«Det finnes vel så mye råttenskap å skjule at man ikke vil ha det fram»

TROMSØ/BERGEN (Dagbladet): En rekke ganger har Sametinget bedt om en redegjørelse for omfanget av etnisk overvåking mot samene. Norske myndigheter har helt siden 1996 avvist kravet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Uviljen til å sette søkelyset og ta et oppgjør med den ulovlige overvåkingen av samene er påfallende. Samene må få vite hva som har skjedd og på hvilket grunnlag, sier Ole Henrik Magga.

Allerede i 1996 ba han om at Stortinget måtte kaste lyse over ulovlig overvåking av samer.

Han fikk blankt avslag.

- Det finnes vel så mye råttenskap å skjule at man ikke vil ha det fram, verken i samtida eller ettertida. Jeg har en følelse av at det er bukken som passer havresekken. POTs fiendebilde av samene hadde virkning, jeg husker hvilken skepsis jeg tidligere ble møtt med. Jeg brukte mange år på å dempe ned noe av mistanken.

I dag er dokumentasjonen på ulovlig registering og overvåking rettet mot samiske miljøer overveldende.

Taus Dørum

I fjor tok nåværende sametingspresident Sven Roald Nystø opp saken med justisminister Odd Einar Dørum.

- Jeg kan ikke se at en ny gransking i etterkant av det arbeid som allerede er foretatt, vil være egnet til å kaste vesentlig nytt lys over verken overvåkingspolitiets virksomhet generelt eller opp mot samene som gruppe, skrev Dørum i svaret.

Lederen i Stortingets kontrollkomité, Ågot Valle (SV) vil at Stortinget setter ned en «Lund-kommisjon» for samene.

Den politiske ledelsen i departementet - verken statsråd Dørum eller statssekretæren - ville i går kommentere saken overfor Dagbladet.

- Jeg er svært skuffet over norske myndigheter. POT har registrert og drevet overvåking av stort sette samtlige politisk aktive samer, journalister, kulturarbeidere og helt lovlige organisasjoner. Dette er overvåking på etnisk grunnlag. Uansett hva årsaken til dette var, så var det et enormt overgrep mot det samiske folket, sier Sven Roald Nystø til Dagbladet.

Lund-kommisjonen berørte ikke forholdet mellom samene og de hemmelige tjenestene. Dagbladet spurte i går høyesterettsdommer Ketil Lund om hvordan han vurderer behov for en gjennomgang av de hemmelige tjenestenes forhold til samene.

- Taushetsplikt

- Det er et politisk spørsmål jeg ikke vil besvare, sier den tidligere lederen for Lund-kommisjonen, og legger til:

- Jeg kommenterer ikke innholdet i rapporten eller arbeidet vi gjorde. Det var et standpunkt jeg tok ganske tidlig etter at arbeidet var sluttført, sier Lund.

Flere av de som førte de utrolige POT-rapportene om samene i pennen har seinere gjort karriere i politietaten. En av dem er Rolf B. Wegner. Fra 1980 til 1985 jobbet han for overvåkingspolitiet i Nord-Norge.

- Dette er en overvåkingssak og spørsmål i den sammenheng har jeg ikke anledning til å besvare av hensyn til taushetsplikten, sier Wegner til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer