MER POLITI I GATENE: Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal skal sende enda flere politifolk ut i hovedstadens gater til helga, i et håp om å forhindre flere voldtekter.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
MER POLITI I GATENE: Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal skal sende enda flere politifolk ut i hovedstadens gater til helga, i et håp om å forhindre flere voldtekter. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

- Det finnes voldtektsmenn der ute som jakter på kvinner

Politimester Gjengedal vil styrke bemanningen på gata ytterligere i hovedstaden til helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort antall overfallsvoldtekter i hovedstaden den siste tida, gjør at oslopolitiet ser seg nødt til å styrke bemanningen enda en gang.

- Denne helgen skal vi styrke bemanningen i oslos gater ytterligere. Forrige helg hadde vi 20 flere mannskaper ute natt til lørdag og natt til søndag enn vanlig. Denne helgen skal vi ha minst like mange, sier politimester i Oslo, Anstein Gjengedal til Dagbladet.

Flere har de siste dagene stilt seg kritiske til hvordan politiet prioriterer i kampen mot overfallsvoldtekter i hovedstaden. Gjengedal ønsker ikke å tallfeste overfor Dagbladet akkurat hvor mange tjenestefolk oslopolitiet planlegger å ha ute i gatene kommende helg.

- Det blir en betydelig styrking, sier han.

- Alle må ta ansvar Gjengedal mener at alle som er ute i byen på nattestid må ta ansvar og melde i fra dersom de ser eller opplever ubehageligheter.

- Vi håper vektere og andre som er ute i byen på nattestid også kan ta et ansvar. Vi greier uansett ikke å være over alt, og er avhengig av at publikum varsler oss om de ser noe, sier politimesteren.

- Vi ønsker å samordne vår patruljering med natteravnene og andre som er ute på nattestid. Vi vet jo ganske godt i hvilke områder disse overfallsvoldtektene skjer, og ønsker å være enda mer tilstede her, sier han.  

- Krevende etterforskning Han forteller at overfallsvoldtekter er svært krevende å etterforske.

 - Vi har krevende saker å løse i Oslo akkurat nå, men vi har mange flinke folk som gjør en fenomenal jobb. I forhold til overfallsvoldtekter er vi helt avhengig av å ha gode spor å følge for å oppklare saker. Nå har vi fått en ny sporhund som blant annet er veldig god på å spore sæd. Den ble blant annet brukt i slottsparken forrige helg, og der markerte den på sæd, forteller politimesteren

Gjengedal mener oslopolitiet har en god oversikt over hvor og når overfallsvoldtekter skjer.

- De fleste overfallsvoldtekter skjer natt til lørdag og natt til søndag. Det skjer ofte når kvinner er på vei hjem etter en kveld på byen. Flere av disse kvinnene har vært beruset og går alene på mørke steder. Jeg vil oppfordre kvinner til å tenke seg godt om før man går alene hjem, sent på natten.

Trist utvikling Politimesteren fastslår at det er trist at det har blitt sånn i hovedstaden.

- Men det er bedre å ta forholdsregler enn å bli voldtatt. Jeg tror det finnes voldtektsmenn der ute som jakter på kvinner. De finner et egnet offer, og slår til når det ikke er andre til stede, sier Gjengedal.

- Om man går alene og merker at noen følger etter, oppfordrer jeg alle til å varsle om at de er urolige eller redde. Til politiet, eller til noen man kjenner. De fleste har jo en mobiltelefon tilgjengelig. Oppfordringen min er likevel at kvinner ikke går alene på mørke steder på natta, sier Gjengedal.

VOLDTEKT: Kriminalteknikere sikrer spor etter at en 22 år gammel jente skal ha blitt voldtatt natt til 23. oktober i slottsparken. Jenta skilte lag med venninnene sine, og gikk alene igjennom Slottsparken.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
VOLDTEKT: Kriminalteknikere sikrer spor etter at en 22 år gammel jente skal ha blitt voldtatt natt til 23. oktober i slottsparken. Jenta skilte lag med venninnene sine, og gikk alene igjennom Slottsparken. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer