

- Har de som så langt er sluppet ut tillatelse til å forlate Sverige?

- Det vet jeg ikke.

Uniformert og sivilt politi kommer til å patruljere gatene i Göteborg i morgen, til tross for at politiet avviser at de frykter bomber i byen da.

Den svenske sikkerhetstjenesten vil overfor Dagbladet ikke si om den har bedt om assistanse fra kolleger i utlandet.

SØKTE: Både var høyt og lavt i Göteborg sentrum i dag på utkikk etter bomber. Foto: JAN WIRIDÉN/Expressen
SØKTE: Både var høyt og lavt i Göteborg sentrum i dag på utkikk etter bomber. Foto: JAN WIRIDÉN/Expressen Vis mer