- Det finnes verre kjeltringer enn meg

- Jeg vet at det er begått en feil. Men du lever bare én gang. Derfor tillater jeg ikke meg selv å tenke på det. Livet er for kort til at jeg vil prøve saken på nytt, sier Tor Bergstrøm til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergstrøm har sonet ferdig dommen på 120 dagers fengsel på Hof i Vestfold. Han kom ut av anstalten i juli i fjor.
- Jeg var fast bestemt på å bli ferdig med soningen. Og legge alt bak meg. Hadde jeg ikke gjort det, kunne jeg ikke gått inn med full kraft i Aker Maritim, sier Bergstrøm. Nå er han konserndirektør i et av Røkke og Gjelstens selskaper.

- Det er klart at et fengselsopphold forandrer deg. Noen skruer skrus annerledes inn. Men det er nok verre kjeltringer i verden enn meg, sier han.

I fengselet trimmet han av seg 20 kilo. Nå løper Bergstrøm halvmaraton.

Adm. dir. frifunnet

Tor Bergstrøm var en av de første som ble siktet, og seinere tiltalt i Airbus-saken. Han ble, sammen med Per Terje Vold, Jan Friele Paasche og Tom Rømer Svendsen dømt for tilbakedatering av en KS-andel. Men lagmannsretten fant også Bergstrøm skyldig på punktet om gjenkjøpsavtale. Det er den delen av dommen flere advokater karakteriserer som justismord.

- Det må vekke ettertanke hos Økokrim at bare jeg, som styreformann, ble funnet skyldig i at meklerfirmaet Carl Kierulf & Co hadde en påstått gjenkjøpsavtale i KS Airbus A320. Særlig når administrerende direktør Tore Henning Larsen, i motsetning til meg, ble frifunnet for det samme i byretten, sier Bergstrøm.

- Personer som hadde en mye nærmere tilknytning til Kreditkassen og Airbus enn meg, har alle blitt frikjent i etterfølgende rettssaker.

Der så man knapt en journalist. Vi hadde opptil tre TV-team, og horder av journalister. Var det kanskje det som hisset opp dommerne? spør han.

Bergstrøm mener utfallet gir sterke indikasjoner på den politikk- og medieskapte temperaturen i de første Airbus-rettssakene.

- Kreftene rundt Økokrim er som en pitbull. Når de først har bitt seg fast, er det umulig å komme seg løs, sier Bergstrøm. Han hevder at det gikk prestisje i saken.

Økokrim overivrig?

- Når det først har blitt en sak, lever den sitt eget liv. Jeg tror det tok to minutter fra jeg fikk kunngjort tiltalen på mitt kontor, til Reuter brakte nyheten fra Økokrim. Det viser hvor ivrig etaten var til å profilere seg og sin handlekraft, sier Bergstrøm, og tilføyer:

- Jeg fikk inntrykk av at Økokrim allerede på et tidlig tidspunkt hadde en bestemt oppfatning om at vi var potensielle kjeltringer, sier han.
- På 80-tallet var det helt vanlig å kjøpe KS-andeler over nyttår med skattemessig virkning året før. Dette har også likningsfunksjonærer ved Bærum likningskontor bekreftet, sier konserndirektøren.