Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det fjerde terrormålet

Kjernekraftverket du ser på bildet var kaprernes fjerde mål 11. september. Hadde de lyktes, kunne hundre tusen liv gått tapt. Katastrofen var bare 15 minutter unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge vært spekulert på hva som egentlig var målet for det kaprede United Airlines\' flight 93 - det fjerde flyet som ble kapret 11. september. De første opplysningene tydet på at flyet, som styrtet ved Sommerseth flyplass i Pennsylvania, var på vei mot presidentens feriested Camp David. Andre spor tydet på at flyet var på vei mot Det hvite hus eller Kongressen.

FBIs konklusjon


Én måned etter terrorangrepene begynte ryktene å løpe om at det var kjernekraftverket Three Mile Island i Pennsylvania som var målet.

I dag kan den svenske avisa Expressen avsløre at det virkelig var Three Mile Island som var målet for flight 93. Avisa har snakket med Jack Delaney, som er sjefen for krisemedisin på New York Presbyterian, et universitetssykehus tilknyttet Columbia og Cornell. Han har innsyn i FBIs etterforskning.

- Konklusjonen i utredningen jeg har sett, er at spekulasjonene om Camp David og Det hvite hus var feil, sier han til Expressen.

Samtale-opptak


Han sier at det finnes troverdig informasjon om at kjernekraftverket var målet.

- Det er kommet fram gjennom opptak av samtalene om bord i flyet, både mellom flygeledere og flyet, og i samtaler mellom kaprerne. Det finnes også andre opplysninger som støtter konklusjonen.

Da kaprerne fikk kontroll over flyet ble kursen endret mot sør, i retning Washington. Men flyet begynte nedstigningen for tidlig til å nå Det hvite hus. Det hadde kurs mot tre andre kritiske punkter: Peach Bottom, Hope Creek og Three Mile Island.

Flyet var bare 22 mil, eller 15 minutter, unna kjernekraftverket da det styrtet. Passasjerene om bord i flyet kjempet mot kaprerne, og flight 93 gikk i bakken ved Sommerseth. En enda større katastrofe ble dermed avverget.

Ifølge Delaney framgår det av den hemmelige FBI-rapporten at et fly som beveger seg i 800 kilometer i timen med 125000 liter flybensin i tankene, selvfølgelig kan gjøre stor skade mot enhver bygningsstruktur. Flyet kunne truffet hvilken som helst av de tre reaktorene.

Radioaktivt utslipp


Hvor store skadene ville blitt, er umulig å si. Det er ikke noe informasjon om det i FBI-rapporten. Målet med angrepet skal ha vært å skape en ny Tsjernobyl-ulykke.

Ekspertene er uenige om passasjerflyet ville greid å sprenge betongskallet rundt reaktorene. Det forelå ingen fare for at angrepet skulle føre til en eksplosjon i kraftverket, fordi uranet som brukes ikke er reint nok til å kunne antennes.

Men risikoen for et stort radioaktivt utslipp ville vært stor. David Hirsch, som er sjef for organisasjonen mot kjernekraft, sier til Expressen at hvis en av reaktorene hadde blitt truffet, kunne det ført til at så mange som hundre tusen mennesker ville fått dødelig kreftsykdom. I tillegg ville området være ubeboelig i land, tid framover.

Trussel


Natt til torsdag 18. oktober ble Three Mile Island satt i høyeste beredskap, etter at FBI hadde mottatt informasjon om det de kalte en «seriøs trussel». Militære fly patruljerte området, og både FBI og politiet i Pennsylvania holdt vakt ved reaktoren.

Three Mile Island ligger rett utenfor Harrisburg i Pennsylvania i USA. I 1979 ble den ene reaktoren utsatt for den verste nesten-ulykken i USAs historie. Rundt en tredjedel av det radioaktive kjernebrenselet smeltet og rant ut.

MÅLET: Kjernekraftverket Three Mile Island i Pennsylvania var trolig målet for kaprerne om bord i det fjerde flyet - flight 93. Men passasjerenes motstand førte til at flyet ikke nådde målet, men traff bakken rundt 15 minutters flytid unna kjernekraftverket - på et jorde ved Sommerseth (innfelt bilde).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!